Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Kedves Kolléga!

A személyes adatok kezelését az Új Mt. részletesen szabályozza.
A személyes adatok kezelésére és kiadására, kell megállapodás a dolgozóval.

Amennyiben a megállapodást nem tartalmazza a munkaszerződés, külön “papíron” is meg lehet a állapodni dolgozóval a személyes adatok kezeléséről .

A jogszabály szerint a személyes adatok feldolgozójáról, ha külsős, PL: könyvelő, bérszámfejtő, stb... tájékoztatni kell a dolgozókat.

Célszerű a helyben szokásos módon közzétenni, egy dokumentumon a személyes adatok feldolgozójának az adatait. Vagy akár a MUNKAÜGYI SZABÁLYZATODBAN is egyszerűen kezelheted.

FIGYELEM:
Ha a megállapodásba vagy a munkaszerződésbe írod bele a személyes adatok feldolgozójának az adatait, vagy netán a névre szóló tájékoztatóba, a váltásnál mindenkinek módosító papírt kell gyártanod.

Munkaügyi szabályzatra nincs törvényi kötelezettség, de már a 30 fő létszám feletti cégeknél érdemes a bevezetése. - sok papírmunkától tudja a céget megkímélni.

10. §
(1)
A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. A munkavállalóval szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges.
(2) A munkáltató köteles a munkavállalót tájékoztatni személyes adatainak kezeléséről. A munkáltató a munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot, véleményt harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben vagy a munkavállaló hozzájárulásával közölhet.
(3) A munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítése céljából a munkáltató a munkavállaló személyes adatait - az adatszolgáltatás céljának megjelölésével, törvényben meghatározottak szerint - adatfeldolgozó számára átadhatja. Erről a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell.
(4) A munkavállalóra vonatkozó adatok statisztikai célra felhasználhatók és statisztikai célú felhasználásra - hozzájárulása nélkül, személyazonosításra alkalmatlan módon - átadhatók.

Ha kérdésed van, ne habozz - kérdezz a Fórumban vagy válasz e-mailben.

Kérj cégedre szabott munkaügyi iratmintákat az Új Munka Törvénykönyve szerint, 100 % bírságmegfizetési garanciával, mely tartalmazza a munkaviszony megszüntetési dokumentumokat is:

http://www.munkaugyiforum.hu/munkaugyi-iratmintakk


Erzse Tibor
munkaügyi szakértő, tanácsadó