Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2021-munkaugyi-forum-ajandek-ingyenes-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A nyári és a téli óraállítás a munkaidő számításokat is befolyásolja. Mire figyelj és mit kezdj a felszabaduló és eltűnő egy munkaórával. Bejegyzésünkben most megtudhatod mire érdemes figyelni.

munkaugyiforum orallitas 2020

 

A Munka Törvénykönyve két helyen foglalkozik az időszámítások miatti átállással:

50. A munkaidő-beosztás szabályai, 98. § (4)

A munkavállaló beosztás szerinti napi vagy heti munkaideje a (2)-(3) bekezdésben meghatározott tartamot legfeljebb egy órával meghaladhatja, ha a téli időszámítás kezdete a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre esik.

53. A napi pihenőidő, 104. §

(3)A napi pihenőidő, ha az a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik, legalább tíz, a (2) bekezdés alkalmazásakor legalább hét óra.

 

Milyen bevált gyakorlatok vannak a munkaóra elszámolására?

1. Mivel egyértelműen a nyári időszámításról nem szól az Mt ezért a klasszikus értelmezés az, hogy a nyári időszámítással elveszett egy munkaórát a munkavállalók a téli időszámításra való átálláskor ,,dolgozzák le”. Ezt a bevált gyakorlatot alkalmazza sok vállalat.

2. A másik megoldás, hogy a kiesett egy óra és a téli időszámításnál bejövő egy órát be lehet és ki lehetne szervezni az éjszakában dolgozó munkavállalóknál, de ez elég sok plusz adminisztrációval és munkával jár.

+1 Talán eltörlik az időszámítást az Európai Unióban, viszont az továbbra is kérdéses, hogy a nyári vagy a téli időszámítás marad meg. Egyelőre még nincs hatályos magyar jogszabály erről, de ha megtörténik a Munkaügyi Fórumon azonnal beszámolunk róla

testhomerseklet-mero-hokameras-rendszer-az-olm-rendszertol

 

Mire érdemes még figyelni?

  • A beosztások és a munkaügyi nyilvántartás esetén a ledolgozott órák számát befolyásolhatja munkaidőkeretes foglalkoztatás esetén.
  • Célszerű az éjszakára beosztott dolgozók figyelmét előre felhívni az óraátállításra, hiszen az utazásukat is befolyásolja.
  • Mára legtöbb számítástechnikai eszköz automatikusan átáll a megfelelő időre de egy üzemben vagy irodában lehetnek még olyan kézi vagy fali órák amelyeket szintén érdemes állítani a félreértések elkerülése végett.
  • A legtöbb elektromos munkaidő nyilvántartó rendszer automatikusan kezelik az óraátállást

Hatékonyabb munkaidő nyilvántartást szeretnél?

ingyenes-jome-office-csomag-amunkaugyi-forum-ajanlasaval-banner