Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Hideg zuhanyként hatott az egyik HR szolgáltató közleménye a munkaügyekkel foglalkozókra, pedig immáron évek óta hatályos a Munka törvénykönyvében az a szabály, hogy ki kell adni a szabadságot a dolgozók részére az adott évben. Mégis a december felé közeledve egyre többen kapkodnak a nyilvántartás után, hogy szembesüljenek azzal a ténnyel, hogy még rengeteg szabadságuk van vagy rengeteg munkavállaló nem vette még ki.

a szabadsagot ki kell adni munkaugyi forum blog

Itt az idő, hogy Te is előkapd a szabadságos tömböt vagy a nyilvántartásod és elkezd a következőket megnézni, ugyanis a ”bent ragadt” szabadságok jogsértésnek minősülnek ezáltal büntetést vonnak maguk után. Az év végi hajrában pedig erre nincs semmi szükséged.

Milyen szabadságot kell kiadni?

• A fő szabály szerint minden szabadságot ki kell adni az esedékesség évében. Tehát ha 2017-es szabadságot 2017-ben. Ez egy normatív szabály is egyben, hiszen akadnak kivételek.

• A munkavállaló 7 nappal rendelkezhet a többit a munkáltató jelöli ki. Ha azonban itt az év vége akkor a 7 napról is rendelkezhet a munkáltató mondjuk az év vége előtti napokban.

• Az alapszabadság mértéke 20 munkanap. Erre jön az életkor arányos pótszabadság és az egyéb speciális szabadságok. Erről itt olvashatsz bővebben.

Milyen kivételek vannak?

A szabadságot az alábbi esetekben lehet átvinni a következő évre:

• A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

• Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.

• A munkáltató - a felek naptári évre kötött megállapodása alapján - a 117. § - életkor szerinti pótszabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki.

• A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

• A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén és kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság ¼-ét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

Mit tegyél, ha nem egyértelmű a szabadság nyilvántartásod?

Ha az eddig leírtakból valamelyik nem volt teljesen világos vagy nem vagy benne biztos, hogy jól alkalmaztad, esetleg speciális eseted van, akkor kérdezz bátran a Munkaügyi Fórumban hiszen pont ezért van. Kattints ide a belépéshez.

Ha a szabadságolásokat tervező nyilvántartásod nem érzed biztosnak esetleg nincs is, akkor használd az ingyenes 2017-es szabadságtervezőmet. A táblázat segítségével játszi könnyedséggel tudod átfutni, hogy kinek mennyi szabadság jár mennyi a kiadott és mennyit kell még kiadni. Kattints ide a letöltéséhez.

Ha pedig szeretnéd a jövőben nyugodtan és kapkodásmentesen tölteni az év végét akkor és nagyobb vállalatnál dolgozol akkor kiváló megoldás az OLM Rendszer Szabadság modulja!

Ha most átnézed a szabadságokat akkor még időben vagy. Viszont az év vége kérlelhetetlenül közeleg ezért javaslom, hogy ennek az ellenőrzésnek most kezdj neki. Szabadságolásra fel!

M. Mór.