Kompetenciák ereje a kiválasztáskor - Munkaügyi Fórum blog
A kompetenciák ereje egy kiválasztási folyamatban

2022.05.09.

Written by viktor

A megfelelő munkavállaló megtalálása egyre nehezebb feladat. Annak érdekében, hogy – az esetenként több száz jelentkező közül – kiválasszuk a legmegfelelőbbet újabb szempontokat kell figyelembe venni.

Egy új alkalmazott felvétele nem kíméli a cég költségvetését. A megfelelő toborzási és kiválasztási folyamat kialakítása nem csak idő befektetést igényel, hanem pénzt is. Ezért nagyon fontos, hogy a már jelentkezőket egy kompetenciákra építő technikával szűrjük. Így rövidebb idő alatt tudjuk megtalálni és az előre meghatározott szempontoknak leginkább megfelelőt kiválasztani.

​​A kompetencia alapú interjútechnika pedig egy jó megoldás, hogy egyszerűen gyorsan és hatékonyan tudjunk dönteni.

Ezzel az interjútechnikával csökkenthető például a:

  • kiválasztást végző munkatárs időarányos bére,
  • szakmai vezetők időarányos munkabére,
  • az álláshirdetés költségei,
  • betanításban résztvevők időarányos bére.

Kiválasztás kompetencia alapján

A kompetenciák olyan tulajdonságok, jellemzők, melyek lehetővé teszik, hogy egy feladatban/munkakörben jól, hatékonyan teljesítsünk. Ezek egyrésze látható de több olyan készség is van ami rejtve maradhat. Ilyen például a kitartás, a kreativitás, az önkontroll, a tárgyalási és a társalgási készség.

A kompetencia alapú interjútechnika egy hatékony és eredményes eszköz, aminek segítségével a jelöltek kompetenciáit reálisan fel tudjuk mérni. Alkalmazásával megfelelő rálátást kaphat a nem látható kompetenciákról. Használatával pedig a szervezetükhöz, a jelölt csapatához leginkább illeszkedő munkatársakat tudja kiválasztani.

A kompetencia alapú interjútechnika

A Munkaügyi Fórumnál kifejezett célunk, hogy segítsük a hr munkaügyekkel foglalkozó szakembereket. Erre pedig egy jó lehetőség partnerünk az OLM Akadémia által megvalósuló Kompetencia alapú interjútechnikák online workshop.

A képzést kifejezetten cégvezetőknek, interjúztatással foglalkozó HR végzettséggel nem rendelkezőknek, pályafutásuk elején tartó HR-eseknek és neked szól ha szeretnél fejlődni új technikákat elsajátítani.

A képzésre itt tudsz regisztrálni: https://olm.hu/kompetencia-interjutechnika-workshop/

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog