Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

 

blogba1

 

Ne untassa hallgatóit – inkább animálja őket!

A PowerPoint által biztosított animációs lehetőségek sokak számára talányt jelentenek. Vannak, akik túlzott mértékben alkalmazzák, mások egyáltalán nem használják. Pedig az animációnak igenis van létjogosultsága!

 

A közös olvasási gyakorlat kerülendő!

A klasszikus, avagy őskori előadó kivetíti a prezentáció teljes szövegét, a hallgatóság természetesen azonnal olvasni kezd, hiszen az ember kíváncsi lény, és végig is olvassa a slide-on lévő teljes szöveget, mert szeretné megérteni a lényeget. Hova is vezet ez?

  1. Az új slide kivetítésekor senki nem figyel az előadóra. A hallgatók el vannak foglalva a slide-on megjelenő teljes szöveg elolvasásával.
  2. Ez végzetes következménnyel jár: a hallgatók gondolatban minimum 1 gondolattal az előadó előtt járnak. Hiszen már elolvasták az egész oldalt, és tudják, hogy az előadó mit fog mondani. A feszültséggel teli várakozás ezáltal megsemmisül. Ha a slide-on teljes mondatokból álló szöveg van, a prezentáció olvasási gyakorlattá degradálódik. Ennél többet ártani a prezentációnak már nem is lehet. Hiszen az előadó ugyanazt olvassa fel hangosan, amit a hallgatók már elolvastak. Egy ilyen prezentáció unalmasságát már nem is lehet fokozni…

A helyes módszer pedig:

Az előadó beszéde legyen szinkronban a kivetített képpel vagy szöveggel. Vetítse ki azt a szöveget vagy képet, amiről éppen beszél. Az alábbi slide példáján vetítse ki először az első pontot azok alpontjaival együtt:

blogba2

 

Animálja a következő gondolati egységet. A példánkon ez a Japánra vonatkozó gondolatot jelenti, hiszen nem akarjuk, hogy hallgatóink már Japánra gondoljanak, mialatt mi még csak a jelenlegi nehéz helyzetről beszélünk.

Ha valamelyik alpontról hosszabban szeretne beszélni, azt külön is animálhatja. Az animációs léptetésnél az a döntő, hogy az előadó beszéde és a kivetített szöveg szinkronban legyen.

És még egy gondolat az animációs témához: maradjon tartózkodó. Az egyszerű típusú animációk, mint például a „megjelenés” vagy a „beúszás” teljesen elegendőek. Sokféle animáció változatos használata viszont eltereli a hallgatók figyelmét a lényegről.

 

Ha szeretne visszajelzést kapni az Ön által használt animációkról, vagy több variációt kipróbálni,

javasoljuk a „Sikeres üzleti prezentáció – hatásos előadás” tréningünket.

 

Legközelebbi nyílt tréning időpontja: 2016.11.08-10.

 

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kapcsolat: Molnárné Pál Marianne, irodavezető

Telefon: + 36 1 315 1579