Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Kedves Kolléga!

Rendezvényszervező cégeknél, szállodákban és valószínű, hogy a Te cégednél is (amennyiben kölcsönvevők vagytok) külön embert kell alkalmazni a bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketefoglalkoztatás) elkerülése érdekében.

A munkaerő-kölcsönzés lényege, hogy a kölcsönbeadó elvégzi a toborzási feladatokat, bejelenti a munkavállalókat, elintézi a papírmunkát, a bejelentés-kijelentéseket, munkabért ad, bevallásokat készít és munkaviszonyt megszüntet.

A kölcsönvevő feladata az effektív munkavégzés koordinálása és irányítása.

Eddig annyi feladata volt a kölcsönvevőnek, hogy jöttek hozzá a megrendelt létszámú munkavállalók - beálltak dolgozni és vezette a munkaidő nyilvántartásukat...

2012. január 1-től a kölcsönvevőnek is be kell jelenteni a kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalóit:

Art. 17. § (17) A kölcsönvevő az állami adóhatósághoz bejelenti a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás
a) megkezdése napját megelőző napon, de legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján a munkaerő-kölcsönzési szerződéssel érintett munkavállaló nevét és adóazonosító jelét - ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét -, valamint a kölcsönbeadó nevét és adószámát, és a foglalkoztatás megkezdésének napját,
b) befejezése napját követő napon a munkaerő-kölcsönzési szerződéssel érintett munkavállaló nevét és adóazonosító jelét, valamint a kölcsönbeadó nevét és adószámát, és a foglalkoztatás befejezésének napját.

Még nincs meg a bejelentő nyomtatvány és a kormányrendelet sem ami a teendőket szabályozza. Amint megvan azonnal értesítelek.

További szép napot kívánok neked, és ne feledd, mindig ott állok melletted!


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó