Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A nyári szezonban rengeteg diák várja, hogy dolgozhasson és sok munkaadó is elgondolkozik az ifjúság alkalmazásában. Mielőtt belevágsz az alkalmazásukba olvasd át ezt a bejegyzést, hogy világosabb képet kapj ennek lehetőségeiről.

diakmunka tudnivalok munkaugyi forum

 

Ha diákmunkást szeretnél foglalkoztatni akkor előbb azt kell eldöntened, hogy saját magad /a céged /szeretné őt alkalmazni vagy pedig szövetkezeten keresztül.

Utóbbi minden tekintetben hatékonyabb mind adózási mind munkaügyi szempontból. Iskola szövetkezeti megbízás esetén a diákmunkás a szövetkezet tagja, tehát velük állnak jogviszonyban. Ennek a feltétele, hogy nappali tagozatos legyen a hallgató és elmúlt 16 éves. Diákszövetkezeten keresztül egy bizonyos feladatra és időtartamra érdemes az ifjú diákokat bevetni. Tipikusan ilyen egy adatrögzítés, csomagolás. A diákszövetkezeten keresztüli alkalmazásnál a szövetkezet végzi a munkaügyekhez köthető nyilvántartásokat bérszámfejtéseket.

Ha erős a munkaerőhiány nálatok akkor kézenfekvő megoldás lehet egy-egy diákot alkalmazni nem csak szövetkezeten keresztül. Ebben az esetben a Munka törvénykönyve szabályai érvényesek de vannak specifikus eltérések egy ,,átlagos” (és felnőttkorú) munkavállalóhoz képest.

Munkaviszonyt egy 16 évét betöltött nappali tagozatos oktatási intézményben tanuló végezhet az iskolai szünetek tartama alatt. Tehát vizsgaidőszakban ebben a formában nem dolgozhat, viszont minden iskolai szünetben igen. Például ünnepnapokon.

Amennyiben Te foglalkoztatsz diákot Neked kell ezen feltételekről meggyőződni. A legfontosabb, hogy diákmunkás esetén szükség van egy törvényes képviselő hozzájárulására 18 éves kor alatt. Ez legtöbb esetben a szülő lesz. Ha ez az okirat nincs meg akkor nem jöhet létre a munkaszerződés.

Az ifjú titánnal ugyanúgy munkaszerződést kell kötni, amelyben szerepelnie kell a az alapbérének a munkakörének és -lévén csak iskolai szünetben végezheti- időtartamnak is. Rendelkezni kell a munkavégzés helyszínéről és a munkaidő beosztásról is. Egy diákmunkás dolgozhat teljes munkaidőben és részmunkaidőben is. A beosztásra még később visszatérünk.

A bejelentésnek pontosan ugyanúgy kell történnie, mint minden más esetben.

Ha csak alkalmi jelleggel szeretnél még tanulót foglalkoztatni akkor az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül ezt megteheted, de szintén csak az iskolai szünetben. Az egyszerűsített foglalkoztatásról itt olvashatsz részletesebben.

Milyen speciális dolgokra kell figyelned, ha fiatalkorút foglalkoztatsz?

A 16. életévét betöltött de még nem múlt el 18. éveseknél nem dolgozhat éjszaka. Tehát éjszakai felszolgálás, csomagolás, portáskodás szóba sem jöhet. (Az éjszakai munka 22 és 06 óra között értendő )

Rendkívüli munkaidőt nem rendelhetsz el, tehát nincs túlóra. A diákmunkás maximum naponta 8 órát dolgozhat. Légy tekintettel arra, hogy 4 órát meghaladó munkavégzés esetén legalább 30 perc, 6 órányi munkavégzés után legalább 45 perc munkaközi szünet szükséges. Több lehet de kevesebb nem.

Másik fontos dolog, hogy egy fiatal munkavállalónak minden héten biztosítani kell 2 pihenőnapot és havonta egy vasárnapot garantálni. Ha pihenőidőt biztosítasz akkor 48 órának kell lennie.

Bár a fiatal munkavállaló a szüneteit tölti munkával ettől még jár neki is a szabadság. A törvény szerint 18 éves koráig 20 nap alapszabadság.

A gyakorlatban legtöbbször az fordul elő, hogy egy két hónapot dolgozik a fiatal munkavállaló és nem veszi ki a szabadságát. Ebben az esetben, mint munkáltató pénzben kell a szabadságot megváltanod.

Fontos megjegyezni, hogy egy munkakörben nem kaphat kevesebb juttatást a diákmunkás csak azért mert diákmunkás. Ez nem korrekt. A munkabérére ezért az Mt. idevonatkozó szabályai érvényesek. A minimálbérnél kevesebbet semmiképpen sem tudsz teljes munkaidőben fizetni.

Ezek a munkaügyi ismérvei a diákfoglalkoztatásnak. De van egy fontos erkölcsi tudnivaló is mielőtt felfogatsz egy fiatal diákot. Légy tekintettel arra, hogy ő tanul és most szerzi az első tapasztalatait a munka világában. Lehet épp nálatok éli meg az első emlékeit erről és nálatok fogja az írott és íratlan viselkedési normákat magáévá tenni ezért nem mindegy, hogy Te milyen emberségesen viszonyulsz hozzá és milyen türelmes vagy. Mindig gondolj vissza arra, hogy Neked fiatalon mennyit jelentett, ha valaki emberségesen beszélt veled és megtanított az élet fontos dolgaira köztük a munkára is.

Erzse Tibor

munkaügyi szakértő, tanácsadó

munkaugyi forum belepes 600x50