Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Ez már egy archív dokumentum.
Hatályos, friss információkról érdeklődjön a
Fórumban.

 

A munkaügyi ellenőrzések kiemelt feladata a munkaszerződés, illetőleg az adóhatósági nyilvántartásba való bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkavállalók anyagi érdekeinek és pihenéshez való jogának biztosítására, valamint a tényleges munkaidő megfelelő nyilvántartására vonatkozó jogszabályok megtartásának ellenőrzése.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás, munkaidő, pihenőidő, rendkívüli munkavégzés és a kettős jelenléti ív vezetés mindig is a kiemelt ellenőrzési szempontok között szerepelt.
Ráadásul a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak is feltétele, hogy mindezek rendben legyenek.

Az OMMF törekedjen az ellenőrzések arányos ágazati elosztása érdekében, hogy a munkaügyi ellenőrzések valamennyi ágazatban, a foglalkoztatási arányoknak megfelelően alakuljanak. Ennek figyelembevételével az ellenőrzések legalább 30%-át képezzék az építőiparban, valamint a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatóknál foglalkoztatottak munkaviszonyának ellenőrzése.

A hangsúly az építőiparra valamint a személy és vagyonvédelemre terelődik, de nem jelenti azt, hogy másik ágazatokban kevesebb ellenőrzésre számíthatunk. Nemsokára itt a szüret és a „Szüret akció” is, melynek elsődleges célja a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása ,de egyéb szabálytalanságokért is bírságolnak.

Az ellenőrzések minden esetben terjedjenek ki annak vizsgálatára is, hogy a munkavállalók szerződései a tényleges állapotnak megfelelően rögzíti a felek megállapodását, szűrje ki a valótlan elemeket, különösen a részmunkaidőre bejelentetett munkavállalók teljes munkaidőben történő foglalkoztatását.

Kiemelten ellenőrzik a részmunkaidős foglalkoztatást és vizsgálják valóban részmunkaidőben van-e foglalkoztatva az munkavállaló.

Az OMMF fokozottan törekedjen arra, hogy a munkaügyi ellenőrzések során a munkáltatók rendeltetésszerű működését csak az ellenőrzéshez szükséges mértékben akadályozza. 

Sok olyan ellenőrzésről hallottam, hogy 100 fő sorban állt a tanú meghallgatásra 2-3 órán keresztül és addig sem végezhetett munkát.

A dühös munkáltató fizette ezt az időt is. 

Reméljük a jövőben simábban folynak, majd az ellenőrzések azoknál a munkáltatóknál ahol a dolgozók be vannak jelentve és első pillantásra is a jogszerű magatartás tükröződik. Ahol bejelentés nélküli foglalkoztatottakat találnak, ott eltilthatják a dolgozókat a munkától.