Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Kedves Kolléga!

„Az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni." /2012. évi I. tv. 118.§(4)/

A munkáltatók részére a központi költségvetésből megtérítésre kerül a pótszabadság idejére fizetett távolléti díj és kapcsolódó közterhei.

Az apa a munkaidő-kedvezmény igénybevételéhez a munkáltatójának be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát (halva született gyermek esetében a halotti anyakönyvi kivonat) eredeti példányát, valamint írásban nyilatkoznia kell arról, hogy szülői felügyeleti jogát nem szüntette meg illetve nem szünetelteti. A kincstár munkáltató székhelye szerint illetékes megyei igazgatósága a munkáltató részére megtéríti az apát megillető és részére kifizetett távolléti díj és közterheinek összegét. A munkáltató az erre vonatkozó elszámolását a jogszabályban meghatározott időpontokig, évente 4 alkalommal nyújtja be.

A munkáltató a pótszabadság igénybevételéről köteles nyilvántartást vezetni.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
- az igénybe vevő nevét,
- a ténylegesen igénybe vett napok számát,
- időpontját,
- a távolléti díj kiszámításának módját,
- összegét és
- a számított közterheket.

A számviteli bizonylatokra vonatkozó előírások szerint meg kell őrizni a munkavállalói nyilatkozatot, valamint az igénybevételi jogosultság dokumentációit.

További részleteket az alábbi kormány rendeletben olvashatsz:

420/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a gyermek születése esetén az apát megillető pótszabadsággal összefüggő költségek megtérítéséről

Amennyiben kérdésed van az apákat megillető pótszabadság költségtérítésével kapcsolatban, ne habozz - kérdezz a Fórumban vagy válasz e-mailben.

További szép napot kívánok neked, és ne feledd, mindig ott állok melletted!


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó