Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Kedves Kolléga!

Magasabb közterhek, összetettebb étkezési támogatás a 2012-es cafeteriában…

Ezekre a hatásokra alapozva sokan a béren kívüli juttatások alkalmazásának nagymértékű visszaesését prognosztizálták 2012-re. A legpesszimistább jóslatok szerint akár a munkáltatók 20%-a is megszüntethette volna a béren kívüli juttatási rendszerét, de nem tette.
Ezt látszik igazolni a cafeteriatrend.hu oldal felmérése, mely szerint az 1080 válaszadó munkáltató mindössze 7,8%-a szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét, míg 2,5% éppen 2012. elején kezdte el használni cafeteria elemeket a juttatási rendszerében.
Persze a növekvő terhek miatt az összkép 2012-re visszaesést mutat. A válaszadók 52,6%-a csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét, míg csak 9,1% számol be növekedésről.
Átlagolva változások mértékét idén nettó 15,3%-al kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2011-ben.
Fata László cafeteria szakértő szerint ez az elvárásokhoz és a munkáltatókra nehezedő terhekhez képest kedvező eredmény. A mért csökkenés csak néhány százalékkal nagyobb a kedvező adózású juttatásokra rakódó összesen 11,9%-os (1,19 szeres érték 10%-a) új EHO tehernél.

Honnan fizessük a közterheket?

Elterjedt munkáltató gyakorlat, hogy a dolgozók felé kommunikált keretösszegből kell minden érintettnek kigazdálkodnia a juttatásokat terhelő közterheket. Így ha valaki 10.000 Ft értékben szeretné tölteni a SZÉP Kártyáját – kedvező adózás mellett – 13.094 Ft fogy a cafeteria keretéből. Ezt a gyakorlatot alkalmazza a munkáltatók 40,4%-a 2012-ben. A válaszadó munkáltatók 44,9%-a azonban külön munkáltatói keretből fizeti ki a béren kívüli juttatások adó és EHO terheit.
A többiek (7-8%) vagy csak az EHO-t vagy csak a személyi jövedelemadót hárítják a dolgozókra.

Összetett étkezés

Az étkezés támogatásának lehetőségei alapvetően átalakultak 2012-re. Míg tavaly gyakorlatilag egyfajta módon valósíthatta meg a munkáltató ezt a közkedvelt juttatást, addig az idén négy fajta lehetőség is rendelkezésre állhat. A frissen megjelent Erzsébet utalvány mellett használatban maradnak a magasabb adó- és járulékteherre adható tavalyi étkezési utalványok is a hideg étkezés támogatására. A Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájáról illetve speciális esetben munkahelyi étkeztetéssel biztosítható a „meleg” étkezés.
Az átalakítás következtében a válaszadó munkáltatók 69%-a legalább kétféle juttatási formában valósítja meg az étkezés támogatását.
A legtöbben először a kedvező adózású, hideg étkezésre is költhető Erzsébet utalványt kínálják. 86% szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 66%-a biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájának használatára. A válaszadók 21,5%-a a magasabb adóteher ellenére a 2011-ben használt étkezési utalványokat is szerepelteti a palettán.
Sajnos a munkahelyi étkeztetést csak 14,5% veszi majd igénybe. Ennek fő oka Fata László cafeteria szakértő szerint, hogy csak kevés munkáltató tudja teljesíteni a törvényben meghatározott speciális feltételeket.
Érdekes eredményt mutat a 2012. január végén elkészült felmérés a munkáltatók magasabb adóterhekhez való viszonyáról is. Míg 2011-ben a 19,04% kedvező adóteher mellett az 51,17% adóteherrel járó juttatásokat kevesen alkalmazták, addig 2012-ben a válaszadók 43,8 %-a biztosít valamilyen formában ilyen költségesebb elemeket.
Ennek egyik oka lehet egyrészt, hogy a 2012-es kedvező teher (30,94%) már nem esik olyan távol az 51,17%-tól, és a változások okozta bizonytalanságban stabil pont lehet a korábbról már ismert juttatások használata. (még ha ez magasabb kiadásokkal is jár)

Forrás: www.cafeteriatrend.hu

Légy Te is a Munkaügyi Fórum Kiemelt Partnere, hogy kérdést tehess fel a szakértőnknek a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban!

További szép napot kívánok neked, és ne feledd, mindig ott állok melletted!


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó