Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Ez az év is tartogatott számos izgalmat a munkaügyek frontján. Visszatekintőnkben az év legérdekesebb történései között mazsolázunk egy kicsit. 

visszatekintes 2017 munkaugyi forum blog

 

Ez az év is tartogatott számos izgalmat a munkaügyek frontján. Visszatekintőnkben az év legérdekesebb történései között mazsolázunk egy kicsit.

 

 

Januárban a péntek 13-ról lekerült a rontás, hiszen a közigazgatási határon kívülről érkezők úti költségét kedvezőbb feltételek mellet már 15 Ft / km adómentesen lehetett támogatni.

A digitalizáció rögös útjára léptek a vállalatok magyarországon. A GINOP támogatás során összesen 1000 milliárd forintnyi támogatásra lehetett pályázni. A mikro kis és középvállalkozások ezt az összeget informatikai fejlesztésekre költhették.

A munkavédelem területén fontos változások történtek. Minden 20 főnél nagyobb létszámmal rendelkező vállalatnak és intézmények munkavédelmi felelőst kellett választani. Hozzánk is sok kérdés futott be ennek kapcsán.

Új munkaszüneti nappal gyarapodtunk 2017-ben. Európa 14 országában ünneplik a Nagypénteket mint a keresztény ünnepkör egyik fontos alkalmát. Munkaügyi vonatkozásait tekintve hosszas tárgylások után márciusban bekerült a Munka törvénykönyvébe, mint munkaszüneti nap. Ennek kapcsán a szabadságtervezések és a munkaügyi nyilvántartások is változtak.

A NAV a 2017-es évben a foglalkoztatáshoz köthető visszaélések visszaszorítását tűzte ki zászlajára. Fontos újítás volt, hogy ,,támogatői eljárás” mentén vizsgálódtak és adtak lehetőséget a korrekcióra abban az esetben, ha a szabálytalanság esetén csupán mulasztást tapasztaltak.

A munkaügyi nyilvántartásokban mindig fontos állomás március idusán a nyári időszámításra való átállás. A pihenőidő és a munkaidő beosztást is érinti a közismertebb nevén az óraátállítás.

Áprilisban nagy port kavart a munkaidőkeret 36 hónapra való növelésének törvénytervezete. A módosító javaslatokban szerepelt az is, hogy munkaidőkeret esetén a munkaszüneti napok is munkanapnak számíthatnak. Sok kerekasztalbeszélgetés és konzultáció követte a tervezetet.

A hagyományos ,,papíros, jelenléti ív” még mindig az egyik legnépszerűbb formanyomtatvány a munkaügyi nyilvántartásban. Kevesen tudják, hogy törtlen sikere egészen 1984-ig vezethető vissza. Azonban mára már vannak korszerűbb megoldások is.

Az egyik legnépszerűbb témánk volt a munkaügyi ellenőrzéseket közelebbről bemutató blogbejegyzésünk. Még mindig sokan tartanak ettől a processzustól, de csak attól félünk amit nem ismerünk.

2017-ben robbant be a köztudatba a munkaerőhiány. Egyre több a betöltetlen állás és egyre nagyobb a kereslet a munkáltatók részéről a munkaerőre. A jelenség okáról még most is folyik a vita a megoldási kísérletekből pedig nincs hiány.

A diákmunka és annak helyes alkalmazása, most is a legnépszerűbb témánk egyike volt a nyári szezonban.

Nyugtalanságot keltő munkaerőpiaci víziót festettek fel a technológia ipar résztvevői, köztül Bill Gates. A fejlett gépek és programok 25 millió ember munkáját vehetik el a közeljövőben egy tanulmány szerint.

2018 januárja cafeteria szempontból sok újdonságot tartogat. Az albérlet támogatás megújítása már a nyáron folyamatban volt.

A munkaerőhiány enyhítésére egészen meglepő megoldások születtek. A nyugdíjas foglalkoztatás intézménye a szövetkezetek formájában lesz 2018 nagy újdonság. A törvénytervezetek pedig már júliusban megszülettek.

A hozzánk befutó kérdések zöme a garantált bérminimummal kapcsolatos. Éppen ezért a hivatalos szakanyagok mellett egy könnyebben emészthető írásban vezetünk végig ezen a munkaügyi fogalmon.

Az ősz minden értelemben borongós volt olykor hiszen a bértárgyalások kapcsán sokan sztrájkoltak és sztrájkolni készültek. Munkaügyi szempontból vettük górcső alá a sztrájkolást.

Az év negatív szenzációja a munkaügyekben az volt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium  jelentése szerint az ellenőrzések során a munkaadók 68%-a bukott meg. A kimutatásban számos olyan pont van ami kis odafigyeléssel rendbe lehetne tenni.

Hideg zuhanyként hatott sok cégre az év végén a ”bent-ragadt szabadságok”-kiadása. Átvinni ugyanis csak kivételes esetekben lehet a dolgozó szabadnapjait.

Az őszi téli ülésszakban a Munka törvénykönyvének több paragrafusát is kiegészítették, újra gondolták. A 2018-as évben ezért több változásra is érdemes odafigyelni.

 A végére pedig egy igazán pozitív hírrel zárunk. 2018-ban kevesebb munka és több hosszú hétvége lesz. 8 órával kevesebbet dolgozunk az ideihez képest! 

Ha az olvasgatás közben kérdésed merült fel, akkor várlak szeretettel a Fórumban most és 2018-ban is!