Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2020 gen

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

ingyenes-szabadsagtervezo-excel-2019-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Több tízezer magyart foglalkoztatnak az Európai Unió egyes országai, azonban ezek közül is kiemelt népszerűségnek örvend Németország, Ausztria, valamint Svédország. De hogy milyen feltételek vonatkoznak a külföldön biztosított magyar állampolgárokra? Azt ebben a cikkben tekintjük át!

tarsadalombiztositas-munkaugyi-forum-kulfoldon

Bővebben: [Társadalombiztosítás itthon és külföldön 2 rész]

A hazai társadalombiztosításban az idén komoly változások történtek. Mivel munkáltatóként és munkavállalóként is jelentősen érintenek minket a társadalmi ellátórendszer szabályai, ezért mindig fontos tisztában lenni az aktuális előírásokkal. Két részes cikkünk első részében most röviden áttekintjük a hazai TB-vel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. 

tarsadalombiztositas-itthon-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [Társadalombiztosítás itthon és külföldön 1 rész]

Manapság szinte minden a digitális térbe költözik és az elmúlt időszak karantén helyzete felgyorsította ezt az átalakulást hiszen az online alkalmazások előnye, hogy bárhonnan elérhetőek, ahol van internet. Az online programok fizikai kontaktus nélkül használhatóak. Mindemellett pedig sokkal időtakarékosabban lehet velük feladatokat elvégezni. A munkaügyeket is elérte már a változás szele és ma még sokan vezetik papíron a munkaidő nyilvántartásukat de egyre többen elektronikus formára térnek át. Ebben a cikkünkben egy remek lehetőséget mutatunk be arra, hogyan tudod a munkaügyeket korszerűbbé tenni.

 

omny-20-munkaugyi-forum-blog-v2

Bővebben: [ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÁS 2.0]

Legyél naprakész a munkaügyekben. Bejegyzésünkben összeszedtük a nyár legfontosabb munkaügyi változásait és tudnivalóit.

  • Újra a megszokott kerékvágásban a munka törvénykönyve
  • Minimum járulékalap változások
  • Emelkedik a CSED
  • Július 1-től még jobban megéri nyugdíjas munkavállalóként dolgozni
  • Munkaidőkeret kalauz
  • Munkanapok és munkaszüneti napok 2021-ben
  • NAV 2.0 online számlázás
  • Munkaügyi jogsértések 2020 első negyedévében.

Joomla-nyari-osszefoglalo-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [A nyár legfontosabb munkaügyi hírei]

A nyugdíj melletti munkavégzés tekintetében fontos változások lépnek életbe július 1-től. Az új társadalombiztosítási törvény alapján sokkal kedvezőbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása. Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg milyen könnyítéseket kaptak a munkáltatók és a nyugdíjas dolgozók.

nyugdujas-tb-valtozas-munkaugyi-forum

Bővebben: [Július 1-től még jobban megéri nyugdíjas munkavállalóként dolgozni ]

2020.07.01-től véget érnek a veszélyhelyzet miatti Munka törvénykönvve enyhítései. A járványhelyzetre vonatkozó rendelkezések hatályukat vesztik 2020 júliusban. 

ujra-normal-kerekvagasban-az-mt-munkaugyi-forum-blog

2020.június 30 éjfélig:

• A maximum 24 havi munkaidőkeretet legkésőbb eddig ki kell hirdetni

 pl.: július 2-án kihirdetett, Mt.-től eltérő 4 vagy 6 havinál hosszabb munkaidőkeret nem érvényes

• Bármilyen eltérő megállapodást kötöttél a munkavállalóval az eddig az időpontig volt érvényes

pl. alacsonyabb munkabérben állapodtatok meg akkor ez a megállapodás hatályát veszti és a szerződés szerinti munkabér lesz a hatályos. 
Ha munkaszerződést módosítottál akkor az érvényben marad a határidőt követően is. 

Bővebben: [Újra a megszokott kerékvágásban a Munka törvénykönyve]

A munkaügyi hatóságok 2020 január 1 és március 31 között 4123 munkáltatót ellenőrzött és az esetek 68%-ban munkaügyi jogsértést tártak fel, amely 11 916 fő munkavállalót érintett. Olvasd el bejegyzésünket, hogy lásd mire kell figyelned a munkaügyek során. 

munkaugyi-ellenorzes-2020

Bővebben: [A munkáltatók 68%-nál tártak fel munkaügyi jogsértést 2020 első negyedévében.]

A bruttó fizetés 100%-ig emelkedik a csecsemőgondozási díj 2021 július 1-től. A kismamákat érintő támogatás egyelőre nem hivatalos, de általában 30%-al magasabb összeggel lehet tervezni azoknak akik gyermeket várnak. Tudj meg többet a bejelentésről!

csed-emelkedes-brutto-fizetes-100-szazalek-hir-2020-munkaugyi-forum-blog

 

Bővebben: [Emelkedik a CSED a bruttó fizetés összegéig]

Az Országgyűlés határozata alapján a Kormány elrendelte a veszélyhelyzet megszüntetését.
Ennek következtében azoknak a munkavállalóknak, akik már átszerződtek az új  (2019. január 1. utáni) SZÉP Kártya rendszerébe, és van még fel nem használt 2018-as egyenlegük, érdemes odafigyelni az egyenleg felhasználására.

cafeteria-covid-utan-munkaugyi-forum

Bővebben: [SZÉP Kártya lejárat a veszélyhelyzet után]

Minden vállalkozásnak valós időben, azaz a számla kiállításának időpontjában kell adatot szolgáltatnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé 2020. július 1-től. Már csak pár nap és életbe lépnek az online számla-adatszolgáltatás megváltozott szabályai. Bejegyzésünkben minden fontos tudnivalót megtalálsz!

elektronikus-szamla-nav-munkaugyi-forum

Bővebben: [NAV 2.0 online számlázás- Hogyan térj át az elektronikus-számla adatszolgáltatásra]

2020.07.01-től a minimálbér 30%-át el kell érnie a járulék alapnak függetlenül attól, hány órára van bejelentve a munkavállaló. A törvénymódosítás egyértelmű célja, hogy gátat szabjon a visszaéléseknek, amely a ’kevés órás-kevés béres’ bejelentésekből származik azonban sok munkakört és részmunkaidős foglalkoztatást érint. De mire is számíthatunk? Bezáródnak az adózási kiskapuk? Olvasd el bejegyzésünket!

minimum-jarulekalap-valtozas-2020-munkaugyi-forum-blog

 

Bővebben: [Minimum járulékalap – drámai változások júliustól]

Régi álmunk volt, hogy olyan szakmai közösségeket hozzunk létre, ahol a szakemberek és szakértők közösen meg tudják beszélni szakterületük újdonságait és szakmai kérdéseket tudnak feltenni szakértők számára.

forumcsalad-2020-munkaugyi-forum

Nagy öröm a számunkra, hogy a Fórum már családdá nőtte ki magát és a munkaügyek mellett már a humán erőforrás és a beszerzés területén is szakmai közösségre találsz.

Bővebben: [Ismerd meg Fórumcsaládunkat]

Hamarosan nálunk is elérhető a Gazdasági akcióterv keretén belül igényelhető a munkahelyteremtő bérköltség támogatás segédanyagainkkal. Addig szeretnénk röviden ismertetni milyen támogatást tudtok majd igénybe venni.

rovid-munkahelyteremto-bertamogatas

Bővebben: [A munkahelyteremtő bérköltség támogatásról röviden]

A következő esztendőben öt darab három napos hosszú hétvégénk lesz és mindössze egy darab szombati áthelyezett munkanap. Mindemellett pedig egy darab négy napos hosszú hétvége alakul ki. 

Részletes bejegyzésünkben segítünk a jövőbe látni, hogy a beosztások és a szabadságtervezésedet is segítsük. Olvasd el a teljes cikket és tudj meg többet:

2021-munkaszuneti-napok-munkarend-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [2021 a három napos hosszú hétvégék éve lesz – munkanapok és munkaszüneti napok 2021]

Ha munkaidőkeretes foglalkoztatást alkalmaztok a cégnél vagy most készültök rá akkor tudod, hogy milyen nagy precizitást igénylő feladat, amelyhez rengeteg szabályt kell értelmezni és a napi rutinba építeni. Ebben a bejegyzésben ajánlok pár segítséget, amellyel hatékonyabban tudod kezelni a munkaidőkeretet!

munkaidokeret-eszkozok-munkaugyi-forum-blog

 

Bővebben: [Speciális eszközök a hatékony Munkaidőkeretes foglalkoztatáshoz]

A tömeges elbocsátások kiküszöbölésére, amit a koronavírus okozott az országban, a kormány által létrehozott csökkentett munkaidő támogatás lehet a megoldás. Az eredeti rendelet módosított változata 2020. április 29-én jelent meg, ami sokkal kedvezőbb feltételeket tartalmaz a munkáltatók számára, mint a korábbi határozat. Így sokkal többen tudják igénybe venni, több cég és munkavállaló marad termelőképes a gazdaságban.


De vajon mit is jelent pontosan ez a Gazdaságvédelmi Akcióterv? Hogyan kedvez igazán? Milyen feltételei vannak? Olvasson tovább, mert cikkünkből kiderül!

csokkentett-foglalkoztatas-blog-2020

Bővebben: [Csökkentett munkaidős támogatás avagy, amit a magyar Kurzarbeit-ról tudni lehet!]

"Ha az ember keményen dolgozik, a föld sem tétlenkedik" - kínai közmondás

Május elseje a munka ünnepe, ezen a napon emlékezünk meg arról, hogy az egykori gyári munkások miként harcolták ki azt a 8 órás munkaidőt, amelyet mi már olyan természetesnek gondolunk.

MF-elismerjuk-blog-kep

Ma már tudjuk, hogy a jó munkához nem csak idő kell. Fontos, hogy a munka elvégzéséhez megfelelő körülmények is legyenek. Van még mit tennünk ezen a fronton. Munkavállalóként büszkének kell lenni a munkánkra és azt a mesteremberek becsületével végezni. Munkaadóként pedig felelősséget kell vállalni a munkavállalóinkért, akik megteremtik a lehetőségét a közös álmunknak.

Mi az amit még megtehetünk szinte azonnal? Az nem más mint a kollégák, az alkalmazottak és vezetők elismerése. Merjük a másik munkáját elismerni és megbecsülni. Merjük kitüntetni egymást szóval és tettekkel is, hogy jobb munkahelyi légkört teremtsünk. Munkáltatóként ismerjük el, ha a dolgozónk jól teljesített és munkavállalóként egymás munkáját is meg tudjuk becsülni akár csak néhány jó szóval.

A Munkaügyi Fórumnál tudjuk, hogy a jelenlegi nehéz időszakban sokkal több időt és energiát vesz igénybe az, hogy a korábban megszokott minőségű munkát tudjatok végezni.

Elismerjük a munkátokat és ennek kapcsán az OLM Rendszerrel és a HR-esek Fórumával közösen szeretnénk egy különleges ajánlattal megköszönni és elismerni a munkátokat.

Egy különleges kitüntetést készítettünk minden munkaügyes és HR-es kollégák számára. Fogadjátok szeretettel az OLM rendszer Ingyenes HOME OFFICE csomagját, a vírusos helyzet munkaügyi nehézségeit segítő Ingyenesen letölthető segédanyagainkat. Ha pedig HR-es kérdéseitek lennétek akkor most a helyzetre való tekintettel szintén Ingyenesen tudtok regisztrálni a HR-esek Fórumára ahol elismert szakértők válaszolnak kérdéseitekre.

A Munkaügyi Fórum ajánlásával:

1. Ingyenesen OLM HOME OFFICE csomag munkaügyekre:

ingyenes-jome-office-csomag-amunkaugyi-forum-ajanlasaval-banner

2. Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

ingyenes-letoltheto anyagok 2020 munkaugyi forum gen

3. Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be.

 

A vírushelyzet miatt fontos, hogy az iroda fertőtlenítésével növeljük munkahelyünk biztonságát.

fertotlenites-munkaugyi-forum-blog-1

Bővebben: [Legyen tiszta az iroda!]

A koronavírus miatti helyzetben előtérbe kerülnek olyan megoldások és fejlesztések melyek növelik a vállalat munkavállalóinak a biztonságérzetét.

hokamera-munkaugyiforum-2

Bővebben: [Hogyan növelheti munkavállalói biztonságérzetét?]

A nyári és a téli óraállítás a munkaidő számításokat is befolyásolja. Mire figyelj és mit kezdj a felszabaduló és eltűnő egy munkaórával. Bejegyzésünkben most megtudhatod mire érdemes figyelni.

munkaugyiforum orallitas 2020

Bővebben: [ÓRAÁTÁLLÍTÁS ÉS A MUNKAIDŐ SZÁMÍTÁS 2020-BAN]