Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

 

blogba1

 

Ne untassa hallgatóit – inkább animálja őket!

A PowerPoint által biztosított animációs lehetőségek sokak számára talányt jelentenek. Vannak, akik túlzott mértékben alkalmazzák, mások egyáltalán nem használják. Pedig az animációnak igenis van létjogosultsága!

 

A közös olvasási gyakorlat kerülendő!

A klasszikus, avagy őskori előadó kivetíti a prezentáció teljes szövegét, a hallgatóság természetesen azonnal olvasni kezd, hiszen az ember kíváncsi lény, és végig is olvassa a slide-on lévő teljes szöveget, mert szeretné megérteni a lényeget. Hova is vezet ez?

  1. Az új slide kivetítésekor senki nem figyel az előadóra. A hallgatók el vannak foglalva a slide-on megjelenő teljes szöveg elolvasásával.
  2. Ez végzetes következménnyel jár: a hallgatók gondolatban minimum 1 gondolattal az előadó előtt járnak. Hiszen már elolvasták az egész oldalt, és tudják, hogy az előadó mit fog mondani. A feszültséggel teli várakozás ezáltal megsemmisül. Ha a slide-on teljes mondatokból álló szöveg van, a prezentáció olvasási gyakorlattá degradálódik. Ennél többet ártani a prezentációnak már nem is lehet. Hiszen az előadó ugyanazt olvassa fel hangosan, amit a hallgatók már elolvastak. Egy ilyen prezentáció unalmasságát már nem is lehet fokozni…

A helyes módszer pedig:

Az előadó beszéde legyen szinkronban a kivetített képpel vagy szöveggel. Vetítse ki azt a szöveget vagy képet, amiről éppen beszél. Az alábbi slide példáján vetítse ki először az első pontot azok alpontjaival együtt:

blogba2

 

Animálja a következő gondolati egységet. A példánkon ez a Japánra vonatkozó gondolatot jelenti, hiszen nem akarjuk, hogy hallgatóink már Japánra gondoljanak, mialatt mi még csak a jelenlegi nehéz helyzetről beszélünk.

Ha valamelyik alpontról hosszabban szeretne beszélni, azt külön is animálhatja. Az animációs léptetésnél az a döntő, hogy az előadó beszéde és a kivetített szöveg szinkronban legyen.

És még egy gondolat az animációs témához: maradjon tartózkodó. Az egyszerű típusú animációk, mint például a „megjelenés” vagy a „beúszás” teljesen elegendőek. Sokféle animáció változatos használata viszont eltereli a hallgatók figyelmét a lényegről.

 

Ha szeretne visszajelzést kapni az Ön által használt animációkról, vagy több variációt kipróbálni,

javasoljuk a „Sikeres üzleti prezentáció – hatásos előadás” tréningünket.

 

Legközelebbi nyílt tréning időpontja: 2016.11.08-10.

 

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kapcsolat: Molnárné Pál Marianne, irodavezető

Telefon: + 36 1 315 1579