Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Már lassan egy lerágott csont, de kénytelen vagyok visszatérni még egyszer az egyszerűsített foglalkoztatásra és azon belül is a bejelentési kötelezettségre.

Naponta találkozom morgolódó vállalatvezetőkkel, könyvelőkkel, akik fuldokolnak az egyszerűsített foglalkoztatás túlszabályzott és túladminisztrált tengerében és ott vannak a háttérben az elégedetlen munkavállalók is.

Vegyük át még egyszer a bejelentési kötelezettséget mindkét részről:

1. A munkaadó köteles lejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatottat az APEH-nél, közvetlenül a munkavégzés megkezdése előtt. Ez megtehető elektronikusan, telefonon vagy július 1-től sms-ben...

2. Bejelentési kötelezettség terheli azt a munkavállalót is, aki nyilvántartott álláskereső. Neki saját magát kell bejelentenie.
Ez ugyanannyira kötelező, mint a munkaadó bejelentése, csak a munkavállaló az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál teszi meg ezt.
Vagyis itt -> http://www.nyugatrmk.hu/pls/apex/f?p=150:640:52010906467378078

A bejelentés elmulasztása szankciót von maga után. A szankció az álláskeresési támogatás megvonása.

Tudni kell azt is, hogy a programba történő bejelentkezéshez szükséges az ügyfél (munkavállaló) egyedi azonosítója, amelyet az illetékes munkaügyi kirendeltségen személyesen szerezhet be. Illetékes kirendeltség az, amely az ügyfelet álláskeresőként nyilvántartja.

Még egy érdekesség: ezt a bejelentést, a munkavállaló legkésőbb a munkába állás előtti nap teheti meg.

Az APEH a munkaügyi kirendeltségek részére utólagosan jelenti a fenti formában történt foglalkoztatásokat. Ez azonban nem mentesíti a munkavállalót a bejelentési kötelezettségének teljesítése alól, illetve az ellátásban részesülő személy (munkavállaló) bejelentése sem helyettesíti a munkáltató részére előírt bejelentési kötelezettségét.

A munkavállaló, személyes jelentkezésekor az eredeti dokumentumokat is be kell mutatnia, ennek időpontjára vonatkozóan a bejelentés felírásakor figyelmeztetést kap.

A munkavállalók számára fontos információ, hogy a 30%-os közteher mellett nem jogosultak egészségbiztosítási ellátásokra, azaz ha egyéb jogviszonyuk sem alapozza meg az igénybevételt, akkor fizetniük kell a havi 4950 forintot.

Ha többet akarsz tudni a témáról olvasd el az egyszerűsített foglalkoztatási kisokosunkat, melyet itt érhetsz el: http://www.munkaugyiforum.hu/forum/showwiki.php?title=Egyszerusitett+foglalkoztatasi+kisokos

Fenti anyaghoz csak Kiemelt Partnereink férnek hozzá.

Addig is ne feledd, mindig ott állok melletted.

Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó