Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

2018 fooldal banner ingyenes termekek munkaugyi forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

Törvénytár

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Itt van az ősz és itt van a bértárgyalások ideje is újra. A szakszervezetek is aktívvá váltak ezért a média már jelzi, hogy sztrájkolnak itt vagy ott. A sztrájkolást munkavállalói szempontból már számos helyen kivesézték, de én most inkább a munkaügyi vonatkozását mutatom meg neked és hogy mit kell tenned, ha a dolgozók sztrájkolnak.

sztrajk helyzet munkaugyi forum blog

 

A sztrájk szó munkabeszüntetést jelent, aminek a célja egy szociális vagy társadalmi, netán politikai és munkaügyi érdek érvényesítése. A leggyakoribb eset a béremelés és a munkakörülmények javítása.

Magyarországon mindenkinek joga van sztrájkolni és erről az Alaptörvény is megemlékezik XVII. cikk második bekezdésében. A sztrájk menetéről pedig az 1989. VII: törvény rendelkezik részletesebben.

Munkaügyi szempontból a sztrájk lehet fizikai jellegű és munkabeszüntetéses. Az előbbi számos dolgot jelenthet az ajtó eltorlaszolásától egészen a tüntetésre menetig, ami általában munkabeszüntetéssel is jár hiszen a dolgozó nincs a helyén ez alatt.

A munkabeszüntetés azt is jelentheti, hogy a sztrájkban résztvevő munkavállaló bent van a munkahelyén, de nem dolgozik egy időtartamra vagy akár a teljes munkaideje alatt. A sztrájk időtartamát a szakszervezetnek kell előre bejelentenie.

,,Főnök! Holnap sztrájkolni fogok!”- A valóságban ilyet csak viccből hallasz, hiszen a szakszervezeti tagok értesítenek egy esetleges munkabeszüntetésről, annak idejéről és a benne résztvevőkről, tehát azokról a munkavállalóidról akik nem dolgoznak aznap.

Itt azt is meg kell vizsgálni, hogy a munkavállaló szakszervezeti tag-e. Ha igen akkor minden szabályos. Ebben az esetben a távollétében vagy a munkabeszüntetése alatt az igazolt de nem fizetett szabadságot kell a nyilvántartásba felvenni. Ha az adott munkavállaló nem szakszervezeti tag akkor bizony szabályosan nem vehet részt a sztrájkban.

A másik fontos dolog, hogy a sztrájk esetén meg kell vizsgálni az érintettséget. Az érintettség azt jelenti, hogy lehet valaki szakszervezeti tag, de ha a soron következő munkabeszüntetéshez a szakmájánál fogva semmi köze akkor nem szabályos a sztrájkja. Magyarán szép dolog a szolidaritás de azért mert holnap a sajtkészítők sztrájkja lesz még a halász szakszervezetbe tartozó munkavállalóidnak dolgoznia kell. Ez nem indok.

Ha valaki ezt a két szempontot nem teljesíti, tehát nem szakszervezeti tag és nem is érintett akkor a hiányzása vagy munkabeszüntetése jogszerűtlen. Ebben az esetben, ha nincs bent sima szabadság lehet vagy igazolatlan távollét.

A sztrájk ideje alatt a sztrájkban részt vevőnek nem jár javadalmazás és pótlékok. Erre a bérszámfejtéskor kell figyelni. Ha a fenti tételek teljesültek de hátráltatni vagy munkára venni sem szabad a dolgozóidat ebben az esetben. A munkavállalód ilyenkor nem szeg meg semmilyen kötelezettséget ezért a sztrájk miatt nem szabad elmarasztalni vagy nehezíteni a helyzetét.

A sztrájk amúgy nem hidegzuhanyként érkezik a legtöbb esetben, hanem folyamatos egyeztetések után, mellyel a legtöbb esetben a szakszervezet keres meg téged vagy a munkáltatót. A tárgyalás és a kiegyezés nagyon fontos ebből a szempontból.  És a végére még egy lényeges dolog a munkaügyeken túl.  A türelem és a párbeszéd még mindig előre vitte a világ dolgait ezért légy türelmes és egyeztess a sztrájkolni készülőkkel. 

M. Mór

munkaugyi forum belepes 600x50