Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A tömeges elbocsátások kiküszöbölésére, amit a koronavírus okozott az országban, a kormány által létrehozott csökkentett munkaidő támogatás lehet a megoldás. Az eredeti rendelet módosított változata 2020. április 29-én jelent meg, ami sokkal kedvezőbb feltételeket tartalmaz a munkáltatók számára, mint a korábbi határozat. Így sokkal többen tudják igénybe venni, több cég és munkavállaló marad termelőképes a gazdaságban.


De vajon mit is jelent pontosan ez a Gazdaságvédelmi Akcióterv? Hogyan kedvez igazán? Milyen feltételei vannak? Olvasson tovább, mert cikkünkből kiderül!

csokkentett-foglalkoztatas-blog-2020

„Kurzarbeit-rendelet”

A 2020. április 16-tól életbe lépett csökkentett munkaidős támogatás a Németországban már több éve létező és működő gazdasági mentőcsomag mintájára, a Kurzarbeit-ra készült. Maga a szó magyarul rövidített munkaidőt jelent. A segélycsomag a magyar állammal és az unióval közösen lett létrehozva, melynek lényege, hogy a vállalkozások bértámogatás igénylésével megtarthassák munkavállalóikat, melynek alap kitétele, hogy a dolgozók csökkentett munkaidőben legyenek foglalkoztatva.

A munkaidőt az eredeti munkaidőhöz képest maximum 85%-ra és minimum 25%-ra lehet csökkenteni. Ezen határértéken belül bármilyen százalékban minimalizálható a foglalkoztatás ideje. Tehát, akár már napi 2 órás munkaviszony esetében is igényelhető a köztehermentes támogatás. A munkahelyvédelmi bértámogatás 3 hónapra szól.

Ki veheti igénybe?

A fizetési segélyezést igénybe veheti minden munkáltató, akinek még lehetősége van a dolgozók foglalkoztatásra és célja, hogy megtartsa a munkavállalóit. Kivételt képeznek ez alól:

 • alapítványok,
 • közhasznú szervezetek
 • egyesületek
 • költségvetési támogatásban részesülő fenntartó intézmények.

A munkaszerződéstől eltérően foglalkoztatott munkavállalókat kivéve, igénybe vehető minden más alkalmazott esetében, beleértve a részmunkaidős foglalkoztatást, a home office-ban és távmunkában, valamint a munkaerő kölcsönzés keretében alkalmazott dolgozókat is.

Hogyan igényelhető?

A támogatás igényléséhez mind a munkáltató és mind a munkavállaló együttes kérelmezéséhez van szükség. Ez egyszerű módon történik. A kérelem honlapunkról itt letölthető, mely értelemszerűen kitöltve, elektronikus úton nyújtható be. Ennek határideje legkésőbb a válsághelyzet megszűnésétől számított 1 hónapon belül. Az igénylés esetén nem szükséges a munkaidő csökkentés indoklását bemutatni. De! Ahhoz, hogy a támogatást megítéljék, a munkáltatónak hitelesen alá kell tudni támasztania, hogy a csökkentett munkaidős foglalkoztatásának gazdasági indoka valóban a COVID-19 járványhelyzet okozta közvetlen körülmények hatása. Valamint azt, hogy a dolgozók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek.
Fontos megjegyezni, hogy a támogatás visszamenőleg nem kérvényezhető, csakis az igénylést követő időszakra lehetséges!
Az egy adott hónaptól igényelt segélyezés kérelmét előző hó végéig kell beadni. Ha erre később kerül sor, akkor azzal tört hónapként számolnak. Tehát, ha pl. júniustól szeretné valaki megkapni a támogatást, akkor azt május 31-ig kell kérvényezni.

Milyen feltételei vannak?

Csak az a munkáltató jogosult a támogatásra, csak az nyújthat be kérelmet, aki eleget tesz az alábbiakban felsorolt, meghatározott feltételeknek:

 • legalább 6 hónapja él a munkáltatói jogköre,
 • a támogatásban érintett munkavállaló a válsághelyzet óta, azaz 2020 március 11-e óta a munkáltató alkalmazottja és nem a felmondási idejét tölti,
 • az adott munkavállaló munkaviszonyára vonatkozóan nem részesülnek semmilyen támogatásban illetve nincs semmilyen hatóság felé fennálló fizetési kötelezettség,
 • a munkáltató kötelezően betartja, hogy a támogatott munkavállalóját csökkentett munkaidőben foglalkoztatja, őt a 3 hónapos időszakban megtartja, és nem csökkenti a bérét a folyósítás időszakában,
 • a munkáltató nem áll csődeljárás, felszámolás vagy végelszámolás alatt,
 • a munkáltatónak nem jár az adott munkavállalóra vonatkozóan munkahely megtartással vagy létesítésessel kapcsolatos támogatás,
 • munkáltató rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik,
 • illetve, ahogy már fentebb említettük, a munkáltatónak alá kell tudni támasztani, hogy a munkavállalók megtartása nemzetgazdasági érdeke.

Mennyi a támogatás maximális mértéke?

A legmagasabb mértékű támogatás dolgozónként 112 418 Ft. Mivel a támogatás 3 hónapra szól, ezért erre az időszakra vetítve, a maximálisan igényelhető összeg 337 254 Ft/munkavállaló. Ennek nagysága természetesen függ a munkaidő csökkentés mértékétől és a dolgozó alapbérétől. A támogatásnál maximum a nettó minimálbér (107 065 Ft) kétszerese (214 130 Ft) vehető figyelembe, az ettől magasabb, eredeti nettó munkabér esetén is.
Honlapunkon, ide kattintva lehetőség van előzetes kalkulációt végezni a letölthető számolási tábla segítségével.

A támogatás összege a támogatás benyújtásnak időpontja napján érvényes alapbér SZJA és járulékokkal csökkentett összegének a kieső munkaidőre járó arányos részének a 70%-a. Ez azt jelenti, hogy pl. egy 8 óráról 2 órára lecsökkentett munkaidő esetében a kieső 4 óra nettó 70%-át az állam fizeti ki közvetlenül a munkavállaló részére. A maradék 30%-ot a munkáltató állja. 

Bizonyos feltételnek azonban teljesülni kell, ha a csökkentett munkaidő meghaladja, vagy nem haladja meg a módosítás előtti munkaidő felét. Egy 8 órás munkaviszonyt alapul véve, amennyiben meghaladja:

- vagyis pl. 6 órában van foglalkoztatva a dolgozó, akkor a munkáltatónak és a munkavállalónak meg kell egyeznie egy egyéni fejlesztési időben, ami a kieső munkaidő (ez esetben a 2 óra) 30%-át jelenti. Erre a 30 százalék időre a munkáltató közterhes munkabért köteles fizetni az alkalmazottnak.

Az egyéni fejlesztési idő a munkakörhöz kapcsolódó szakmai fejlődést jelent pl. egy képzés formájában, ami nem tartozik a munkaidőbe, ezt azon túl kell teljesíteni és igazolni kell. A fejlesztési időt a munkaadónak a támogatás 3 hónapos időtartama alatt vagy a következő 2 éven belül kell biztosítania a munkavállaló számára.

Amennyiben nem haladja meg:

- vagyis pl. 2 órára csökkent a foglalkoztatás, akkor az egyéni fejlesztési idő csak megállapodás tárgyát képezheti, viszont nem kötelező ennek biztosításáról egyezséget kötni, ahogy az erre vonatkozó 30%-os munkabér megfizetése sem kötelező. Hiszen ebben az esetben, ha a csökkentet munkaidő kisebb, mint a módosítás előtti munkaidő fele, akkor úgy az állami támogatással együttvéve sem kell elérnie a fizetésnek a dolgozó alapbérét.

Mikor kell visszafizetni a támogatást?

Amennyiben a fent említett feltételeket a munkáltató a támogatást követően, a 3 hónapos folyósítás időszakában nem tudja biztosítani, akkor a munkáltató köteles visszafizetni a munkavállalóira kapott összeget.

Ilyen eset lehet, ha például nem tartja meg a támogatott dolgozói létszámot, felszámolják a cégét vagy a munkavállaló számára rendkívüli munkát rendel el.

A munkavállaló viszont akkor köteles visszafizetni a támogatást, ha a rá eső feltételeket és kötelezettségeket nem teljesíti, vagyis miatta nem jogosult a munkáltató a bértámogatásra.

Kinek hasznos igazán?

A magyar Kurzarbeit mind a munkáltatónak és mind a munkavállalónak kedvező. A munkaadónak ezzel a lehetőséggel amellett, hogy nem kell elbocsátania a dolgozóit, a csökkentett munkaidővel kedvezőbbek lesznek a bérkiadásai. A munkavállalónak szintén pozitív, hogy számára viszonylag magasabb bér jár, hiszen a támogatással együtt – egy általános helyzetben csökkentett munkaidőhöz képest - aránylag nagyobb nettó összeget kap. Az sem kizárt, hogy a bére elérheti a módosítás előtti alapbérét is.

A támogatás egyik lehetséges kockázata, hogy sokan kevesebbre jelentik be a munkavállalót, mint amennyit valóban dolgozik. Az, hogy a gyakorlatban mennyire válik be, azt az elkövetkező hónapok döntik el. A támogatás csak a még működő cégek számára nyújt gyógyírt, sajnos a teljesen csődbe jutott vagy csődközelbe kerülteknek nem.

 

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella 

 

Ha további kérdésed merül fel a csökkentett munkaidős foglalkoztatással kapcsolatban esetleg a tapasztalataid szeretnéd megosztani akkor várunk szeretettel a Munkaügyi Fórumban:

munkaugyi forum belepes 600x50

A Munkaügyi Fórum ajánlja a koronavírus veszélyhelyzetre:

1. Ingyenesen letölthető Munkaügyi Fórum segédanyagok:

ingyenes-letoltheto-anyagok-banner-2021-munkaugyi-forum

2. Figyelem! Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be.

3. Ismerje meg az OLM Rendszer megoldásait HR és munkaügyekre:

2020-mfoldali-olm-banner-fekvo-600x150

4. Testhőmérséklet-mérő Rendszer:

testhomerseklet-mero-hokameras-rendszer-az-olm-rendszertol