Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Frissítve: Kihirdették a veszélyhejzetet a koronavírus miatt de nincs vészhelyzet!!!

Ennek ellenére a koronavírus létezik és valós veszélyeket hordoz magában.

Tipikus eseteket gyűjtöttem össze, amelyek, a partnereimnél merültek fel kérdésként.

koronavirus-munkaltatoi-munkavallaloi-tajekoztato-munkaugyi-forum-blog

Olvasd el a teljes bejegyzést a legfontosabb tudnivalókkal munkáltatók és munkavállalók számára!


Mielőtt tovább olvasol:

Ha Nálad más eset fordult elő, kérlek írd meg IDE és orvosoljuk a munkaügyileg kialakult helyzetet.

Munkaügyi Fórum Kiemelt Partnerként telefonon, akár személyes tanácsadás kapcsán is tudjuk támogatni a munkádat.

 

 

Mit tehetsz munkáltatóként a koronavírusos megbetegedés megelőzése érdekében?

 

1.Tájékoztatnod kell a munkavállalókat, hogy milyen felőséggel jár a tájékoztatás elmulasztása, esetleg a kollégák vírussal való megfertőzése.

Mivel a vírus halált okoz kollégák, ügyfelek halálát okozhatja a munkavállaló a megfelelő óvintézkedések és tájékoztatási kötelezettség elmulasztásával.

Ha ez bekövetkezik és túléli, a hátralévő életét ebben a tudatban kell leélnie.

Ez a legkomolyabb következmény, azon kívül, hogy a céget kollégákat, családokat és gyermekeket karanténba helyeznek.

Ez a teljes cég működést megbéníthatja.

Legalább olyan elrettentően kell megfogalmazni a tájékoztatást, hogy milliószor komolyabban érezzék a felelősséget, mint a dohányosok cigarettásdobozokon feltüntetett tüdőrákos elrettentő képek láttán.

Ha a munkavállaló nem jelenti be, hogy külföldre utazik, vagy onnan tért vissza a kollégák, akik esetleg tudnak róla, kötelesek bejelenteni a munkáltatónak.

Jó kis besúgó módszer, de nem kell szégyenkezni mert életeket menthetnek ezzel.

 

 

2.Tájékoztatnod kell a munkavállalókat, hogy mi a teendőjük bármilyen kis gyanú felmerülése esetén is.

A tájékoztatásnak ki kell térni arra vonatkozóan, ha a munkavállaló tervezi, hogy külföldre utazik előzetesen jelentse be a munkáltatójának.

Mi lesz a munkavállaló reakciója erre:

 ,,A munkáltatónak semmi köze, hogy mikor és hová utazom külföldre!!!”

 

Általánosan és normál esetben nincs köze hozzá valóban, de nem lehet kihirdetni, hogy mely érintett területekre (Pl. Lombardia) nem utazhatnak mert nap mint nap jelennek meg hírek azzal kapcsolatosan, hogy mely újabb területeket érintettek a fertőzéssel.

Ha tudok róla és a munkavállaló elutazik majd utazás közben kihirdetik azon a területen a fertőzöttségi zónát vagy karantént- felelős döntést fog tudni hozni.

 

Hasznos információk:

Részletes teendőket és kontaktokat az alábbi linken találsz:

Konzuliszolgálat tájékoztató anyag

Koronavírus tünetei:

Az újfajta koronavírus COVID-19 okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Megelőzés:

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt! A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot!Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!

Kérjük a koronavírussal kapcsolatos további információkról tájékozódj a hivatalos oldalon: 

https://koronavirus.gov.hu/

 

Van-e kihirdetett vészhelyzet vagy karantén Magyarországon a koronavírus miatt?

Frissítve: 2020.03.11. napján kihirdették a veszélyhelyzetet. Ez a egy alacsony fokozatú riasztás ami alapján különböző rendeleteket hozhat a kormány a vírus megfékezésére. A 'veszélyhelyzet' nem egyenlő a 'vészhelyzettel' vqagy a 'karanténnal' amely szigorúbb rendelkezéseket tartalmazhat. A főbb intézkedéseket már mindenhol kihirdették (beutazási tilalom, határellenőrzés, tömegrendezvények tiltása stb.) A munkáűltatókat és a munkavállalókat annyiban érinti, hogy a legtöbb egészségügyi ajánlást célszerű megfogadni.  Ha van olyan munkavállalód aki most jön haza beutazás tiltott országból számára két hét otthoni karantént rendelhetnek el. Munkaügyesként egyes lejáró okmányokat elfogadhatsz a dokumentációban mert az okiratokat később is meglehet hosszabbítani. Azon munkáltatók akik megtehetik érdemes az otthoni munkavégzést megszervezni de nem kötelező. A termelő üzemeket, ipari létesítményeket nem érinti a rendelkezés de itt is érdemes fokozottan betartani az egészségügyi előírásokat. 

Veszélyhelyzeti főbb intézkedések 2020.03.11

-Beutazási tilalom az alábbi országokból:  Olaszország, Kína, Dél-Korea, Irán

- Magyarok beléphetnek a fenti országból de két hét otthoni karantént rendelhetnek-el számukra.

-Határellenőrzés visszaállítása a Szlovén és Osztrák határon

-Szankciókkal sújtják a karantént megszegőket és a valótlant állítókat

-Egyetemeket bezárják. Csak távoktatás lehetséges.

-Tilos 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnéál nagyobb kültéri rendezvényt megtartani

-Iskoláknak tnem szabad külföldi kirándulásra menni

-Egyes lejáró okiratok megújításánka halasztása megengedett (pl személyigazolvány, jogosítvány)

A rendeleteket itt olvashatod el:

A Kormány 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelete veszélyhelyzet kihirdetéséről

A Kormány 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése

 

1. Ha lenne kihirdetett vészhelyzet vagy karantén Magyarországon a koronavírus miatt intézkedési terv, végrehajtási utasítás is lenne.

Ez kitérne arra, hogy a munkáltatónak mit kell tenni, hogy kell felmenteni a munkavállaló, milyen egészségügyi vizsgálatokat köteles elvégeztetni a munkavállalókon, mit kell fizetnie, vagy az Állam fizeti, stb…

 

2. Mivel nincs kihirdetett vészhelyzet vagy karantén Magyarországon a koronavírus miatt ezért a munkáltatóként nekem kell dönteni, valamint mérlegelni:

Mekkora egészségügyi kockázatot jelent a nemrég Olaszországból, Dél-Koreaból, Hongkongból, Tajpejből, Makaóból, Iránból érkező kiküldetésből hazatért munkavállaló?

Az intézkedéshez tudnom kell, hogy a munkavállalóm vagy a munkavállalóim külföldön jártak.

Bejelentés kötelezettség a munkavállaló felősége.

 

Ha valaki fertőzött területen járt, mit tehetsz munkáltatóként:

-          Ha bármilyen tünetet észlel a munkavállaló, ne jőjön be dolgozni, hanem hívja a körzeti orvost, ügyeletes orvost vagy mentőszolgálat szakembereit, hogy segítsenek kizárni vagy megerősíteni a fertőzés gyanúját.

-          Ha a közelmúltban (14 napon belül) fertőzött területen járt a munkavállaló akkor hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámait

    (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456)!

-          Ha tünetmentes, de nem szeretne kockáztatni a munkavállaló maradjon távol a munkahelyétől, lehetőleg otthon, amint lehet vizsgáltassa ki magát.

 

Mit kell fizetni a munkavállalónak, ha COVID-19 gyanúja miatt a munkából kimarad:

-          Ha olyan a munkája, hogy otthonról is tudja végezni, dolgozzon otthonról 2 hétig. – munkabért kell fizetni

-          Ha külföldre utazik, az utazást követő két hétre kérjen szabadságot, amit otthon tölt. – szabadság idejére távolléti díj jár (többnyire az alapbérrel egyezik meg)

-          Ha a munkáltató menti fel amunkavégzés alól, mert nem szeretne kockáztatni - távolléti díjat kell fizetni (hiszen nem fertőzött az illető, csak nem tudjuk)

-          ha fertőzött, lesz keresőképtelenségről szóló igazolása - betegszabadságra járó távolléti díjat majd táppénzt fog kapni

-          ha a munkavállaló kitalálja alaptalanul, hogy koronavírusos annak érdekében, hogy otthon maradhasson két hetet - nem jár díjazás (kvázi fizetetlen távollét lesz), írásbeli figyelmeztetés adható, akár munkaviszony megszüntetéssel is járhat, attól függően, hogy mekkora pánikot okoz az ügyeskedése a kollégák körében és a cég életében. A koronavírussal nem lehet viccelni!

Figyelem! Az OLM Rendszer támogatásával ingyenesen elérhető a HOME OFFICE csomag mellyel munkaidőt, beosztást, távolléteket tudsz nyilvántartani, sőt a munkavállaók is tudják vezetni a nyilvántartásukat távmunkában is. Katints ide a részletekért.

 

Mit kell tenni karantén esetén? 

Erről nem szeretnélek tájékoztatni, de ha bekövetkezik muszáj lesz és küldöm az információkat.

 

Addig is, ha kérdésed lenne:  

 

1. Ha Nálad más eset fordult elő, kérlek írd meg a Munkaügyi Fórumba és orvosoljuk a munkaügyileg kialakult helyzetet! A Fórum használata két hétig költségmentes. Lépj be itt a Fórumba.

2. Munkaügyi Fórum Kiemelt Partnerként telefonon, akár személyes tanácsadás kapcsán is tudjuk támogatni a munkádat. Kattints ide a részletekért.

Erzse Tibor,

munkaügyi szakértő, tanácsadó