Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

,,Az ember nem dolgozni, hanem játszani szeret”-mondta Konrad Lorenz az etológia atyja. Ha mélyebben belegondolunk akkor igaza van. Szerencsés az aki a munkáját hivatásnak tekinti és a napi teendőjét a foglalkozás öröméért végzi (azaz játszik).

majus 1 munkaugyi forum blog

A munka az emberiség történelmének vívmánya amely arra szolgál, hogy általa elássuk magunkat és a társadalmat, előre vigyen és fantasztikus teljesítményekre sarkaljon. A történelemben azonban ezt a nagyszerű tevékenységet gyakran túlzásba vitték vagy saját elhatározásból vagy mások nyomására. Utóbbira mindig lesznek kísérletek hiszen a Te vagy az én munkám mindig termel valamit, ami valakié lesz.

A modern ipar kialakulásával megjelentek az első gépek és gyárak melyek huszonnégy órában képesek voltak szakadatlan dolgozni. Az ember azonban nem gép, és ebben sosem veheti fel a versenyt a masinákkal. Ahhoz, hogy hatékony munkát tudjon végezni pihenésre és kikapcsolódásra is szüksége van, hogy utána újult erővel vesse bele magát a feladataiba. Nincs olyan szenvedélyes dolgozó, aki hosszútávon túlhajszolva a munkáját felelősségteljesen és jó kedvvel el tudja látni.

Így gondolta ezt Robert Owen is a brit gyáros aki 1817-ben először emelte fel a szavát azért, hogy a munkavállalói a 10-14 óra helyett 8 órát dolgozzanak egy nap. Bár sokan a keleti érához társítják a munka ünnepét az igazság az, hogy Britanniából indult el az a lavina sok tüntetéssel, ami a munkavállalók jogaiért folyt. Ez után Amerikától Európáig tüntető munkások álltak sorba a megbecsülésért. A történet többi részét pedig mindenki ismeri többé kevésbé. Hatalmak fordították saját szájuk íze szerint régen és most ezt az ünnepet de ahogy a Karácsonyt is lehet a világ bármely pontján ünnepelni úgy a munka ünnepe is univerzális-mélyen emberi ünnep-politikától függetlenül.

Ma már tudjuk, hogy a jó munkához nem csak idő kell hanem az, hogy megfelelő körülmények legyenek, szavatolt legyen a rekreáció és szabadon lehessen mindenki számára azzal foglalkozni amit szeret.

Van még mit tennünk ezen a fronton. Munkavállalóként büszkének kell lenni a munkánkra és azt a mesteremberek becsületével végezni. Munkaadóként pedig felelősséget kell vállalni a munkavállalóinkért, akik megteremtik a lehetőségét a közös álmunknak.

Erzse Tibor

munkaügyi szakértő, tanácsadó