Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

 

Az új munkaszüneti nap miatt minden munkaügyi naptár és munkaügyi segédanyag módosult. A Fórumon található 2017-re szóló segédanyagokat lefrissítettük számodra az április 14. munkaszüneti napot figyelembe véve. Hogy munkaügyi nyilvántartásaid rendben legyenek javaslom, hogy töltsd le őket amint lehet. 

 

Kattints ide a munkaügyi naptárak letöltéséhez. 

 

Kattints ide a munkaidőkeret segédlet letöltéséhez. 

 

Kattints ide a szabadságtervező letöltéséhez.

 

Kattints ide a munkaügyi segédanyagok letöltéséhez.

 

 

Most már szinte biztos, hogy 2017.04.14. nagypéntek munkaszüneti nap lesz.

De meg kell várnunk még a munka törvénykönyve lemódosítását is.

Így fog kinézni az Mt. 102. §- a:

Mt. 102. §

(1) Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

(4) A munkaszüneti napra vonatkozó beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, továbbá a húsvét- és a pünkösdvasárnap tekintetében.

 

A képviselők 163 igen és két tartózkodással fogadták el a javaslatot. Ezzel a húsvét mint ünnep egy négynapos munkaszüneti nap láncolattá válik. A nagypéntek Jézus szenvedésének napja a feltámadás előtt a keresztény világban. A húsvét mozgó ünnep ezért a nagypéntek napjának dátuma jövőre nem ez lesz.

Európai viszonylatban még 14 országban ünneplik a Nagypénteket munkaszüneti napként. Hogy a kevesebb munkanap csökkenti az ország gazdasági teljesítményét az számos kutatás próbálja vizsgálni de nincs rá egyértelmű igen vagy nem.

A javaslattal elfogadásával még sok törvényt is kell módosítani, köztük a munka törvénykönyvét. Munkaügyesként vagy HR szakemberként tehát most már figyelned kell az áprilisi nyilvántartásoknál beosztásoknál és a bérszámfejtést is érinti az új munkaszüneti nap.

 

 

 

Fejleményekről azonnal értesítelek.

Erzse Tibor 

munkaügyi szakértő, tanácsadó