Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Ez már egy archív dokumentum.
Hatályos, friss információkról érdeklődjön a
Fórumban.

 

A munkaügyi ellenőrzések kiemelt feladata a munkaszerződés, illetőleg az adóhatósági nyilvántartásba való bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkavállalók anyagi érdekeinek és pihenéshez való jogának biztosítására, valamint a tényleges munkaidő megfelelő nyilvántartására vonatkozó jogszabályok megtartásának ellenőrzése.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás, munkaidő, pihenőidő, rendkívüli munkavégzés és a kettős jelenléti ív vezetés mindig is a kiemelt ellenőrzési szempontok között szerepelt.
Ráadásul a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak is feltétele, hogy mindezek rendben legyenek.

Az OMMF törekedjen az ellenőrzések arányos ágazati elosztása érdekében, hogy a munkaügyi ellenőrzések valamennyi ágazatban, a foglalkoztatási arányoknak megfelelően alakuljanak. Ennek figyelembevételével az ellenőrzések legalább 30%-át képezzék az építőiparban, valamint a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatóknál foglalkoztatottak munkaviszonyának ellenőrzése.

A hangsúly az építőiparra valamint a személy és vagyonvédelemre terelődik, de nem jelenti azt, hogy másik ágazatokban kevesebb ellenőrzésre számíthatunk. Nemsokára itt a szüret és a „Szüret akció” is, melynek elsődleges célja a bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása ,de egyéb szabálytalanságokért is bírságolnak.

Az ellenőrzések minden esetben terjedjenek ki annak vizsgálatára is, hogy a munkavállalók szerződései a tényleges állapotnak megfelelően rögzíti a felek megállapodását, szűrje ki a valótlan elemeket, különösen a részmunkaidőre bejelentetett munkavállalók teljes munkaidőben történő foglalkoztatását.

Kiemelten ellenőrzik a részmunkaidős foglalkoztatást és vizsgálják valóban részmunkaidőben van-e foglalkoztatva az munkavállaló.

Az OMMF fokozottan törekedjen arra, hogy a munkaügyi ellenőrzések során a munkáltatók rendeltetésszerű működését csak az ellenőrzéshez szükséges mértékben akadályozza. 

Sok olyan ellenőrzésről hallottam, hogy 100 fő sorban állt a tanú meghallgatásra 2-3 órán keresztül és addig sem végezhetett munkát.

A dühös munkáltató fizette ezt az időt is. 

Reméljük a jövőben simábban folynak, majd az ellenőrzések azoknál a munkáltatóknál ahol a dolgozók be vannak jelentve és első pillantásra is a jogszerű magatartás tükröződik. Ahol bejelentés nélküli foglalkoztatottakat találnak, ott eltilthatják a dolgozókat a munkától.