Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Munkaügyi ellenőrzéstől tartasz? Mit kell tudni róla, és hogyan tudsz megfelelni az elvárásoknak. Most öt perc alatt megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

hogyan-keszulj-fel-a-munkaugyi-ellenorzesre-munkaugyi-forum-blog

 

A legtöbb cégvezető, munkaügyes és humán erőforrással foglalkozó kolléga igaz, ’mumusként” tekint a munkaügyi ellenőrzésre még akkor is, ha egyébként alapjában véve mindent megpróbálnak a szabályok betartására.

De valóban ennyire kell tartani a revíziótól? A válasz az, hogy csak attól félünk, amit nem ismerünk. Ha munkaügyek rendben vannak akkor nincs mitől tartanod. 

 

Lássuk mi történik egy munkaügyi kontroll során!

 

Az esőhöz hasonlóan mindenkit az foglalkoztat, hogy vajon mikor jönnek a revizorok. A munkaügyi felügyelők külön engedély és előzetes bejelentés nélkül látogathatnak meg.

A munkaügyi felügyelő jogosult a munkahelyen található személyek személyazonosságának megállapítására. Tehát ha a cégnél az ellenőrzés során a személyes okmányait elkérheti és oda is kell számára adni.

 

Hogyan ismered fel az ellenőröket?

Mielőtt az élre vasalt inget keresnél és más sztereotípiákat elmondom, hogy az ellenőrök egy igazolványt visznek magukkal mely tartalmazza a nevüket, az igazolvány sorszámát és a munkaügyi hatóság illetékes szervének megnevezését.

 

Mit néznek az ellenőrzés során?

Gyakorlatilag bármit vizsgálhatnak, de van néhány fogódzó amire úgy lehet számítani mint az érettségin a várható tételekre. A hatóság minden évben kiad egy dokumentumot amelyben meghatározzák, hogy mely területek kapnak különösen nagy hangsúlyt. Milyen munkaügyi problémákat szeretnének ezekkel az ellenőrzésekkel megoldani. Erre az évre vonatkozó terveket itt találod. Ezek mellett pedig a jelentésekből is lehet alapozni, hiszen a nyilvántartás ellenőrzése a dokumentumok megléte örök sláger és általában a büntetések java is ebből származik.

 

Mi történik, ha hibát találnak?

A munkaügyi felügyelők jogilag biztosított eszköztára egészen széles skálán mozog, de nem fognak statáriumra küldeni, és nyilvánosan megbotozni. Sőt! Van olyan, hogy csak figyelmeztetnek és hivatalos formában kérik a szabálytalanság elhárítását egy meghatározott időn belül. Bármivel is riogassanak a környezetedben nem a büntetés a fő céljuk azonban Magyarországon nagyon sok vállalatnál kezelik a munkaügyeket félvállról, aminek a következménye az, hogy jön a büntetés. A legsúlyosabb esetekben a bírságon túl a munka beszüntetése a végső eszköz.

 

Hogyan kerülheted el a szabálytalanságokat?

Az akadályokon átkelni egyszerű hiszen minden munkaügynek rendben kell lennie a cégednél. A hibák jelentős százalékát az okozza, hogy a vállalatnál nincsenek tisztában azzal, hogy a munkaügyeik a Munka törvénykönyvének megfelelőek-e. Ez olyan mintha úgy vezetnél a forgalomban, hogy csak sejtésed van a kreszről de azért megy egy ideig amíg nem jön egy jobbkezes utca.

Ezért a tippem az, hogy tedd fel magadnak a kérdést.

Minden munkaügyetek jogszerű?

Miből és honnan tudod, hogy a papírjaitok és az egész munkaügyetek rendben van?

Ha az első kérdésben nem vagy biztos a másodiknál vedd sorra, hogy miből dolgozol és mi alapján. Ha itt is mindenben biztos vagy akkor nincs mitől tartani. De ha vannak ködös foltok akkor jobb segítséget igénybe venni.

Ezeket az eszközöket pedig azonnal bevetheted, ha munkaügyi ellenőrzésre készülsz:

1.

Kérdezz a Munkaügyi Fórumban. Regisztrálj most és két hétig ingyen használhatod a nap 24 órájában! Kattints ide és már mehet is a kérdés.

2.

A Munkaügyi Fórum Kiemelt Partnertagságával közvetlenül velem Erzse Tibor munkaügyi szakértővel tudsz telefonon konzultálni és személyre szabott szakmai válaszokat kapni. Tudj meg többet ide kattintva.

3.

A munkaügyi audit szolgáltatásommal nem csak a papírjaidat nézzük át hanem szimuláljuk az ellenőrzést is. Garantáltan rendben lesznek a munkaügyeid és el tudod kerülni a bírságokat. Fedezd fel a munkaügyi auditot itt.

M.Mór