Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Ez már egy archív dokumentum.
Hatályos, friss információkról érdeklődjön a
Fórumban.

 

Május végéig igényelhető a minimálbér-támogatás

Tájékoztató

A minimálbér emelés végrehajtása egyes ágazatokban komoly nehézségeket jelent a vállalkozásoknak, ezért az MKIK feladatának tekintette, hogy javaslatokat dolgozzon ki a kompenzáció ügyében, amelyeket ez év elején juttatott el az illetékesekhez.

A minimálbér-emelési támogatásra vonatkozó szabályokat a 103/2013. (IV. 5.) kormányrendelet tartalmazza, amely az 58. számú Magyar Közlönyben olvasható. A rendelet szerint május 31-ig nyújthatják be kérelmüket az érintett vállalkozások a munkaügyi központnak.

Avállalkozások 11 ágazatban a minimálbér-emelés végrehajtása miatt megnövekedett terheik csökkentését szolgáló támogatást igényelhetnek. A TEÁOR-szám szerint kedvezményezett ágazatok a következők: élelmiszergyártás; textilgyártás; ruházati termékgyártás; bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás; fafeldolgozás; bútorgyártás; épületek építése; speciális szaképítés; kiskereskedelem; szálláshely-szolgáltatás; vendéglátás.

A cégek május 31-ig kizárólag elektronikus formában nyújthatják be támogatási kérelmüket és annakmellékleteit. A támogatásról a főváros/megyei kormányhivatal munkaügyi központja 21 napon belül dönt, és a támogatást a január 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra egy összegben folyósítják. A támogatáskizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér- és járulékköltségeinek fedezetére használható fel. A munkaügyi központ hatósági szerződést köt a támogatott cégekkel, amelyeknek augusztus 31-ig elszámolást kell benyújtaniuk a támogatás felhasználásáról.

Nem igényelhető támogatás az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszonyban foglalkoztatott munkavállaló után, valamint olyan munkavállaló után sem, akinek foglalkoztatásához a munkáltató foglalkoztatás-bővítő bértámogatásban, munkahelymegőrző támogatásban, munkatapasztalat-szerzéstámogatásban, részmunkaidős foglalkoztatás támogatásában, valamint megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtható támogatásban részesül.

Nem kaphat támogatást költségvetési szerv és olyan munkáltató sem, amelynek lejárt, meg nem fizetett adótartozása, valamint járulék-, illeték- vagy vámtartozása van kivéve, ha a megfizetésére 2013. március 31. napjáig fizetési halasztást kapott.

A minimálbér a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedett 2013-ban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett teljes tájékoztató az alábbi linkről elérhető, amely nagy segítséget nyújt a támogatás igénylésével kapcsolatosan.

http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=ma_tamogatas_berkomp

Az elektronikus kérelmet pedig a Bérkompenzációs Rendszer felületén lehet elérni:

https://komp.munka.hu/NMH.KOMP.Web/LoginPalyazo.aspx

Forrás: bkik.hu