Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A NAV a 2017-es évben sem tétlenkedik. A gazdaság fehérítését tűzte ki zászlajára, de hadat üzenek az adócsalásnak és szeretné előnyös helyzetbe hozni a tisztességes gazdálkodókat a szürke és a fehér zónákban járókkal szemben. Mindemellett a 2017 évben az önkéntes jogkövetést szeretnék ösztönözni, mert úgy gondolják, hogy nem a szankcionálás, hanem a motiválás vezet a sikerekhez.

nav ellenorzesek 2017 ben

 

A fenti célmeghatározások alapján ezért a következő módszerek és vizsgálatok lesznek első helyen ebben az esztendőben.

Munkaügyi Fórum lévén a foglalkoztatáshoz köthető visszaélések vizsgálatát emeljük ki elsőnek.  A be nem jelentett alkalmazottak felkutatása, a munkaerő kölcsönzések vizsgálata, a minimálbérrel kapcsolatos rendelkezések betartása és a munkavállalók életútjának nyomon követése lesz porondon. Ezért ebben az évben különösen érdemes átnézni a munkaügyeidet.

Érdemes tudni, hogy a szúrópróba szerű lekövetéses ellenőrzések helyett a NAV ezúttal a hozzá eljutott adatokat és az ágazati elemzéseket megvizsgálja majd ez  alapján célzottan választja ki a vizsgálandó céget.  

Másik nóvum a támogatói eljárás. Amennyiben egy vizsgálat során szabálytalanságokhoz vezető kockázati tényezőt látnak de egyébként láthatóan jogkövető magatartást észlelnek a revizorok akkor tájékoztatják az adózókat a mulasztásokról és helyt adnak a korrekcióra.

2017 ben az adózok életútja alapján készítenek vizsgálatot kifejezetten olyanokra szűrve, ahol a cégtemetőtől az offshore gyanú mintáit keresve. Számlázási láncolatok ellenőrzése is fontos terület.Jövedéki adó visszaélések vizsgálata és vámellenőrzések. Jövedelemhez kapcsolható ellenőrzések, azaz minden olyan gyanús jelet keresnek mely adóelkerülésre vagy visszaélésre adhat okot. A gépjármű eladás vételek , személyszállítás, csomagküldő internetes kereskedelem, az egyéb oktatási formák no és az ingatlan bérbeadás.

Szóval tartalmas évnek néz elébe a NAV és a vizsgált cégek is. A foglalkoztatási vizsgálatok miatt én azt javaslom, hogy most nézd át, hogy minden megfelelően van-e nálatok és a minden a szabályoknak megfelelően. Ha nem vagy biztos benne akkor javaslom, hogy a Fórumban kérdez meg erről, de akár audit keretében is segíthetek, ha szükségesnek látjátok.

Tisztelettel,

Erzse Tibor

munkaügyi szakértő, tanácsadó

munkaugyi forum belepes 600x50