Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A Cambridge-i Egyetem és az Imperial College London kutatói egy ingyenesen használható kalkulátort tettek közzé. Az Airborne.cam a vírus beltéri terjedésére vonatkozó legfrissebb információk alapján a fertőzés esélyét számolja ki több szabadon megadható adat alapján.

covid-kalkulator-belter-munkaugyi-forum

A kutatók jelenlegi információik alapján a zsúfolt, beltéri helyszíneken terjed jobban a vírus és a kalkulátorral is a beltéri terjedésre számolható ki előrejelzés. A számításhoz meg kell adni a szoba méretét, a szellőztetés gyakoriságát, a maszkhasználatot, az időtartamot és azt, hogy hány fertőzött személy található a társaságban. Fontos jellemző még az is, hogy ki és milyen maszkot használ, és milyen tevékenységet végez. A számítások alapjául szolgáló tanulmány a Proceedings of the Royal Society A szaklapban jelent meg.

A kalkulátor haladó módjában több adatot is be lehet állítani, ilyen például a szellőzés módja, a szünetek gyakorisága vagy a szélsebesség.

A program fejlesztői az újabb kutatási adatok alapján fejleszteni és finomítani fogják a számításokat, de a bizonytalanság miatt fontosnak tartják, hogy inkább kerülje a csoportos összejöveteleket.

Savvas Gkantonas, az Airborne egyik fejlesztője szerint:"a program leginkább abban segít, hogy megpróbáljuk megbecsülni, hogy melyik, régebben hétköznapinak számító tevékenység mekkora járványügyi kockázattal jár".

 

Az osztályterem példája

Ahogy a képen is látszik, az egy légtérben töltött idővel nő a fertőzés kockázata is. Ez az egyik gyakorlati példa alapján azt is jelenti, hogy maszk nélkül, egy átlagos osztályteremben két óra alatt 19 százalékosra nő a fertőzés kockázata, amennyiben csak az egyik résztvevő fertőzött, és húsz diák van jelen. Megfelelő szellőztetéssel ez a kockázat 8,8 százalékosra szorítható vissza, maszkhasználattal pedig még tovább csökkenthető. A csökkenés mértéke nagyban függ a maszk típusától, ahogy pedig a szerzők felhívják rá a figyelmet, egyúttal jól mutatják azt is, hogy miért és mennyire fontos a maszkhasználat. Meglepő eredmény lehet, hogy a kutatók szerint a hosszú időn át tartó folyamatos beszéd nagyobb fertőzési kockázatot jelent, mint egy rövid köhögés.

covid-kalk-belter-munkaugyi-forum-blog

A nyílt forráskódú Airborne.cam itt érhető el. A program eredményei tájékoztató jellegűek, ugyanis túl sok olyan tényező befolyásolja a fertőzés terjedését, amelyet nehéz megjósolni, ezért a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy még abban az esetben is fontos az elővigyázatosság, ha a kockázat alacsonynak tűnik.
Forrás.

 

A Munkaügyi Fórum ajánlásával:

Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

ingyenes-letoltheto-anyagok-banner-2021-munkaugyi-forum

Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be.

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez