Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Ez már egy archív dokumentum.
Hatályos, friss információkról érdeklődjön a
Fórumban.

 

Május végéig igényelhető a minimálbér-támogatás

Tájékoztató

A minimálbér emelés végrehajtása egyes ágazatokban komoly nehézségeket jelent a vállalkozásoknak, ezért az MKIK feladatának tekintette, hogy javaslatokat dolgozzon ki a kompenzáció ügyében, amelyeket ez év elején juttatott el az illetékesekhez.

A minimálbér-emelési támogatásra vonatkozó szabályokat a 103/2013. (IV. 5.) kormányrendelet tartalmazza, amely az 58. számú Magyar Közlönyben olvasható. A rendelet szerint május 31-ig nyújthatják be kérelmüket az érintett vállalkozások a munkaügyi központnak.

Avállalkozások 11 ágazatban a minimálbér-emelés végrehajtása miatt megnövekedett terheik csökkentését szolgáló támogatást igényelhetnek. A TEÁOR-szám szerint kedvezményezett ágazatok a következők: élelmiszergyártás; textilgyártás; ruházati termékgyártás; bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás; fafeldolgozás; bútorgyártás; épületek építése; speciális szaképítés; kiskereskedelem; szálláshely-szolgáltatás; vendéglátás.

A cégek május 31-ig kizárólag elektronikus formában nyújthatják be támogatási kérelmüket és annakmellékleteit. A támogatásról a főváros/megyei kormányhivatal munkaügyi központja 21 napon belül dönt, és a támogatást a január 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra egy összegben folyósítják. A támogatáskizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér- és járulékköltségeinek fedezetére használható fel. A munkaügyi központ hatósági szerződést köt a támogatott cégekkel, amelyeknek augusztus 31-ig elszámolást kell benyújtaniuk a támogatás felhasználásáról.

Nem igényelhető támogatás az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszonyban foglalkoztatott munkavállaló után, valamint olyan munkavállaló után sem, akinek foglalkoztatásához a munkáltató foglalkoztatás-bővítő bértámogatásban, munkahelymegőrző támogatásban, munkatapasztalat-szerzéstámogatásban, részmunkaidős foglalkoztatás támogatásában, valamint megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtható támogatásban részesül.

Nem kaphat támogatást költségvetési szerv és olyan munkáltató sem, amelynek lejárt, meg nem fizetett adótartozása, valamint járulék-, illeték- vagy vámtartozása van kivéve, ha a megfizetésére 2013. március 31. napjáig fizetési halasztást kapott.

A minimálbér a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedett 2013-ban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett teljes tájékoztató az alábbi linkről elérhető, amely nagy segítséget nyújt a támogatás igénylésével kapcsolatosan.

http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=ma_tamogatas_berkomp

Az elektronikus kérelmet pedig a Bérkompenzációs Rendszer felületén lehet elérni:

https://komp.munka.hu/NMH.KOMP.Web/LoginPalyazo.aspx

Forrás: bkik.hu