Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Az alábbiakban közölt adatok archív adatok.

Friss információkról ITT tud érdeklődni.

Alkalmi munkavállalói könyvvel való foglalkoztatás

 

        - Ha a munkáltató ugyanazzal a munkavállalóval naponta legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig munkaviszonyt létesít;

- Az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony öt egymást követő munkanapig egyidejűleg is létesíthető

- A munkavállalónak kifizetett a munkavállalót érintő levonásokat nem tartalmazó - munkabér egy munkában töltött naptári napra eső összege a mellékelt táblázatban kifizetett munkadíj első jövedelemsáv alsó határánál nem kevesebb és az utolsó jövedelemsáv felső határánál nem több.

Alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony a tárgyévre kiadott AM könyvvel rendelkező munkavállalóval létesíthető.
A munkáltató az alkalmi foglalkoztatás esetén a mellékelt táblázat második oszlopában meghatározott értékű közteherjeggyel teljesítheti

Az AM könyvbe bejegyzést - ide nem értve a munkavállaló aláírását - csak a kiállító, illetőleg a munkáltató tehet.

Az AM könyvet ellenszolgáltatás nélkül a munkavállaló lakóhelye szerinti Munkaügyi Központ kirendeltsége állítja ki a munkavállaló kérelmére.

A munkanélküli járadékban részesülő személy az AM könyv kiállítását csak annál a szervnél kérheti, ahol munkanélküliként nyilvántartásba vették.

A munkavállalónak a tárgyévet követő január 15-éig az AM könyvet a kiállítónak le kell adni.

Fontos, hogy a munkáltató a munkavállaló munkába lépésekor a munkavégzés megkezdése előtt - naponként - az AM könyvben a munkáltató neve és székhelye, adószáma vagy adóazonosító jele, a munkavégzés helye és napja, a munkakör, a kifizetendő munkadíj rovatokat kitöltse, valamint a közteherjegy helyén aláírásával igazolja a munka megkezdésének a tényét.

A munkavállalónak naponként az AM könyv megfelelő sorában kell aláírásával igazolni a munkavállalás tényét.

Munkaügyi ellenőrzés esetén, amennyiben a kitöltés a munkába lépés előtt nem történik meg, úgy a munkaügyi felügyelő megállapítja a munkaviszony létrejöttét, és egyben azt, hogy a munkáltató bejelentés nélkül foglalkozatja a munkavállalót. Ez súlyos munkaügyi szabálysértésnek minősül és munkaügyi bírságot von maga után, továbbá öt éves kizárást a közbeszerzési eljárásból.

Mivel a foglalkoztatást az APEH is ellenőrizheti, a szabályok megsértése esetén az adóellenőr is bírságot szabhat ki, valamint a cég adott munkahelyének működését tizenkét napra felfüggeszti, továbbá vélelmezheti, hogy a foglalkoztatás legalább három hónapja fennáll és így kötelezheti a foglalkoztatót az ennek megfelelő közterhek befizetésére.

Fontos minden egyes rovat kitöltése, mivel bármely hiányosság (dátum, aláírás, stb.) bejelentés nélküli foglalkoztatás megállapítását eredményezi.

Alkalmi munkavállalás esetén is köteles a cégnek munkaidő-nyilvántartást vezetni.

Fontos szabály, hogy AM könyvvel történő foglalkoztatás esetén munkaerő-kölcsönzés jogszerűen nem lehetséges.

AM könyvvel külföldi munkavállaló csak a mezőgazdaságban foglalkoztatható.

A munkáltatónak a munkavégzés befejezésekor kell naponta a közteherjegyet a megfelelő rovatba beragasztani, és ezt követően azt aláírásával kell érvényesítenie.

A több naptári napra létesített munkaviszony esetén a munka megkezdéséhez, illetőleg a munka befejezéséhez kapcsolódó kötelezettségeket az adott napokra vonatkozóan egyidejűleg kell teljesíteni.

Az alkalmi munkavállaló szolgálati időre, valamint az egészségbiztosítási szolgáltatások közül baleseti egészségügyi szolgáltatásra és baleseti táppénzre jogosult. Az alkalmi munkavállaló jogosultságát az AM könyvbe beragasztott közteherjeggyel igazolja.

 

Az alkalmi foglalkoztatás során kifizetett munkadíj, a közteherjegy és az ellátási alap sávjai

Ha a kifizetett munkadíj
(Ft/nap)

A közteherjegy értéke
(Ft/nap)

Az ellátási alap
(Ft/nap)

1.

1800-2399

400

2700

2.

2400-2999

700

3600

3.

3000-3599

900

4500

4.

3600-4600

1100

5400

 

Erről a témáról, rengeteg hasznos részletet megtudhatsz, ha beregisztrálsz a Munkaügyi Fórumba  és megkérdezed a téma szakértőit. 
Regisztrálj MOST!