Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

1037 vállalkozásnál tartott akció ellenőrzést a munkaügyi hatóság. Az ellenőrzés egyik kiemelt célja a feketefoglalkoztatás feltárása volt, de szinte minden szabálytalanságra találtak rengeteg példát. A szándékos vétségek mellett szép számban voltak ’mulasztásos’ vétségek is. Olvasd el bejegyzésünket, hogy lásd mire kell figyelned a munkaügyek során.

munkaugyi-ellenorzesek-nyaron-2018

 

A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya adta ki azt a statisztikát, amely a nyári akcióellenőrzés eddig feldolgozott eredményeit mutatja. Azért nem mindet mert több eset is további eljárásra került azonban az elmondható, hogy a statisztika így is kiábrándító, ami a szabályok betartását illeti.

A munkaügyi akcióellenőrzések célja a foglalkoztatási jogviszonyok rendezettségére, a munkabérre garantált bérminimumra, pihenőidő betartására és a munkaidő nyilvántartására irányult első sorban.

Bár a 80%-os arány így is elég magas, de az elmúlt évekhez képest csökkenő tendenciát mutat.

1

 

Grafikon forrása: A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése

A feketefoglalkoztatás az ellenőrzés során 28%-ban fordult elő. Ez a múlt évhez képeset csökkenést mutatott ugyanis 2017-ben ez 34%-ban fordult elő.

A feltárt szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, hogy 425 db azonnali bírság kiszabására került sor. Ezzel az esetek 49%-ban került sor bírságra és az esetek 34%-ban állítottak ki szabálytalanságot megállapító határozatot.

2

 Grafikon forrása:  A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése

Az ellenőrzés során 2781 munkavállaló volt érintett valamilyen jogsértésben. A jogsértések megoszlása pedig úgy alakult, hogy 40 százalékuk feketefoglalkoztatásban érintett, azaz nem bejelentett. 31 százalékuk a nem megfelelő munkaidő nyilvántartásban volt érintett. 14%-nál a munkaidő esetén volt gond, 10% esetén a pihenőidő jelentett problémát. Az egyéb jogsértések alatt az ellenőrzések örökzöldje, azaz a munkaidő nyilvántartás, szabadság és pihenőidővel kapcsolatos problémák voltak a vezető okok.

3

Grafikon forrása: A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése

 

Az ellenőrzés summája, hogy a feketefoglalkoztatás leginkább az építőiparban volt jelen, de az elmúlt évekhez képest csökkenő tendenciát mutat. A munkaidő-nyilvántartással és munkaidő-beosztással kapcsolatos szabálytalanságok száma továbbra is jelentős, melyek elfedik az esetleges egyéb szabálytalanságokat is. A munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságok az elmúlt évhez képest csökkentek. A minimálbér és a garantált bérminimummal kapcsolatos szabálytalanságok nem voltak jelemzőek.

munkaugyi forum belepes 600x50

ingyenes-segedanyagok-2019-fekvo-munkaugyi-forum osz