Csökkent a munkabalesetek száma a 2023-as év első félévben - Munkaügyi Fórum
Csökkent a munkabalesetek száma a 2023-as év első félévben

2023.09.18.

}

Olvasási idő: 4 perc

Written by viktor

A 2023. I. félévben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 4.271 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a kormánytisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzött munkáltatók 73,5%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot. A munkakörülmények egyértelmű javulását mutatnak, hiszen a halálos és a súlyos munkabalesetek számában jelentős csökkenés történt.

A munkavédelmi hatóság 2023. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, valamint a munkavédelmi és munkaügyi hatóságok hatáskörébe tartozik a munkáltatók munkavédelmi kötelezettségei teljesítésének vizsgálata hatósági ellenőrzés keretében. A kormánytisztviselők a veszélyes üzemekben elrendelt több és szigorúbb ellenőrzésnek, valamint a munkáltatók és a munkavállalók szabálykövető magatartásának köszönhetően 2023 első félévének adatai az elmúlt öt év legalacsonyabb munkabaleseti esetszámát mutatják – ismetette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Szakmai célok és az ellenőrzésekre vonatkozó tapasztalatok

A kormány és a munkavédelmi hatóság célja, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok csökkenjenek, a munkakörülmények javuljanak, ezzel elősegítve a munkavállalók munkavégző képességének megőrzését, az egészség és a biztonság fenntartását a munkahelyeken – mutattak rá a közleményben.

A munkavédelmi ellenőrzések elsősorban az olyan kiemelt ágazatok – építőipar, feldolgozóipar, gépipar, mezőgazdaság – alá tartozó munkáltatókra terjednek ki, ahol a munkavállalók egészsége és biztonsága gyakoribb, illetve súlyosabb veszélyeztetésnek van kitéve. Az idei év első felében az ellenőrzött munkáltatók 70 százalékát a kiemelt ágazatokban ellenőrizte a munkavédelmi hatóság. A tavalyi év során ez az arány szintén magas, 63 százalék volt, de a további növekedés jól mutatja, hogy a veszélyes ágazatok és tevékenységek gyakoribb ellenőrzésével a súlyosabb munkabalesetek száma is visszaszorítható – állapította meg a GFM.

Munkavédelmi képviselő választás – dokumentumcsomag

A Munka Törvénykönyve 20 főtől kötelezően előírja a munkavédelmi képviselő-választását a vállalatoknál. A dokumentációs csomag segítségével a könnyedén lebonyolíthatják ezt a folyamatot.  (Word, PowerPoint formátumú, letölthető nyomtatható dokumentum csomag.)

28500 Ft

A kormánytisztviselők az ellenőrzések során 101.988 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták. Szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 54,4%-ánál (55 501 főnél) tapasztaltak, ez majdnem megegyezik az előző év azonos időszakában tapasztaltakkal (52,6%).

A munkavédelmi hiányosságok miatt hozott hatósági intézkedések száma is nőtt az idei évben, ugyanakkor a munkáltatók többsége a szabálytalanságokat azonnal vagy rövid időn belül megszüntette a munkahelyeken. Az utóellenőrzések során mindösszesen 27 munkáltató nem hajtotta végre a munkavédelmi hatóság által kiszabott intézkedéseket.

A minisztérium kitért arra is, hogy az ellenőrzési tevékenység mellett a munkavédelmi hatóság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre irányuló szemlélet kialakításában, ezért fontos feladatának tekinti a tájékoztatási, tanácsadói tevékenységet. Évről-évre növekszik a megkeresések száma, több ezer kérdésben ad választ a munkavédelmi hatóság az érdeklődőknek, elősegítve ezzel a munkavédelmi szabályok érvényesülését és a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások megelőzését.

A munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések jelentős, becslések szerint évi közel 400 milliárd forintot kitevő költséget okozhatnak a munkáltatók, munkavállalók és az állam számára, ezért különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a munkahelyi balesetek megelőzésére – hangsúlyozta a GFM.

Legyen felelős munkáltató, biztosítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, hogy elkerülje a munkavédelmi bírságot.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

Munkavédelmi képviselő választás – dokumentumcsomag

A Munka Törvénykönyve 20 főtől kötelezően előírja a munkavédelmi képviselő-választását a vállalatoknál. A dokumentációs csomag segítségével a könnyedén lebonyolíthatják ezt a folyamatot.  (Word, PowerPoint formátumú, letölthető nyomtatható dokumentum csomag.)

28500 Ft

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum