Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

,,Az ember nem dolgozni, hanem játszani szeret”-mondta Konrad Lorenz az etológia atyja. Ha mélyebben belegondolunk akkor igaza van. Szerencsés az aki a munkáját hivatásnak tekinti és a napi teendőjét a foglalkozás öröméért végzi (azaz játszik).

majus 1 munkaugyi forum blog

A munka az emberiség történelmének vívmánya amely arra szolgál, hogy általa elássuk magunkat és a társadalmat, előre vigyen és fantasztikus teljesítményekre sarkaljon. A történelemben azonban ezt a nagyszerű tevékenységet gyakran túlzásba vitték vagy saját elhatározásból vagy mások nyomására. Utóbbira mindig lesznek kísérletek hiszen a Te vagy az én munkám mindig termel valamit, ami valakié lesz.

A modern ipar kialakulásával megjelentek az első gépek és gyárak melyek huszonnégy órában képesek voltak szakadatlan dolgozni. Az ember azonban nem gép, és ebben sosem veheti fel a versenyt a masinákkal. Ahhoz, hogy hatékony munkát tudjon végezni pihenésre és kikapcsolódásra is szüksége van, hogy utána újult erővel vesse bele magát a feladataiba. Nincs olyan szenvedélyes dolgozó, aki hosszútávon túlhajszolva a munkáját felelősségteljesen és jó kedvvel el tudja látni. Ha pedig a jó kedvről beszélünk akkor fontos, hogy elismerjük egymás munkáját kollégaként és vezetőként is.

Így gondolta ezt Robert Owen is a brit gyáros aki 1817-ben először emelte fel a szavát azért, hogy a munkavállalói a 10-14 óra helyett 8 órát dolgozzanak egy nap. Bár sokan a keleti érához társítják a munka ünnepét az igazság az, hogy Britanniából indult el az a lavina sok tüntetéssel, ami a munkavállalók jogaiért folyt. Ez után Amerikától Európáig tüntető munkások álltak sorba a megbecsülésért. A történet többi részét pedig mindenki ismeri többé kevésbé. Hatalmak fordították saját szájuk íze szerint régen és most ezt az ünnepet de ahogy a Karácsonyt is lehet a világ bármely pontján ünnepelni úgy a munka ünnepe is univerzális-mélyen emberi ünnep-politikától függetlenül.

Ma már tudjuk, hogy a jó munkához nem csak idő kell hanem az, hogy megfelelő körülmények legyenek, szavatolt legyen a rekreáció és szabadon lehessen mindenki számára azzal foglalkozni amit szeret.

Van még mit tennünk ezen a fronton. Munkavállalóként büszkének kell lenni a munkánkra és azt a mesteremberek becsületével végezni. Munkaadóként pedig felelősséget kell vállalni a munkavállalóinkért, akik megteremtik a lehetőségét a közös álmunknak.

Mit tegyünk?

Kis lépésekben kell tenni ezért. Mi az amit mindnyájan megtehetünk szinte azonnal? Ez nem más mint egymás azaz a kollégák alkalmazottak és vezetők elismerése. Merjük a másik munkáját elismerni és megbecsülni. Merjük kitüntetni egymást szóval és tettekkel is, hogy jobb munkahelyi légkört teremtsünk. Munkátatóként ismerjük el, ha a dolgozónk jól teljesített és munkavállalóként egymás munkáját is meg tudjuk becsülni akár csak néhány jó szóval.

 

Erzse Tibor

munkaügyi szakértő, tanácsadó

 

Ennek az eszmének a kapcsán most az OLM Rendszerrel közösen egy különleges kitüntetést készítettünk munkaügyes és HR-es kollégák számára. Fogadjátok szeretettel és alul a bannerra kattintva többet is megtudhattok:

elsimeres-banner-munkaugyi-forum-blog