Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2020 gen

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

ingyenes-szabadsagtervezo-excel-2019-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

 

nisz1

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

adópajzs

Már lassan egy lerágott csont, de kénytelen vagyok visszatérni még egyszer az egyszerűsített foglalkoztatásra és azon belül is a bejelentési kötelezettségre.

Naponta találkozom morgolódó vállalatvezetőkkel, könyvelőkkel, akik fuldokolnak az egyszerűsített foglalkoztatás túlszabályzott és túladminisztrált tengerében és ott vannak a háttérben az elégedetlen munkavállalók is.

Vegyük át még egyszer a bejelentési kötelezettséget mindkét részről:

1. A munkaadó köteles lejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatottat az APEH-nél, közvetlenül a munkavégzés megkezdése előtt. Ez megtehető elektronikusan, telefonon vagy július 1-től sms-ben...

2. Bejelentési kötelezettség terheli azt a munkavállalót is, aki nyilvántartott álláskereső. Neki saját magát kell bejelentenie.
Ez ugyanannyira kötelező, mint a munkaadó bejelentése, csak a munkavállaló az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál teszi meg ezt.
Vagyis itt -> http://www.nyugatrmk.hu/pls/apex/f?p=150:640:52010906467378078

A bejelentés elmulasztása szankciót von maga után. A szankció az álláskeresési támogatás megvonása.

Tudni kell azt is, hogy a programba történő bejelentkezéshez szükséges az ügyfél (munkavállaló) egyedi azonosítója, amelyet az illetékes munkaügyi kirendeltségen személyesen szerezhet be. Illetékes kirendeltség az, amely az ügyfelet álláskeresőként nyilvántartja.

Még egy érdekesség: ezt a bejelentést, a munkavállaló legkésőbb a munkába állás előtti nap teheti meg.

Az APEH a munkaügyi kirendeltségek részére utólagosan jelenti a fenti formában történt foglalkoztatásokat. Ez azonban nem mentesíti a munkavállalót a bejelentési kötelezettségének teljesítése alól, illetve az ellátásban részesülő személy (munkavállaló) bejelentése sem helyettesíti a munkáltató részére előírt bejelentési kötelezettségét.

A munkavállaló, személyes jelentkezésekor az eredeti dokumentumokat is be kell mutatnia, ennek időpontjára vonatkozóan a bejelentés felírásakor figyelmeztetést kap.

A munkavállalók számára fontos információ, hogy a 30%-os közteher mellett nem jogosultak egészségbiztosítási ellátásokra, azaz ha egyéb jogviszonyuk sem alapozza meg az igénybevételt, akkor fizetniük kell a havi 4950 forintot.

Ha többet akarsz tudni a témáról olvasd el az egyszerűsített foglalkoztatási kisokosunkat, melyet itt érhetsz el: http://www.munkaugyiforum.hu/forum/showwiki.php?title=Egyszerusitett+foglalkoztatasi+kisokos

Fenti anyaghoz csak Kiemelt Partnereink férnek hozzá.

Addig is ne feledd, mindig ott állok melletted.

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó