Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Ismét veszélyhelyzet lépett életbe 2020.11.04-től. Kijárási korlátozás, rendezvényekre vonatkozó szabályok és tömegközlekedést érintő rendelkezések léptek életbe a kormány védekezési intézkedései nyomán. Tájékozódj a munkaügyi vonatkozásokról ebben a bejegyzésben.
kijarasi-korlatozas-november-munkaugyi-forum


Orbán Viktor miniszterelnök személyesen jelentette be kedden a rendkívüli jogrend kihirdetését. Az intézkedésre azért volt szükség mert a covid-19 vírus terjedése felgyorsult Magyarországon. Utoljára tavasszal állt elő hasonló helyzet. A rendelkezések pontos szövegét és a MAGYAR KÖZLÖNY 237. számát itt olvashatod el.

 

Veszélyhelyzet


A veszélyhelyzet azt jelenti, hogy a kormány rendkívüli intézkedéseket vezethet be a koronavírus megfékezésére. A rendkívüli intézkedéseket érdemes folyamatosan nyomonkövetni munkáltatóként és munkavállalóként is. A veszélyhezet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálják. A novemberi ismételt bevezetésre a vírus terjedési növekedése miatt volt szükség. A számítások szerint a további intézkedések nélkül az egészségügyi ellátórendszer decemberre telítődne.

 

Kijárási korlátozás – munkába járás


Az intézkedés értelmében tilos a lakhelyen kiívül tartózkodni éjfél és reggel öt óra között. Az első kérdés munkáltatóként és munkavállalóként az, hogy mi a helyzet azokkal akik a kérdéses időszakban indulnának a munkahelyre vagy onnan haza. A rendelkezés elég egyértelműen oldja fel az elentmondást azzal, hogy kivételeket képez.

Munkavégzés céljából és munkahelyre történő közlekedés, illetve a munkahelyről a lakóhelyre vagy tartózkodási helyre való közlekedés céljából a kijárási korlátozás ideje alatt is lehet közlekedni.

Tehát, ha a dolgozóid beosztása éjfél és reggel öt között kezdődik vagy végződik akkor szabadon tudnak a munkahelyük és a lakó/tartózkodási helyük között közlekedni. A rendelkezés nem nyilatkozik arról, hogy a munkahelyet miképp tudja igazolni a munkavállaló.

Nem kötelező de a kellemetlenségek elkerülése végett ajánljuk, hogy töltsd le a Munkáltatói igazolás kijárási korlátozás idejére - segédanyagunkat.

A lakcímet vagy tartózkodási helyet a munkavállaló pedig azt igazoló dokumentummal tudja a hivatalos szerv felé igazolni. (lakcímkártya, jogosítvány)

A kijárási korlátozás további kivétele, ha egészségkárosodással, életveszéllyel járó vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal éjfél és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás.


Rendezvényekre vonatkozó korlátozások

 

Ha rendezvényt szervezel akkor csak olyat formában lehet, ha ülőhellyel lehet a jegyeket meghirdetni. Erre azért van szükség mert a további rendelkezések alapján 3 szék távolságot kell tartani a résztvevők között. Továbbá zen koncert élő rendezvény nem megengedett. 

Kulturális és sportrendezvényekre vonatkozó rendezvények

Alapvetően lehet továbbra is ilyen rendezvényt tartani és látogatni de szigorú szabályok mellett.

  • csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és
  • a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el,

A rendezvény helyszínén szünetekben vagy közlekedőkben pedig a résztvevőknek és a szervezőknek kötelező tartani az 1,5 méter távolságot. Tehát ajánlott úgy kialakítanod a büfé pultokat, közlekedőket, hogy a résztvevők garantáltan tartani tudják a távolságokat.

Ha kulturásli vagy sport rendezvényeket látogatsz munkavégzés vagy magáncélból javasoljuk, hogy figyelj oda ezekre te is az egészséged megóvása érdekében.

 

Tömegközlekedéssel kapcsolatos rendelkezések

 

Összefoglalva a rendelet járatsűrítést rendel el a fővárosban és a megye jogú városokban. A rendelkezés célja, hogy így szellősebben tudjanak elhelyezkedni az utazók.

 

Ingyenes parkolás

 

A vírus terjedését csökkenti, ha a csoportos közlekedés mellett az autós közlekedés is előtérbe kerül ezért szerdától ingyenes a parkolás Budapesten és minden olyan közterületen, ami állami tulajdonban van. A magáncégek parkolóira nem vonatkozik a szabály.

Ez azért jelentős változás mert így a munkavállalóid amennyiben szükséges bejárniuk akár autóval is tudnak közlekedni, ha erre van módjuk. Célszerű ebben egyeztetned velük és ha megoldható támogatni a közlekedésüket.

 

Maszkviselés

 

A maszkviselés szabályai továbbra is fentmaradnak. Tehát kötelező maszkot viselni a kereskedelmi egységekben mind a személyzetnek mind a vásárlónak. A közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön is.

 

További munkaügyi fejlemények

 

A veszélyhelyzet ideje alatt folyamatosan érkezhetnek újabb védelmi intézkedések ezért azt javasoljuk kövesd a Munkaügyi Fórumot és a hivatalos honlapokat. Amint munkaügyeket érintő fontos változás van itt megtalálod.

 

 

 

A Munkaügyi Fórum ajánlásával:

 

1. Ismerje meg az OLM Rendszer megoldásait munkaügyekre:

2020-mfoldali-olm-banner-fekvo-600x150

 

 

2. Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

 

ingyenes-letoltheto anyagok 2020 21 munkaugyi forum gen

 

3. Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be. 

 

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez