Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Már csak néhány napja maradt a munkáltatóknak arra, hogy a fel nem használt közteherjegyeket visszaváltsák az adóhatóságnál. Az alkalmi munkavállalói könyv idén április 1-jével megszűnt, helyét az egyszerűsített foglalkoztatás vette át. Azok a munkáltatók, akik a közteherjegyekből a szükségesnél többet vásároltak, e hónap végéig kérhetik az adóhatóságtól azok értékének visszatérítését.

Akik még rendelkeznek korábban vásárolt közteherjegyekkel, szeptember 30-ig kérhetik a visszaváltást az erre a célra rendszeresített 10KTH jelű nyomtatványon.

A 10KTH jelű nyomtatvány kereskedelmi forgalomban nem kapható, de az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető és az APEH honlapjáról is letölthető. A kérelmet kizárólag nyomtatott formában lehet beadni, mellékelni kell a fel nem használt közteherjegyeket, valamint a vásárlást igazoló eredeti számlát is. Aki a visszatérítésre irányuló kérelmét postai úton terjeszti elő, annak a közteherjegyeket lezárt és a lezárására szolgáló felületen általa aláírt borítékba helyezve kell a nyomtatványhoz mellékelnie.

A kérelmet az APEH regionális igazgatóságnak címezve, postai úton legkésőbb a hónap utolsó napján lehet feladni. Személyes ügyintézésre kizárólag az állami adóhatóság megyeszékhelyein található ügyfélszolgálatokon van lehetőség. A szeptember 30-i határidőt elmulasztók kérelme érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül, tehát közteherjegyeik értékét nem kapják vissza. Amennyiben a kérelmezőnek az APEH-nál nyilvántartott köztartozása van, a fel nem használt közteherjegy visszatérítendő összegét az adóhatóság a tartozás erejéig visszatarthatja.

További szép napot kívánok Neked és ne feledd, mindig ott állok melletted!


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó

Ui.: A közteherjegyek selejtezéséről a törvényt itt találod:
http://www.munkaugyiforum.hu/Kozteherjegyek-selejtezesevel-kapcsolatos-eljarasi-es-elszamolasi-szabalyok-2010