Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Mindenkinek tanulnia kell a Széchenyi Pihenő Kártya használatát

A munkáltatók és munkavállalók mellett az elfogadóhelyeknek is bajban vannak, ha kellő felkészülés nélkül kezdik a Széchenyi Pihenő Kártyát használni. Sok munkáltató alapos előkészületeket követően, dolgozói oktatással indít el egy-egy új juttatást. Erre bizony az elfogadóhelyeknek is szüksége lesz – derült ki a cafeteriatrend.hu 2011. szeptemberben végzett felméréséből.

A felelősen gondolkodó munkáltatók már korősszel elkezdték a felkészülést, az információk gyűjtését a Széchenyi Pihenő Kártyával kapcsolatban, hogy év végén illetve a 2012-es évben minden szükséges feladatot pontosan el tudjanak végezni, minden lényeges információt átadhassanak a dolgozóiknak.

Hasonló tanulási folyamat vár azokra a szálláshelyekre is, akik már idén elfogadják a SZÉP Kártyát. Bár ez az elfogadás egy POS terminálon vagy interneten végezhető egyszerű műveletnek tűnik, mégis az élet szülhet olyan kérdéseket, melyek túllépnek az egyszerű kártyatranzakción.

  • Vajon fizetheti egy vendég a vele együtt érkezők költségeit is a SZÉP Kártyájával?
     
  • Mi történik, ha valaki nem a saját, hanem „kölcsön” kapott kártyával érkezik a szálláshelyre?

2011. szeptemberben ezekkel a kérdésekkel kerestek meg a cafeteriatrend.hu munkatársai 58 szálláshelyet, akik már elfogadták ezévben is a Széchenyi Pihenő Kártyát.

Az első kérdésre – főleg az üdülési csekk esetén korábban elterjedt gyakorlatára hivatkozva – a megkérdezettek 79,3% mondta azt, hogy semmi akadálya, hogy térítsük az útitársaink költségeit.

A szálláshelyek 20,7%-a azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, miként reagáljon ebben a helyzetben.

Nagyobb a válaszok szórása abban az esetben, ha valaki nem a saját SZÉP Kártyájával érkezik. Mindössze a válaszadók 29,3%-a utasítaná el az idegen kártyával érkező vendéget. 27,6 % bizonytalan - nem is tudja, hogyan reagáljon erre a helyzetre. A meglepő azonban, hogy a megkérdezett szálláshelyek 43,1%-a akkor is elfogadja a SZÉP Kártyát, ha nem a rajta szereplő névvel érkezik a vendége. Néhány vendéglátó persze valamiféle nyilatkozattal, vagy telefonos ellenőrzéssel nyugtatná meg magát.

A felmérés nem számszerűsíthető tapasztalata még az is, hogy sok esetben a kérdések megválaszolása komoly tanácskozást hívott életre a szálláshelyek munkatársai közt.

Megfontolandó – különösen 2012-re, amikor is várhatóan az ideinél szélesebb körben használható majd a SZÉP Kártya – hogy a kártya zökkenőmentes működéséhez nagy szükség lesz az elfogadóhelyek széles körű felkészültségére is.

Forrás: www.cafeteriatrend.hu

Szívesen válaszolok a béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó további kérdéseire is.

Szép napot!


Fata László
a Munkaügyi Fórum Cafeteria szakértője,
a Cafeteria TREND magazin írója, szerkesztője