Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

A bevezetése óta rengeteg kérdés özönlik a garantált bérminimumról és legalább annyi munkáltató és munkavállaló érdeklődik utána. Ebben a rövid kisokosban mindent meg tudhatsz, amit a garantált bérminimumról tudni kell. 

garantalt berminimum kisokos munkaugyi forum

 

Kezdjük a legelején. A garantált bérminimumot azért találták ki mert észrevették, hogy a különböző munkakörökben dolgozó emberek javadalmazása egy széles skálán mozoghat, de a valóságban akár minimálbért is kereshetett (esetleg csak papíron). Ezért ezzel a rendelkezéssel elviekben egy képzettséget igénylő munkakörben legalább kijelölnek egy minimális összeghatárt munkakörönként, hogy a munkavállaló garantáltan jobban keressen, ha már olyan munkakört végez.

A hírekből vagy a saját bőrén mindenkinek van valamilyen tapasztalata arról, hogy a megvalósítás hogyan sikerült de itt ebben a bejegyzésben nem is ezzel szeretnék foglalkozni.

A garantált bérminimumot a Munka törvénykönyve emeli kötelezővé ugyanis a 136. paragrafusában az 1. pont kimondja, hogy:

,,Alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni.

A kulcsszavak itt a 'kötelező' 'legkisebb' és a  'munkabér'. Ez két dolgot jelenthet. Az egyik, hogy egy adott munkakörhöz nem jár garantált bérminimum, ekkor a minimálbér a legkisebb kötelező fizetés melyet munkaügyesként rögzítened kell a munkaszerződésben. Természetesen, ha az adott munkakör nem igényel szakképesítést attól még lehet magasabb a munkavállaló fizetése de a legkisebb érte járó apanázs az 2017-ben a minimálbér. A minimálbér kormányrendeletét itt olvashatod el. Ennek az összegét szintén kormányrendeletben emelik jogerőre.

A törvényben foglalt legkisebb munkabérekről pedig a 430/ 2016.-os kormányrendelet adja az útmutatót.

A garantál bérminimum alapfeltétele, hogy az adott munkakörhöz szükséges legyen legalább a:

• középfokú iskolai végzettségre

• szakképzettséget igényló munkakörben az ehhez tartozó középfokú szakképesítésre

Ahhoz, hogy a munkaválalló jogosult legyen erre a fenti feltételeken túl neki rendelkeznie kell ezekkel a szakképesítésekkel.

Tehát, ha nincs a munkakörhöz megfelelő képzettsége akkor elvileg nem is végezheti az adott munkát és nem is jogosult a garantált bérminimumra.

A fordítottja is igaz. Hiába van valakinek több szakképesítése is, ha az adott munkakör nem igényli azt. Ebben az esetben sem jár a garantált bérminimum.

A rendelet értelmezéséhez itt a hangsúly a ,,munkakörön” van. A munkakör határozza meg, hogy milyen szakképesítést igényel és mi a hozzá tartozó minimális bér. Sokan a munkakört összetévesztik a feladatokkal, de a munkaköri feladatokat a munkaszerződésben foglalt munkaköri leírás tartalmazza. Vannak olyan munkakörök, ahol ezekben van némi átfedés, de az elég ritka.

Van még egy fontos dolog. Az, hogy milyen szakképzetséget igényel a munkakör azt egyrészt a jogszabályok másrészt a munkáltató határozza meg. Igen, a cég is támaszthat elvárást a munkakört betöltő felé de soha sem kevesebbet, mint amennyit a jogszabályok előírnak. Tehát, ha nálatok egy adott munkakörhöz szükséges a nyelvvizsga de azt nem írják elő akkor azt a munkaszerződésbe belefoglalhatod. Viszont olyat nem tehetsz meg, hogy az ,,agysebész pozíció”-ra kiírod a munaköri leírásban, hogy csak középfokú iskolai végzettség szükséges.

Most felteheted a kérdést, hogy; ,, jó ,jó de akkor honnan tudom meg, hogy az adott munkakörhöz milyen szakképesítésre van szükség?

A válasz elég bonyolult és sokan abba a hibába esnek, hogy csupán a FEOR táblázatra hagyatkoznak. A FEOR csupán iránymutató ezen a téren. Ha speciális munkakörről van szó akkor keresd fel a hozzá tartozó esetleges rendeleteket is.

Összefoglalva a minimálbért vagy a garantált bérminimumot minden esetben a munkakör határozza meg tehát egy munkaszerződés írásánál ennek járj utána először. Ha ez meg van akkor tudod megnézni a hozzá tartozó legkisebb fizetés összegét és a munkavállaló esetén meg kell győződj róla, hogy rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges végzetségekkel. A legkisebb és a minimális pedig ahogy a neve is mondja csak a kötelező minimumot jelenti, tehát nem kell más munkakörbe bejelenteni az illetőt, ha magasabb fizetést adtok neki a cégnél.

/M. Mór/

munkaugyi forum belepes 600x50