Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A munkavédelmi felügyelőség 10.186 munkáltatót vizsgált 2017 ben. 68%-nál tártak fel szabálytalanságot és még messze az év vége. Szörnyülködés helyett inkább nézd meg mit tehetsz, hogy elkerüld a bírságot.

68 szazalek munkaugyi szabalytalansag munkaugyi forum blog

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember 14-én adta közre jelentését, amelyben lesújtó számokat közöl az ellenőrzésekről. A szabálytalanságok száma 2 százalékponttal emelkedett a múlt évhez képest.

Lássuk mely jogsértéseken osztozik ez a 6.824 munkáltató az eslő félévben:

2017 munkaugyi szabalytalansagok megoszlasa munkaugyi forum blog

A toplistásunk nem meglepő módon a nyilvántartással kapcsolatos szabályok megszegése mintegy 25%-al. Ha most nem vagy benne biztos, hogy ez nálatok működik-e a cégben akkor olvasd el ezt. A munkaügyi nyilvántartás vezetéséhez pedig kisvállalkozásoknak itt van egy rendszer, nagyvállaltoknak pedig itt egy másik.

A második helyen 22%-al a munkaidő szabályainak megsértése végzett. Sajnos sokan még mindig nem jól osztják be a szabadságokat, pihenőidőket. Pedig erre is van két egyszerű megoldás. Ide kattintva az első megoldás. Itt pedig a professzionálisabb.

A harmadik és a negyedik helyet 17-17 %-al egyrészt a munkabérrel kapcsolatos jogsértések vezetik. Sokan még mindig a minimálbér és a bérminimummal kapcsolatban tájékozatlanok, amiből bizony ez a kövér szám lesz. A bérminimum érthetően itt olvashatsz.

Az egyéb jogsértések lehetnek szándékosak és olyanok, amelyek abból következnek, hogy a munkaügy nincs rendbe szedve a cégnél. Ezek a megszámlálhatatlan apró hibák görögnek az évek alatt amíg jön egy revízió és hízik a statisztika. Erre a legjobb javaslatom egy kiadós munkaügyi audit.

A fekete foglalkoztatás 15%-ot harapott ki magából. Ebben benne vannak azok is maikor nem volt semmilyen bejelentés és azok az esetek is amikor nem jól vagy nem megfelelően voltak bejelentve. Úgy látom nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alkalmi munkavállalókat, hogy kell bejelenteni. Kattints ide és tudj meg többet.

A pihenőidő és a rendkívüli munkavégzés (ismertebb nevén túlóra) mintegy 2-2 % tett ki.

A statisztika kevéssé mutatja meg, hogy ezek hány százaléka keletkezett olyan szabálytalanságokból melyeket szándékosan vittek véghez és hány százalékuk olyan, amely azért keletkezett mert a munkaügyi szabályokat elfelejtették követni esetleg hiányzott egy-egy információ.

Ha te nem szeretnéd gyarapítani a statisztikát, de nem vagy biztos abban, hogy nálad minden rendben van a munkaügyekben akkor használd bátran a Munkaügyi Fórumot, hogy feltedd kérdésedet. A Fórum két hétig ingyenes és kötelezettségmentes. Ha jól jönne egy munkaügyi szakértő, akit éjjel nappal elérhetsz akkor pedig válaszd a Kiemelt Partnertagságunkat rengeteg extrával. 

munkaugyi forum belepes 600x50