Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A szemüveg öltöztet! A szemüveg önbizalmat ad! De elsősorban a szemüveg védelmet nyújt és megőrzi a látásunk épségét! Ez pedig hatással van a munkavállalók produktivitására és ezáltal a vállalat termelékenységére is. Vendégbejegyzésünkben minden fontosabb dolgot megtudsz munkáltatóként a védőszemüvegről.

munkavallaloi-vedoszemuveg-vendegbejegyzes-munkaugyi-forum-blog

 

Észrevette, hogy dolgozók előre görnyedve merednek a képernyőre, hogy lássák, értsék az azon levő szövegeket, feladatokat?     

Esetleg hunyorognak?  
Gyakran dörzsölgetik a szemüket?        
Panaszkodnak fejfájásra, szem körüli nyomásra, álmosságra vagy nehezebb koncentrációra?     
Képesek gyorsan elvégezni a feladataikat vagy lassabban haladnak a megszokottnál?    
Romlik a csapat teljesítménye? 
Semmivel sem lehet őket motiválni?

Ez nem általános fáradtság, nem az öregedés jelei, de még csak nem is frontérzékenység. Az ilyen panaszokat nagyon könnyen okozhatja a napi 6-8-10 órás számítógépes munka. Ami az alkalmazott szellemi és fizikai egészségkárosodását jelentheti.

A szem folyamatos megerőltetése, a különböző fényviszonyoknak és szennyező anyagoknak való kitettsége hosszú távon a munkavégzés minőségének a rovására mehet. Hiszen a szemünk nem csak a monitor, de különböző iparágakban végzett munkákkal járó por, maró folyadék vagy vegyi anyagok veszélyének is ki van téve. Például: építőipar, autószerelés, élelmiszeripar, laboratóriumi munkák, stb.

Viszont azt se felejtsük el, hogy ma már nem csak irodában, de szinte minden munkakörben egyre több a monitor, hiszen a digitalizáció mindenhol megvetette a lábát. 

Itt jön képbe a szemüveg!

Mint munkavédelmi eszköz. Ami segít megőrizni a szem egészségét és elkerülni a komolyabb baleseteket. Hiszen egy balesetnek súlyosabb következményei lehetnek:

rossz munkáltatói márka hírnév

a dolgozók nem érzik magukat biztonságban, csökken a munkakedvük

kritikusabb esetben bírósági eljárás, kártérítés.

Sokan nem érzik komfortosnak, hogy szemüvegben dolgozzanak, zavarja őket. Inkább teher a számukra. Azonban jelentőségteljes, hogy az érintett alkalmazottak rendszeresen viseljék. Sőt! Az sem mindegy, hogy milyen okulárét használnak. Ugyanis…

…a rosszul megválasztott szemüveg többet árt, mint használ!

Persze nagyon jó, előre elkészített szemüvegek vannak a piacon, és mi sem egyszerűbb, mint bemenni egy boltba és megvenni egy számunkra viszonylag megfelelő lencséjűt. Vagy elfogadni egy gép által javasoltat. Ez mind szép és jó lenne, ha teljes mértékben tisztában lennénk a szükséges paraméterekkel és információkkal.

Egy rosszul kiválasztott szemüveg nem csak esztétikailag lesz előnytelen, de kényelmetlen lehet viselni is. Nyomhatja az orrunkat, a fejünket, huzamosabb ideig tartó viselése pedig fejfájást, szédülést, látáskárosodást is okozhat. Fontos, hogy a dolgozók minden esetben egyénre szabott szemüveget hordjanak. De mi alapján lehet eldönteni, hogy mi az ideális?

 

Hogyan választható ki a megfelelő szemüveg?

 

Akarjuk, hogy mindent jól lássunk vele, akarjuk, hogy tetszen és jól illeszkedjen a fejformánkhoz és az egyéniségünkhöz.

 

1. A tökéletes okuláré megszerzéséhez először is szükség van az ideális dioptria meghatározására. Ehhez fontos, hogy szemész orvos vagy optometrista szakember végezze el a látásvizsgálatot computeres felméréssel és a tradicionális táblaolvasási módszerrel.

 

Mivel a különböző tevékenységekhez (monitorhoz, olvasáshoz, közellátást igénylő aprólékos munkához, pl. alkatrészek összeszerelése) más-más dioptriák szükségesek, ezért a dioptria meghatározásánál ez befolyásoló tényezőként hat.

 

2. Másodszor ki kell választani egy minden szempontból alkalmas keretet. Ami nem csak azt jelenti, hogy divatos és dizájnos legyen. Fontos, hogy kényelmes és a munkavégzéshez jól használható legyen. Itt figyelembe kell venni a keret:

 

  • méretét,
  • anyagát,
  • állíthatóságát,
  • a meghatározott dioptriákkal való kompatibilitását.

 

3. Harmadszor pedig a megfelelő lencsére lesz szükség. Itt szintén meghatározó tényező a szemüveghasználat célja. Hiszen a különböző elvárásokhoz mérten, különféle lencsetípusok közül választhatunk. De akár teljesen egyedi, abszolút személyre szabható lencse gyártására is van már lehetőség. 

A dolgozói védőszemüveget biztosítani a munkáltatónak kell! 

Minden olyan dolgozó számára, aki naponta legalább 4 órát tölt képernyő előtt. Itt fontos megjegyezni, hogy képernyős munkavégzésnek számít minden olyan tevékenység, amely során a munkavállaló képernyő figyelését végzi. Viszont ez nem csak a számítógép monitorját jelenti, hiszen monitorral rendelkezik például a különböző elektronikus eszközök képernyője, gyártógépsorok kijelzője és akár a különféle digitális mérőberendezések. A pontos beazonosításhoz munkaegyészségüggyel foglalkozó szakember véleményét kell kikérni.

A védőszemüveg biztosítását az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet szabályozza. Ez kimondja többek között azt, hogy a munkáltató köteles orvosi szem- és látásvizsgálatot biztosítani az alkalmazottak számára:

-          képernyős munkakörben történő foglalkoztatás megkezdése előtt

-          ezt követően kétévenként

-          illetve, ha olyan panaszai vannak a dolgozónak, amely a képernyős munkával van összefüggésben.

Amennyiben a munkavállaló már úgy lép a cégbe, hogy korábban is szemüveget viselt, és ez a munkavégzéséhez ideális, akkor újabb szemüveget a munkaadónak csak akkor kell biztosítania, ha az alkalmazottnak a vállalatban töltött idő alatt igazoltan romlik a látása.

 

Milyen költséggel jár?

Jelenleg sehol nincs meghatározva, hogy egy vállalat milyen értékben köteles védőszemüveget biztosítani az alkalmazottainak. Elsősorban azért, mert dioptriától függően a lencse és keret ára egyénenként változó, így nem lehet egy konkrét összeget rendeletbe foglalni. A térítés mértékét minden esetben a munkaadó dönti el és szabályozza. Viszont köteles a munkavégzéshez szükséges lencséket és annak rendeltetésszerű használatához szükséges legolcsóbb keretet finanszírozni.

 

Jó hír a munkáltatóknak, hogy a szemüveg biztosítása a legtöbb esetben adómentes, költségként elszámolható a törvényeknek megfelelően. Ennek természetesen feltételei vannak, amelyeket teljesíteni kell:

 

  • a szemüveg csak és kifejezetten munkavégzés céljára szolgál
  • juttatását orvosi vizsgálat előzi meg és indokolja szükségességét
  • egyéb, munkán kívüli célra a szemüveget az alkalmazott nem használja.
  • a bifokális és a progresszív szemüveg
  • a kontaktlencse
  • és a fényre sötétedő többfókuszú lencse.

 

Bizonyos esetekben, mint például a kamionsofőröknél a napszemüveg is védőeszköznek számít, így annak biztosítása szintén az adómentes körbe tartozik. Ráadásul az ÁFA is levonásra kerülhet.

Van azonban néhány kivétel, amely adókötelesnek minősül. Ilyen

Ahhoz, hogy az adómentességgel a cég élni tudjon, fontos, hogy a megfelelő dokumentumokkal igazolni tudja a vizsgálat és a szemüveg vásárlásának megtörténtét. Nem elég szóban megemlíteni, hanem…

 

…hitelt érdemlően bizonyítani kell!

A teljesítést az orvosi látásvizsgálat eredménye, a papíron szereplő szakorvos vagy optometrista pecsétje, illetve a vállalat nevére kiállított számla „Éleslátást biztosító szemüveg” felirattal igazolja. Fontos, hogy a számlán szerepeljen a munkaadó adatai és adószáma. Amennyiben a munkavállaló maga intézi és fizeti a szemüvegvásárlást és ezáltal az ő neve és adatai szerepel a számlán, úgy adómentesség szempontjából ez nem fogadható el.

A legegyszerűbb megoldás, ha a vállalat igénybe veszi egy erre szakosodott, céges látásvizsgálattal foglalkozó cég segítségét. Ezzel nem csak időt spórol, de biztosítja azt, hogy minden specializáltan és az előírt feltételeknek megfelelően történjen.

 

Vizucare