Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Kedves Kolléga!

Egyes cégek máig is iskolalátogatási igazolást kérnek a munkavállalóiktól az iskolakezdési támogatás kiadásához. Ez bizony feleslegesen terheli a dolgozót, az iskolát, a munkavállalót és a munkáltatót is. Ráadásul az iskolalátogatási igazolással rendelkező munkáltató még mindig elbukhat egy adóellenőrzésen.

Mivel az iskolakezdési támogatást a tanévkezdést megelőző és azt követő 60 napig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának ezért a juttatással nem is szükséges megvárni a tanév kezdetét.

Minden dolgozó szívesen fogadja, ha már a tanévkezdés előtt használhatja a tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető juttatását.

Mivel adható juttatásról beszélünk, ezért legtöbbször a munkáltató pénztárcája dönti el, hogy milyen mértékben tudja kimeríteni az adótörvények által kedvező adózással minden jogosult szülőnek, minden gyermek után juttatható maximális 23.400 forintot.

Mára szerencsére egyre kevésbé jellemző az a gyakorlat, hogy iskolalátogatási igazolást gyűjt be a munkáltató a juttatásban részesített dolgozóitól. Ez a felesleges adminisztrációs lépés kellően megnehezíti a juttatás korai kiadását, másrészt az így megszerzett dokumentum egyáltalán nem óvja meg a munkáltatót egy későbbi adóhiány megállapításától, hiszen a juttatásra való jogosultsági feltételek töredékére ad csak biztosítékot.

Ráadásul a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint a munkáltatónak a munkavállaló nyilatkozata alapján kell megállapítania, hogy kedvező mértékű adót (19,04%) kell majd fizetnie, vagy ennél jóval többet.

Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra?

Ha megvizsgáljuk a jogosultság kérdését, egyből látszik, hogy több feltételnek kell együtt teljesülnie, hogy megússzuk kedvező adófizetéssel, ezért a munkavállaló nyilatkozatának mindegyikre bizonyosságot kell adnia.

Első feltételként a gyermeknek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kell tanévet kezdenie 2011. szeptemberében. Ezután vizsgálnunk kell a szülők jogosultságát is.

Családi pótlékra jogosult szülő vagy vele egy háztartásban élő házastársa veheti igénybe az iskolakezdési támogatást.

Ha a gyermek után már nem folyósítható családi pótlék (pl. kora miatt), ha a szülők nem élnek házasságban vagy egy háztartásban, akkor bizony egyik vagy másik félnél nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás.

Ellenben a családi pótlékra jogosult szülővel élő házastárs akkor is igénybe veheti az adótörvények kedvezményét, ha nem ő a vérszerinti szülő.

Szerencsére a valóságban a munkáltató relatív egyszerűen ellenőrizheti a feltételeket a munkavállaló nyilatkozatával. A juttatónak nem kötelessége a nyilatkozat tartalmát „lenyomozni”, és a valótlan nyilatkozat jogkövetkezményei is már a munkavállalót terhelik.

Szép napot!

Fata László
a Munkaügyi Fórum Cafeteria szakértője,
a Cafeteria TREND magazin írója, szerkesztője