Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

A munkaügyi ellenőrzésre sokan úgy tekintenek, mint a végítélet napjára. Ballonkabátos ügynökök egy kihallgatólámpával faggatnak és te azt sem tudod mit kérdeznek. Aztán pedig felvont szemöldökkel találnak valamit mert mindig biztosan találnak valamit, hiszen ki dolgozhatna hibátlanul. A homlokod gyöngyözik a percek óráknak tűnnek, záporoznak a kérdések és egyre több a hümmögés. Majd néhány óra múlva elérkezik a kíméletlen verdikt.  Kövér büntetési számlák és nagy letolás a főnöktől, peres ügyek… Mert mindig találnak valamit.

 munkaugyi ellenorzes

De valóban ilyen rettegett dolog a munkaügyi ellenőrzés? És valóban így végződik?

A kérdésre a válasz az, hogy csak attól félünk, amit nem ismerünk. Bár a felügyelők valóban szigorúak de ez a munkájuk (és nem nem az, hogy embereket egyenek) . Neked pedig az, hogy a munkaügyeket rendben tartsd és ha jól csinálod akkor ez az ellenőrzés nem több mint egy láttamozás.

Hogy eloszlassam a félelmeidet nézzük is át, hogyan történhet egy ilyen ellenőrzés.

Kafka Per című könyvében váratlanul tűnek fel a hivatalnokok és ez a munkaügyi felügyelőkkel sincs másképpen. Külön engedély és előzetes bejelentés nélkül is érkezhetnek a cégedhez. Ez érthető, hiszen egy szúrópróba szerű ellenőrzést elég nehéz előzetes bejelentkezéssel megtartani.

A munkaügyi felügyelő jogosult a munkahelyen található személyek személyazonosságának megállapítására. Tehát ha a cégnél az ellenőrzés során a személyes okmányait elkérheti és oda is kell számára adni.

Honnan ismered fel a munkaügyi felügyelőket? Az ellenőrök egy igazolványt visznek magukkal mely tartalmazza a nevüket, az igazolvány sorszámát és a munkaügyi hatóság illetékes szervének megnevezését.

Túl vagyunk hát a megérkezésen. Mindenki helyet foglalt és azonosította magát. A történések innentől kezdve attól függenek, hogy a felügyelők milyen ellenőrzési céllal érkeztek hozzátok.

Ha tippelni szeretnél rá akkor először is érdemes megnézned azt a dokumentumot melyet minden évben kiadnak és azt tartalmazza, hogy milyen főbb irányelvek mentén ellenőriznek az aktuális évben. Ez a hatóságoknál egy program amely meghatározza, hogy mit szeretnének a tevékenységükkel elérni az adott évben. Nem csak a munkaügyi hatóság rendelkezik ilyen dokumentummal. A 2017 munkaügyi ellenőrzési irányelveket itt olvashatod

Az általánosan irányelvek pedig kicsit köznapi nyelvre lefordítva a következők:

A munkavállaláshoz és munkaadáshoz jogi okiratokra van szükség. Ezeket tehát át kell nézni, hogy megfelelnek-e a Munka törvénykönyvének. (belépőpapírok, munkaszerződések, tájékoztatók, stb.)

A munka gyakran megszűnik, hiszen jönnek mennek az emberek. Ennek is kell, hogy szabályos nyoma legyen a rendszerben. A munkavállalót pedig védeni kell, hogy a munkaviszony megszüntetésével minden járandóságát kézhez tudja venni. Az ehhez szükséges papírokat is át kell nézni.

Fontos, hogy a munkarendek rendben legyenek mindenkinek legyen pihenőideje és ezek az elvek megvalósuljanak. Az ehhez szükséges dokumentumoknak és folyamatoknak ezért mindig kiemelten rendben kell lennie.

A munkavállalók bérből élnek és adóznak. Ezért értelemszerűen a munkabéreket is ellenőrzik.

Ha pedig külföldi munkavállalóid vannak akkor az ő munkaügyeiknek magyar Mt-nek. Ha kölcsönzöd a munkaerőt akkor pedig az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak is rendben kell lennie.

Ezek a főbb szinte mindig előkerülő elvek, amiket megnéznek a munkaügyi felügyelők. Ha ezeket a munkaügyeket rendben tartod akkor nincs mitől tartanod.

Most felteheted a kérdést, hogy de mi van, ha mégis találnak hibát? A munkaügyi felügyelők jogilag biztosított eszköztára egészen széles skálán mozog, de nem fognak statáriumra küldeni, és nyilvánosan megbotozni. Sőt! Van olyan, hogy csak figyelmeztetnek és hivatalos formában kérik a szabálytalanság elhárítását.

Viszont súlyos esetekben, igen jön a rettegett bírság és gyakran nem kevés. A lehető legerősebb vétó pedig, ha beszüntetik a munkavégzést. Nincs munka nincs termelés. Ehhez azonban még egyéb szankciókat is csatolhat de ezért szankcióért már eléggé ,,meg kell dolgoznia” a cégednek és ez nem kis szabálytalanságokból adódik általában, hanem súlyos (és szándékos) visszaélések esetén. Az itt fel soroltakon kívül még számos eszközt alkalmazhat a munkaügyi felügyelő.  De hidd el a munkaügyi felügyelő is ember és a munkáját végzi és nem azért megy hozzád mert egy boszorkány elátkozott…

Dióhéjban ezek történhetnek egy munkaügyi ellenőrzésen. Mint mondottam nincs mitől tartanod, ha eddig is gondosan voltak kezelve a munkaügyek. Ehhez az önbizalomhoz kell, hogy szakmailag ismerd, hogy is áll a szénája munkaügyek tekintetében a vállaltodnak.

Talán az a legrosszabb, ha meg sem tudjátok ítélni, hogy mennyire jogszerű a munkaügyetek.  Ha nem vagy biztos benne, hogy minden rendben akkor sem kell elkeseredni. Itt tudsz munkaügyi auditot kérni. Direkt erre a célra van kitalálva. Nem csak a papírokat nézzük át, hanem szimuláljuk az ellenőrzést is. A munkaügyi ellenőrzés távol áll a világvégétől, de fel kell készülnöd rá azzal, hogy a munkaügyi nyilvántartást a kezdetektől rendben tartod és ügyelsz is rá, hogy mindig így maradjon.

/M. Mór/

 

munkaugyi forum belepes 600x50