HR Terasz: Mesterséges intelligencia használata a HR munkában adás - Munkaügyi Fórum
ChatGPT a HR-ben – Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a munkánkat?

2024.01.31.

Written by M. Aurél

A HR szakembereknek innovatív technológiai eszközöket kell alkalmazniuk annak érdekében, hogy hatékonyan kezeljék a munka során felmerülő kihívásokat. Milyen előnyökkel járhat a mesterséges intelligencia alkalmazása a mindennapi feladatokban? Miben lehet segítségünkre a ChatGPT? 

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogy a HR Terasz legutóbbi adásában miként vélekedtek erről Fata László (moderátor) vendégei:

– Csuti Blanka, Customer Success Manager – CHEQ
– Ködmön Petra, HR Customer Services Stream lead – Magyar Telekom Nyrt.
– Veress Sándor, üzletfejlesztési szakértő – Magyar Telekom Nyrt.

Akik arra is kitértek, milyen veszélyekkel járhat a ChatGPT, mire figyeljünk, és hogyan kezeljük megfelelően.

„A hatékonyságunkat növeli, ….. a mi előnyeinket szolgálja.”

Így vélekedik Veress Sándor a ChatGPT-ről, mert mint MI-től gyors segítséget kapunk a munkánk során. Ahogyan azt is elmondta, hogy szerinte a mesterséges intelligenciával nagyon szépen lehet automatizálni, hogy például egy állásinterjú után a jelöltek visszacsatolást kapjanak a további teendőkről.

Hiszen ez egy olyan lényeges feladat, amit sok cég a mai napig nem végez el erőforrás hiánya miatt, pedig nagy szükség lenne rá. Emellett az MI nagy előnye, hogy gyorsabban és pontosabban dolgoz fel nagy mennyiségű adatot, ezzel segítve a HR szakembereket a tervezésben és döntéshozatalban.

A ChatGPT jól teljesít a természetes nyelven alapuló kommunikációban az alkalmazottakkal és az álláskeresőkkel. Intelligens kommunikációval, információgyűjtéssel és automatizált válaszadással gyorsítja a munkafolyamatokat.

Ahogyan ezt Csuti Blanka is kifejtette:

„Szerintem sok esetben mondjuk egy konkrét toborzási folyamatot meg tud támogatni a ChatGPT, gondolok itt például arra, hogy szerintem nagy segítség lehet akár egy álláshirdetés megírásában…… vagy pedig kulcsszó alkotásban tud segíteni, hogy mi alapján keressük meg a megfelelő jelöltet.”

De azt is megemlítette, hogy a mesterséges intelligencia kép és videógenerálásra is nagyon jól használható. Például videós tréningeket nagyon érdekes ezzel az a megoldással csinálni. Illetve, nem csak arra jó, hogy izgalmasabbá tegyünk vele egy folyamatot, hanem hatalmas költségeket is meg lehet vele spórolni.

A ChatGPT veszélyeivel is számolnunk kell

Az adásban szó esett a chatbot hátrányairól is, mert a sok pozitívum ellenére bizony komoly problémák adódhatnak, ha nem vigyázunk.

Csuti Blanka szerint az egyik legnagyobb veszélye a ChatGPT-nek, hogy nincs kontrollálva, hogy mit tanul meg a bot, ebből következően pedig könnyen közölhet velünk hamis információkat. A másik pedig a manipulálhatóság, ezért rendkívül nagy kockázatot jelent tényként kezelni az általa kapott információt.
Ezt Ködmön Petra is megerősítette, hiszen ők is azt tapasztalták, hogy a rossz infók mellett hiába adjuk meg a ChatGPT-nek a jót, ugyanúgy képes újból és újból a rossz adatot közölni.

Illetve azt is megtudhattuk, hogy miért kiemelten veszélyes, hogy a munkavállalók akár bizalmas információkat is felvigyenek a programba.

Hogyan minimalizáljuk a kockázatokat?

Veress Sándor szerint nagyon fontos a dolgozók tudatosítása, hogy a szellemi tulajdonnal, bizalmas információkkal hogyan bánjanak.

Ködmön Petra úgy nyilatkozott:

„Mindenképp validálnunk és ellenőriznünk kell a választ, mert nem dönthet helyettünk egy gépi válasz, az csak segít nekünk és nagyon fontos az adatvédelem. Illetve a policy a vállalatban, hogy ki mit hogyan használhat.”

Sándor azt is kiemelte, hogy nem szabad elszabadult ágyúgolyóként tekinteni a ChatGPT-re, nem szabad csak erre vagyis az általa közölt információkra hagyatkozni, egy embert mindig be kell vonni a döntésbe.

Az adást visszanézve bővebben megismerheted a vendégek ChatGPT-vel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tapasztalatait és gondolatait, sőt érdekes történeteket is hallhatsz tőlük. Jobban megértheted, hogy az MI és a ChatGPT hogyan formálhatják át a HR és a munkavégzés területét, és arra is kitérnek, hogy miért van nagy szükség mindezekre. Itt tudod megtekinteni.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum