Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Ez már egy archív dokumentum.
Hatályos, friss információkról érdeklődjön a
Fórumban.

 

Van néhány zavaros pont a munkavédelmi kötelezettségekkel kapcsolatban, pl.:

  • kinek kell foglalkozás-egészségügyi orvossal szerződni?
  • mi a különbség a veszélyes/nem veszélyes munkahely közt?
  • kire vonatkoznak a munkavédelmi előírások?
  • mik az alapvető munkavédelmi kötelezettségek, amik még egy könyvelőre is kötelezőek?


Kinek vannak egyáltalán a munkavédelmi kötelezettségei?

Előrebocsátom, hogy a tevékenység veszélyes vagy nem veszélyes volta egyáltalán nem számít (csak a bírság mértékében).
A munkavédelmi törvény (továbbiakban Mvt.) minden szervezett munkavégzésre, minden munkáltatóra vonatkozik (kivéve fegyveres szervek és hasonlók, de ezt itt nem fejtem ki).
Az alkalmazottat nem foglalkoztató egyéni vállalkozó nem szervezett munkavégzés keretében tevékenykedik, de rá is vonatkozik, csak rendkívül korlátozottan.

Gyakorlatban, ha egy könyvelőnek vagy egy bármilyen tevékenységű ügyfélnek, ha csak egy alkalmazottja is van, mindenben vonatkozik rá a Mvt., ugyanúgy, mint egy kőműves bt-re.

Ha nincs alkalmazott, akkor csak a munkavégzés hatókörében tartózkodók biztonsága szempontjából vonatkozik a Mvt. Kicsit kisarkítva az egyéni vállalkozó meg is halhat, ha közben mást nem veszélyeztet.

Tehát az nem baj, ha a könyvelőirodában összevissza tekeregnek a számítógépek kábelei a padlón, ha oda látogató nem jár, arra nincs hatásköre a munkavédelmi felügyelőnek. Viszont, ha ügyfél vagy Apeh revizor odatéved, megbotlik és eltöri a lábát, az bizony a munkavédelmi szabályok megsértése (munkavégzés hatókörében tartózkodók biztonsága) és ezért lehet bírságolni, kártérítést kérni, a TB kérheti a sérült orvosi ellátási költségeinek megtérítését. (Ráadásul biztosan ki is derül, mert az ügyfél vagy az Apeh munkavédelmise kivizsgálja a saját dolgozó munkabalesetét, és be is jelenti az OMMF-nek.)

A kőművesnél ugyanez. Nem baj, ha leesik az állványról, csak legyen a környéke elkerítve, hogy zuhantában mást ne üssön agyon. Ha még nem is esett le, de nincs korlát, az önmagában is munkavédelmi szabálysértés, mert az arra járókat veszélyeztetik a leeső szerszámok és dolgozó.

Foglalkozás-egészségügyi orvos

Tehát ahol alkalmazott van, nincs kibúvó. Szerződni kell foglalkozás-egészségügyi orvossal, az új alkalmazottaknak el kell menni előzetes alkalmassági vizsgálatra, a régieknek 2 évente időszakos alkalmassági vizsgálatra (képernyős munkavégzés miatt.) Ez nem csak kötelező, hanem saját érdeketekből is fontos. Pár év múlva elkerül a cégtől, és egy ügyvéd barátja felokosítja, hogy perelje be a munkáltatót, hogy a 6 dioptriás látásromlását itt szerezte, mert képernyős munkát végzett, nem kapott szemüveget, nem volt vizsgálaton, nem volt óránként 10 perc szünet. Kártérítést fizethetsz jócskán. A halláskárosodásnál dettó, de az az ipari ügyfeleknél jellemző (ott már ez megy).

Ha jót akarsz magadnak, kilépéskor újra elküldöd záróvizsgálatra, akkor tuti védve vagy.

A cég tulajdonos is bizonyos esetben jobb, ha elmegy a vizsgálatokra. Pl. a kőműves cégvezető együtt dolgozik az embereivel a magasban, akkor ő sem lehet szédülős, magas vérnyomású, stb., mert ha leesik, megint csak a munkavégzés hatókörében tartózkodókat veszélyezteti. Ezt szerencsére nem a könyvelőnek kell eldönteni, a munkavédelmisnek kell meghatározni a körülmények ismeretében (ha máskor nem, a kockázatértékelésnél), hogy kell-e?

OMMF bejelentő

Jobb helyeken a munkavédelmis megcsinálja, a könyvelőnek nem kell vele bajlódnia. Munkavédelmisnek mindenhol kell lenni, ahol van alkalmazott, legfeljebb a kisvállalkozásoknál (50 fő alatt) elég, ha csak évente egyszer jön egy kockázatértékelést felülvizsgálni. Akkor meg kell csináltatni vele. Ha eddig még nem volt, akkor februárban csinálja meg a kockázatértékelést, és rögtön elkészítheti a bejelentőt.

A munkavédelmissel nem kell állandóra szerződni, de a kockázatértékelést évente felül kell vizsgáltatni eggyel (még ha mindig mással is).
Itt van, hogy milyen TEÁOR számú tevékenységnél, milyen óraszámban kell munkavédelmist foglalkoztatni.

Erről a témáról, rengeteg hasznos részletet megtudhatsz, ha beregisztrálsz a Munkaügyi Fórumba  és megkérdezed a téma szakértőit. 
Regisztrálj MOST!