Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Itt van az ősz és itt van a bértárgyalások ideje is újra. A szakszervezetek is aktívvá váltak ezért a média már jelzi, hogy sztrájkolnak itt vagy ott. A sztrájkolást munkavállalói szempontból már számos helyen kivesézték, de én most inkább a munkaügyi vonatkozását mutatom meg neked és hogy mit kell tenned, ha a dolgozók sztrájkolnak.

sztrajk helyzet munkaugyi forum blog

 

A sztrájk szó munkabeszüntetést jelent, aminek a célja egy szociális vagy társadalmi, netán politikai és munkaügyi érdek érvényesítése. A leggyakoribb eset a béremelés és a munkakörülmények javítása.

Magyarországon mindenkinek joga van sztrájkolni és erről az Alaptörvény is megemlékezik XVII. cikk második bekezdésében. A sztrájk menetéről pedig az 1989. VII: törvény rendelkezik részletesebben.

Munkaügyi szempontból a sztrájk lehet fizikai jellegű és munkabeszüntetéses. Az előbbi számos dolgot jelenthet az ajtó eltorlaszolásától egészen a tüntetésre menetig, ami általában munkabeszüntetéssel is jár hiszen a dolgozó nincs a helyén ez alatt.

A munkabeszüntetés azt is jelentheti, hogy a sztrájkban résztvevő munkavállaló bent van a munkahelyén, de nem dolgozik egy időtartamra vagy akár a teljes munkaideje alatt. A sztrájk időtartamát a szakszervezetnek kell előre bejelentenie.

,,Főnök! Holnap sztrájkolni fogok!”- A valóságban ilyet csak viccből hallasz, hiszen a szakszervezeti tagok értesítenek egy esetleges munkabeszüntetésről, annak idejéről és a benne résztvevőkről, tehát azokról a munkavállalóidról akik nem dolgoznak aznap.

Itt azt is meg kell vizsgálni, hogy a munkavállaló szakszervezeti tag-e. Ha igen akkor minden szabályos. Ebben az esetben a távollétében vagy a munkabeszüntetése alatt az igazolt de nem fizetett szabadságot kell a nyilvántartásba felvenni. Ha az adott munkavállaló nem szakszervezeti tag akkor bizony szabályosan nem vehet részt a sztrájkban.

A másik fontos dolog, hogy a sztrájk esetén meg kell vizsgálni az érintettséget. Az érintettség azt jelenti, hogy lehet valaki szakszervezeti tag, de ha a soron következő munkabeszüntetéshez a szakmájánál fogva semmi köze akkor nem szabályos a sztrájkja. Magyarán szép dolog a szolidaritás de azért mert holnap a sajtkészítők sztrájkja lesz még a halász szakszervezetbe tartozó munkavállalóidnak dolgoznia kell. Ez nem indok.

Ha valaki ezt a két szempontot nem teljesíti, tehát nem szakszervezeti tag és nem is érintett akkor a hiányzása vagy munkabeszüntetése jogszerűtlen. Ebben az esetben, ha nincs bent sima szabadság lehet vagy igazolatlan távollét.

A sztrájk ideje alatt a sztrájkban részt vevőnek nem jár javadalmazás és pótlékok. Erre a bérszámfejtéskor kell figyelni. Ha a fenti tételek teljesültek de hátráltatni vagy munkára venni sem szabad a dolgozóidat ebben az esetben. A munkavállalód ilyenkor nem szeg meg semmilyen kötelezettséget ezért a sztrájk miatt nem szabad elmarasztalni vagy nehezíteni a helyzetét.

A sztrájk amúgy nem hidegzuhanyként érkezik a legtöbb esetben, hanem folyamatos egyeztetések után, mellyel a legtöbb esetben a szakszervezet keres meg téged vagy a munkáltatót. A tárgyalás és a kiegyezés nagyon fontos ebből a szempontból.  És a végére még egy lényeges dolog a munkaügyeken túl.  A türelem és a párbeszéd még mindig előre vitte a világ dolgait ezért légy türelmes és egyeztess a sztrájkolni készülőkkel. 

M. Mór

 

 

Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum