Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Kedves Kolléga!

Magasabb közterhek, összetettebb étkezési támogatás a 2012-es cafeteriában…

Ezekre a hatásokra alapozva sokan a béren kívüli juttatások alkalmazásának nagymértékű visszaesését prognosztizálták 2012-re. A legpesszimistább jóslatok szerint akár a munkáltatók 20%-a is megszüntethette volna a béren kívüli juttatási rendszerét, de nem tette.
Ezt látszik igazolni a cafeteriatrend.hu oldal felmérése, mely szerint az 1080 válaszadó munkáltató mindössze 7,8%-a szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét, míg 2,5% éppen 2012. elején kezdte el használni cafeteria elemeket a juttatási rendszerében.
Persze a növekvő terhek miatt az összkép 2012-re visszaesést mutat. A válaszadók 52,6%-a csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét, míg csak 9,1% számol be növekedésről.
Átlagolva változások mértékét idén nettó 15,3%-al kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2011-ben.
Fata László cafeteria szakértő szerint ez az elvárásokhoz és a munkáltatókra nehezedő terhekhez képest kedvező eredmény. A mért csökkenés csak néhány százalékkal nagyobb a kedvező adózású juttatásokra rakódó összesen 11,9%-os (1,19 szeres érték 10%-a) új EHO tehernél.

Honnan fizessük a közterheket?

Elterjedt munkáltató gyakorlat, hogy a dolgozók felé kommunikált keretösszegből kell minden érintettnek kigazdálkodnia a juttatásokat terhelő közterheket. Így ha valaki 10.000 Ft értékben szeretné tölteni a SZÉP Kártyáját – kedvező adózás mellett – 13.094 Ft fogy a cafeteria keretéből. Ezt a gyakorlatot alkalmazza a munkáltatók 40,4%-a 2012-ben. A válaszadó munkáltatók 44,9%-a azonban külön munkáltatói keretből fizeti ki a béren kívüli juttatások adó és EHO terheit.
A többiek (7-8%) vagy csak az EHO-t vagy csak a személyi jövedelemadót hárítják a dolgozókra.

Összetett étkezés

Az étkezés támogatásának lehetőségei alapvetően átalakultak 2012-re. Míg tavaly gyakorlatilag egyfajta módon valósíthatta meg a munkáltató ezt a közkedvelt juttatást, addig az idén négy fajta lehetőség is rendelkezésre állhat. A frissen megjelent Erzsébet utalvány mellett használatban maradnak a magasabb adó- és járulékteherre adható tavalyi étkezési utalványok is a hideg étkezés támogatására. A Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájáról illetve speciális esetben munkahelyi étkeztetéssel biztosítható a „meleg” étkezés.
Az átalakítás következtében a válaszadó munkáltatók 69%-a legalább kétféle juttatási formában valósítja meg az étkezés támogatását.
A legtöbben először a kedvező adózású, hideg étkezésre is költhető Erzsébet utalványt kínálják. 86% szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 66%-a biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájának használatára. A válaszadók 21,5%-a a magasabb adóteher ellenére a 2011-ben használt étkezési utalványokat is szerepelteti a palettán.
Sajnos a munkahelyi étkeztetést csak 14,5% veszi majd igénybe. Ennek fő oka Fata László cafeteria szakértő szerint, hogy csak kevés munkáltató tudja teljesíteni a törvényben meghatározott speciális feltételeket.
Érdekes eredményt mutat a 2012. január végén elkészült felmérés a munkáltatók magasabb adóterhekhez való viszonyáról is. Míg 2011-ben a 19,04% kedvező adóteher mellett az 51,17% adóteherrel járó juttatásokat kevesen alkalmazták, addig 2012-ben a válaszadók 43,8 %-a biztosít valamilyen formában ilyen költségesebb elemeket.
Ennek egyik oka lehet egyrészt, hogy a 2012-es kedvező teher (30,94%) már nem esik olyan távol az 51,17%-tól, és a változások okozta bizonytalanságban stabil pont lehet a korábbról már ismert juttatások használata. (még ha ez magasabb kiadásokkal is jár)

Forrás: www.cafeteriatrend.hu

Légy Te is a Munkaügyi Fórum Kiemelt Partnere, hogy kérdést tehess fel a szakértőnknek a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban!

További szép napot kívánok neked, és ne feledd, mindig ott állok melletted!


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó