Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Egy törvénytervezet szerint három nap szabadság járna a menstruáló nőknek minden hónapban az alapszabadságon túl. E mellett az iskoláknak tisztasági betéteket kell biztosítaniuk a lányok számára és eltörölnék a betétek, tamponok áfáját. Tudj meg többet.

3-nap-menstruacios-szabadsag--munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [Három nap menstruációs szabadság Spanyolországban]

A megfelelő munkavállaló megtalálása egyre nehezebb feladat. Annak érdekében, hogy - az esetenként több száz jelentkező közül - kiválasszuk a legmegfelelőbbet újabb szempontokat kell figyelembe venni.

 kometenciak-ereje-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [A kompetenciák ereje egy kiválasztási folyamatban]

"Ha az ember keményen dolgozik, a föld sem tétlenkedik" - kínai közmondás.

A nemzetközi szocialista, szakszervezeti és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep fokozatosan nemzeti ünneppé nőtte ki magát a világ számos országában. Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje.

majus-1-elismerjuk-a-munkadat-munkaugyi-forum-blog-2022

Bővebben: [Elismerjük a munkádat!]

A pandémia alatt a foglalkoztatás nagy fordulatot vett. Felmondási hullám indult meg, amely kihívás elé állította a nagyvállalatokat. Úgy tűnik, már nem a dolgozók küzdenek az állásért, hanem a cégek a munkaerőért – írja a CNBC.

felmondasi-hullam-munkaugyi-forum

Bővebben: [A nagy felmondási hullám még nem ért véget]

A nyári és a téli időszámításra való átállás a munkaidő számításokat is befolyásolja. Mire figyelj és mit kezdj a felszabaduló és eltűnő egy munkaórával. Bejegyzésünkben most mindent megmutatunk.

oraatallitas-munkaora-hatasa-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [Óraátállítás és a munkaidő számítás]

A munkaerőhiány számos iparágban jelentős kihívást okoz, ami a hazai munkaerőpiac kínálatából nem mindig oldható meg. A digitalizáció, az automatizáció és a munkafolyamatok egyéb átalakulása mellett sokszor nehéz megtalálni a megfelelő személyt egy adott pozícióra. Ezért a munkáltatók fontolóra veszik külföldi munkavállalók foglalkoztatását is.

kulfoldi-munkavallalo-foglalkoztatasa-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [Külföldi munkavállalók foglalkoztatása]

A vállalatok csak akkor lehetnek sikeresek, ha a dolgozóik elégedettek és motiváltak. Ehhez azonban a vezetőknek ismerniük kell a munkavállalók elégedettségét, aggályait, meglátásait, mivel csak ezek ismeretében tudnak olyan intézkedéseket tenni, amivel megfelelő feltételeket tudnak biztosítani az alkalmazottak és a cég működése számára. Többek között ezért is  szükséges nagy hangsúlyt fektetni a vélemények felmérésére.

munkavallaloi-velemenyfelmeres-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [Munkavállalók véleményének felmérése: Miért fontos és milyen kérdéseket tegyünk fel?]

Március 8. egy különleges dátum, hiszen ezen a napon fejezzük ki a női családtagoknak, barátnőknek, kolléganőknek a megbecsülésünket és hálánkat, hiszen nélkülük az életünk kevesebb lenne.

nemzetkozi-nonap-2022-munkaugyi-forum

 

Bővebben: [Nőnapi köszöntő]

A járvány ötödik hulláma lecsengő félben van ezért a kormány 2022.03.07. dátummal megszűnteti a hatályban lévő járványügyi korlátozások jelentős részét. Tudd meg bejegyzésünkből hol, mire vonatkozik a feloldás!

megszuno-jarvanyugyi-korlatozasok-2022-marcius-munkaugyi-forum-blog

Bővebben: [Megszűnő járványügyi korlátozások]

A Randstad 2022 januárjában és februárjában azzal a céllal készített kutatást, hogy bemutassa, milyen változtatásokat hoztak a hazai  vállalatok a koronavírus-járvány miatt. Továbbá, hogy megtudják, mindez milyen hatással volt a munkavállalókra, a vállalatokra és hogy a jövőben mire kell fókuszálni a munkaerő-toborzás során.

 munkaeropiaci-kihivasok-kutatas-munkaugyi-forum

Bővebben: [Munkaerőpiaci kihívások - kutatás]

Tudjuk, hogy a dolgozói adatok, a munkaügyi ellenőrzés, a munkaidőkeret és a munkabalesetek kezelése gyakran nehéz feladat. Mi a Munkaügyi Fórumnál kifejezetten fontosnak tartjuk a tudást és a fejlődést, ennek érdekében jó szívvel ajánljuk figyelmedbe partnerünk, a  Nova Akadémia speciálisan HR-eseknek és munkaügyeseknek szóló képzéseit.

gyakorlati-munkaugyi-hr-kepzesek-novahr-munkaugyi-forum

Bővebben: [Gyakorlatias HR és munkaügyi képzések]

Egy olyan munkahelyi környezetben, ahol pozitív légkör uralkodik sokkal boldogabbnak érezzük magunkat és a munkavégzés is termékenyebb. Ebben a kollektívának kulcsfontosságú szerepe van, hiszen akikkel körbevesszük magunkat, azok hatással vannak az életünkre. Ezért különösen lényeges, hogy vezetőként nagy hangsúlyt fektessünk egy erős és egymást segítő közösség felépítésére a szervezetben.

vallalati-kozossegepites-hogyan-munkaugyi-forum-blog

 

Bővebben: [Miért fontos a vállalati közösségépítés és hogyan hozzuk létre?]

Munkaügyi reformcsomag tervezetet fogadott el a belga parlament, ahol a négnapos munkahét bevezetése mellett arról is döntöttek, hogy a munkavállalók a munkaidő letelte után figyelmen kívül hagyhatják a munkával kapcsolatos üzeneteket.

belgium-negynapos-munkahet-munkaugyi-forum

Bővebben: [Belgiumban bevezetik a négynapos munkahetet]

Ott kavarog benned a remény és a kétség amikor leülsz meghallgatni az új jelöltet. Vajon ő az igazi? Beilleszkedik majd a csapatba? Igazat mond vagy kicsit szépíti a dolgokat? Hogyan tudnád 20 perc alatt megismerni annyira, hogy valódi szakmai véleményt alkoss, miközben fokozódik a nyomás mert szükség lenne az új munkatársra.

tudod-kit-veszel-fel-dolgozni--munkaugyi-forum-blog

 

Bővebben: [Tudod kit veszel fel dolgozni? ]

A szabadságok pontos és átlátható vezetése kiemelt fontossággal bír a munkaügyi adminisztrációban. A tudatos megtervezése elengedhetetlen annak érdekében, hogy ne maradjanak "bent ragadt" napok. Szabadságtervező táblázatunkkal egyszerűen tudod kezelni a szabadnapokat.

segitseg-a-szabadsagtervezesben-munkaugyi-forum

Bővebben: [Segítség a szabadságtervezésben]

Az elmúlt években a Munkaügyi Fórumon azért dolgoztunk, hogy segítsük a munkaügyekkel foglalkozó kollégáinkat és ez 2022-ben sem lesz másként.

 evkezdes-munkaugyi-forum-2022

Bővebben: [Kezd az évet idén is a Munkaügyi Fórummal]

A 2021-as évre visszatekintve egy rendkívül fordulatos és eseménydús időszakon vagyunk túl. Bejegyzésünkben összeszedtük a legérdekesebb szakmai eseteket, változásokat és munkaügyi praktikákat. Olvasd el az idei évről készült visszapillantónkat.

 visszapillanto-2021-munkaugyi-forum

 

Bővebben: [Munkaügyi visszapillantó 2021]

Kedves Kolléga!
A Fórumcsalád és a magam nevében is köszönöm, hogy 2021-ben is minket választottál, hogy sokat olvastál tőlünk!

muf-karacsony-ujev-2021-2022

Ezúton szeretnénk boldog karácsonyt és eredményekben gazdag boldog új évet kívánni a Munkaügyi Fórum, a HR-esek Fóruma és a Beszerzők Fóruma nevében. A 2022-es évben is magas színvonalú szolgáltatással és rengeteg értékes tudással várunk.

A Munkaügyi Fórumon továbbra is hasznos bejegyzésekkel készülünk, hogy mindig értesülj a munkaügyeket érintő változásokról, bevált praktikákról. Ezeken túl pedig továbbra is nagy odafigyeléssel készítjük el a munkaügyi segédanyagainkat, hogy sikeresebb legyél a munkádban. Ha még nem töltötted le a 2022-es évre szóló segédleteket akkor kattints ide.

Azt a célt tűztük ki a HR-esek Fórumán, szakértőinkkel együtt, hogy a munkádban felmerülő kérdéseidre válaszokat és megoldásokat adjunk szakmai csoportjainkon és bejegyzéseinken keresztül. Várunk a Fórumon.

A Beszerzők Fórumán hasznos beszerzést érintő szakmai cikkekkel és tematikus csoportokkal készülünk jövőre is. Várunk a Fórumon.

 

Tarts velünk jövőre is!


Az ünnepek ideje alatt ügyfélszolgálatunk az alábbiak szerint áll szíves rendelkezésedre:

Ünnepi ügyfélszolgálat:

2021. Dec. 20 – 23. 8:00 -16:00

2021. Dec. 27 – 31. 8:00 -16:00

2022. Jan. 3. Hétfőtől 8:00 -16:00

Tel.: +36-30-912-9750

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Üdvözlettel,

Erzse Tibor

Munkaügyi szakértő és tanácsadó

Már novemberben bejelentette a minimálbér összegét Orbán Viktor miniszterelnök. A hivatalos közlöny 2021. december 15.  jelent meg a végleges és hivatalos összegekkel.

minimalber-200000-ft-garantalt-berminimum-260000-ft-2022-munkaugyi-forum-blog

Minimálbér: bruttó 200.000 Ft

Garantált bérminimum: bruttó 260.000 Ft 

 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől:

 

  • havibér alkalmazása esetén 200 000 forint, /hó
  • hetibér alkalmazása esetén 45 980 forint, /hét
  • napibér alkalmazása esetén 9 200 forint, /nap
  • órabér alkalmazása esetén 1 150 forint. /óra 

A fentiekben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2022. január 1-jétől:

 

  • havibér alkalmazása esetén 260 000 forint, /hó
  • hetibér alkalmazása esetén 59 780 forint, /hét
  • napibér alkalmazása esetén 11 960 forint, /nap
  • órabér alkalmazása esetén 1 495 forint. /óra

A hivatalos rendeletet itt tudod elolvasni:

A Kormány 703/2021. (XII. 15.) Korm. rendelete 

 

A kormány közlése szerint a béremelést a munkáltatók számára adócsökkentéssel segítik. Ezzel egyidőben megjelent a közfoglalkoztatottak béréről szóló rendelet, mely szerint 2022-ben 100.000 Ft-re nő a közfoglalkoztatottak minimálbére. A rendelet 2022. január 01-től lép életbe.

 

A minimálbér és garantált bérminimum változáshoz kapcsolódó segédanyagaink itt találhatóak:

Egyszerűsített foglalkoztatás 2022

Minimálbér 2008-2022 áttekintő

Minimálbér és garantált bérminimum segédanyag

Garantált bérminimumról érthetően

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum

 

A díjmentes munkaügyi naptáraink mellé ajándékba adjuk a digitális marketing kalendáriumokat, amelyekkel kedvenc naptár alkalmazásodban is követni tudod a munkaügyi eseményeket. A naptárakban a munkaügyi segédletek mellett hasznos tippeket és értesítéseket kapsz. Tudj meg többet!

digitalis-munkaido-kalendariumok-munkaugyi-forum-blog

 

Bővebben: [Digitális munkaügyi kalendáriumok]