Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Ki szüretelhet étkezési utalványért?

 

Fata László bejegyzése

 

A napokban Tibor feldobta nekem a kérdést, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül adhat-e a foglalkoztató cafeteriát a dolgozóinak.

 

Hát eléggé elgondolkodtam a kérdésen, hogy ki és miért is szeretne komoly adminisztrációval járó juttatási rendszert beindítani, az amúgy is rengeteg papírozással terhelt jogviszony mellett. Aztán rájöttem, hogy nem azt kell kinyomozni, hogyan lehet még több nehézséget tenni erre a foglalkoztatási formára, hanem azt, milyen kötelességeink, és lehetőségeink lesznek.

Tanulmányozva a 2009. évi CLII. törvényt az egyszerűsített foglalkoztatásról bizony kiderül, hogy itt munkáltató és munkavállaló közti munkaviszony áll fenn a felek között. Ez azonban azt is jelenti, hogy a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos hasonló jogviszony esetén fennálló összes lehetőség adott, de a kötelezettségeket is teljesíteni kell.
Röviden leírom a lehetőségeket és a kötelezettségeket.

 

Lehetőségek

 

Ha munkaviszony van a felek közt, akkor a munkáltató kedvezményes adózású, és adómentes juttatásokat is biztosíthat a munkavállalóinak. Itt természetesen nem kötelezettségről beszélünk, hanem egy juttatási lehetőségről.

Ilyen adómentes juttatás lehet az internet illetve a dolgozókra kötött kockázati biztosítás. Mindössze 25% adó mellett már üdülési csekket, étkezési utalványt, helyi bérletet, egészségpénztári, nyugdíjpénztári, önsegélyező pénztári befizetéseket, iskolakezdési támogatást is adhatunk a munkavállalóinknak.

Más kérdése, hogy időszakos munkaviszony esetén mit is ésszerű adni. (persze ez függhet a munkaviszony hosszától)

Én személy szerint a dolgozók egyéni választására épülő teljes cafeteria rendszert nem építenék rövidebb kapcsolat esetén. Azonban hasznos lehet egy-két jól elkölthető juttatási elem használata, természetesen a munkabérre vonatkozó szabályok betartása mellett. A munkavállalók hosszú távú kötöttségére alapuló juttatások (internet – amihez internet szerződést kötünk hűségnyilatkozattal, pénztár tagság-mely évekre szólhat) szintén kevésbé számíthatnak sikerre.

A munkavállalók étkezését, utazását, pihenését támogató lehetőségek azonban jó fogadtatásra találhatnak, ha a dolgozók tudják, hogyan és hol tudják ezeket felhasználni.

 

Kötelezettségek

 

A munkaviszony létrejöttével azonban egy fontos kötelezettség is hárul a munkáltatóra a béren kívüli juttatások terén.

Nem szabad elfelejteni, hogy a 39/2010-es kormányrendelet szerint a munkáltató köteles téríteni a munkavállaló közigazgatási határon kívülről történő munkába járási költségeinek 86%-át a leadott jegyek illetve bérlet alapján.

Emellett, ha előfordul ilyen, akkor a tartózkodási hely és lakóhely közötti hazautazás költségeit is ugyanilyen mértékben, de 2010-ben maximum 30.000 Ft értékben ki kell fizetnünk.

Új szabály e kormányrendelet szerint – és nem csak az egyszerűsített foglalkoztatás keretében érvényes – hogy a munkáltatónak be kell gyűjtenie a közigazgatási határon kívülről munkába járóktól egy nyilatkozatot az ő lakóhelyükről, tartózkodási helyükről, megjelölve azt a helyet, ahonnan a napi munkába járás megvalósul.

 

Ha többet akarsz tudni a témáról, akkor Klikk ide MOST>>>