Egyszerűsített foglalkoztatásról érthetően

Az Efo- szabályai, bejelentése, nyilvántartása, adózása, gyakorlati tippekkel. Tudj meg mindent az Efo alkalmazásáról.

}

5 perc olvasási idő

Utoljára frissítve: 2023.11.22

Az egyszerűsített foglalkoztatás remek lehetőség, hogy alkalmi munkavállalókat tudj időszakos munkára alkalmazni, minimális adminisztrációval és kedvező adózási feltételek mellett. Bejegyzésünkben összeszedtünk minden fontos tudnivalót és gyakorlati tippet.

Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás?  

Az egyszerűsített foglalkoztatás (Efo-rövidítve) egy atipikus foglalkoztatási forma, ami eltér az átlagos típusú munkarendtől. A lényege, hogy idény- és alkalmi munkára egyszerűbb feltételek mellett lehessen alkalmi munkavállalót felvenni.

Bár az egyszerűsített foglalkoztatásnak nincsen hivatalos definíciója, a szabályait jól körülírja az Efo.-törvény. Jellemezhetnénk úgy is, hogy minden, ami nem egy tipikus, 8 órás bejelentett munkaviszony. Szinte teljesen ellentétes módon jelenik meg a munkaügy területén a határozatlan idejű foglalkoztatáshoz képest.

Rendszerint rövid ideig, néhány hétig, hónapig tart, de az sem ritka, hogy egy-két napra jön létre ez a munkaviszony. Bármilyen tevékenységi kör esetén alkalmazható, nincs megkötés e téren, azonban csak bizonyos ideig és megszabott mennyiségben foglalkoztathatóak így munkavállalók.

Kattints a nagyobb képért!

OL Munkaidő: Egyszerűsített foglalkoztatás infografika - Munkaügyi Fórum

Milyen szabályok vonatkoznak az egyszerűsített foglalkoztatásra? 

Az Efo. szabályait a 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról tartalmazza.  Az alkalmi munkavállaló munkaidő és beosztásra vonatkozó szabályai esetén a Munka törvénykönyve mérvadó.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatást alkalmi munka és idénymunka vagy szezonális munka esetén lehet alkalmazni. A két fogalom további alkategóriára osztható:

Idénymunka, szezonális munka

– amikor a vállalkozás tevékenységétől függően a munka oroszlán része az év egy bizonyos időszakában vagy időpontjában történik.

Alkalmi munka

 – egy adott cégnél létesített, meghatározott időre szóló, alkalmi jelleggel végzett munkaviszony.

Az idénymunka alatt megkülönböztethető a mezőgazdasági idénymunka és turisztikai idénymunka.

Mezőgazdasági idénymunka

1.mezőgazdasági idénymunka: a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a tovább feldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot,

turisztikai idénymunka:

a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot,

Efo. törvény

Idénymunka szabályai

Idénymunka esetén a dolgozó 120 napig alkalmazható egy naptári évben. A másik feltétel, hogy az idénymunkában végzett munka jellege megegyezzen a mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka definíciójával.

Alkalmi munka szabályai

Az alkalmi munka meghatározása egyrészt a szabályokból következik, másrészt a 2022-es változtatás alapján, már külön szabály vonatkozik a filmipari statisztákra, mint alkalmi munkavállalókra.

a munkáltató és a munkavállaló között

 1. a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
 2. b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
 3. c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig

 

(4) Ha a munkáltató és a munkavállaló

 1. a) idénymunkára, vagy
 2. b) idénymunkára és alkalmi munkára

létesít egymással több ízben munkaviszonyt, akkor ezen munkaviszonyok együttes időtartama a naptári évben a százhúsz napot nem haladhatja meg.

 

 

Az alkalmi munkának nem csak megszabott időkerete, de előírt létszámkerete is van. A munkatörvénykönyv szerint az egy naptári napra meghatározott foglalkoztatható személyek létszáma:

 

– főállású munkavállalót nem foglalkoztató munkáltató esetén 1 fő,
– 1-től 5 főig foglalkoztatott személy esetén 2 fő,
– 6-tól 20 főig foglalkoztatott személy esetén 4 fő,
– 20 főnél több munkavállaló esetén pedig az adott létszám 20%-a.

 

(4a)  A (2) és (3) bekezdésben foglaltakat filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatására, továbbá a szociális szövetkezetekben az egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem kell alkalmazniITM

 

Ha a munkáltató túllépi a megszabott létszám- és időkeretet az szankciókat vonhat maga után. Attól a naptól kezdve, amikor kiderül a jogsértés, 8 nap van a rendelkezésére a munkáltatónak, hogy túllépés napjától számítva munkaviszonyba helyezze a szóban forgó foglalkoztatottat és kifizesse utána az ebből adódó járulék és adókötelezettségeket.

Az Efo. előnyei és hátrányai 

Az egyszerűsített foglalkoztatás legfőbb előnye a minimális adminisztrációs teher és a kedvező járulékfizetési feltételek. A hátránya a munkáltató szempontjából a gyakorlati alkalmazásban van, amely sok buktatót rejthet a ’nem munkaügyes’ munkáltató számára. A munkavállaló pedig sok atípusos foglalkoztatásban megszokott előnytől esik el.

Főbb előnyök:

 • Gyors bejelentés (online alkalmazással, nyomtatvánnyal és telefonos bejelentés)
 • Nincs kijelentés kötelezettség
 • Kedvező járulékok és adóterhek
 • Próbaidő esetén vagy hosszabbításra is alkalmazható

Főbb hátrányok:

 • Szigorú időkeretek vonatkoznak rá
 • Szigorú tevékenységi körök vonatkoznak rá
 • Atípusos és Efo-s dolgozók számfejtése és nyilvántartása egyszerre nehéz
 • A munkavállaló nem jogosult táppénzre, nyugdíjjárulékra, szülési szabadságra

Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése   

Az egyszerűsített foglalkoztatás létesítését kizárólag digitális úton lehet bejelenteni a hivatalok felé. A bejelentéshez ügyfélkapus regisztráció szükséges a létesítő részéről. Az alkalmi munkavállaló bejelentéséhez és nyilvántartásához nem szükséges személyügyi munkatárs vagy könyvelő közbenjárása, de javasolt.

A bejelentési csatornák a következőek:

Telefon

Az országos ügyfélszolgálati elérhetőségen, a 185-ös számon.

Elektronikus űrlap

A 23T1042E jelű űrlapot kell a https://www.magyarorszag.hu/ portálon keresztül benyújtani. Ennek feltétele a korábbi regisztráció a KÜNY tárhelyen/cégkapun.

ONYA portálon keresztül

A https://onya.nav.gov.hu/ weboldal EFO bejelentési funkció alatt.

Telefonos applikáción keresztül.

Az alkalmazás elérhető Android és iOS operációs eszközzel rendelkező készülékekhez.

OL Munkaidő  – EFO csomag

A népszerű Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer alkalmazás kiegészítő és önálló EFO-s csomagjában is lehetőség van a bejelentésre és az alkalmi munkavállalók kezelésére.

egyszerusitett-foglalkoztatas-csomag-online-munkaido-nyilvantartas

Efos munkavállaló bejelentési adatai  

A bejelentés során a munkáltatónak csupán néhány adatot kell megadni, melyek a következők:

– munkavállaló neve,
– munkavállaló TAJ száma és adóazonosító jele
– munkáltató adószáma
– munkaviszony napjainak száma
– az egyszerűsített foglalkoztatás formáját (pl. mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka, filmipari statiszta stb.)

Az Efo. munkaidő beosztás szabályai   

Az alkalmi munkavállók munkaidő beosztása esetén a Munka törvénykönyve rendelkezései az érvényesek, csakúgy, mint a ’hagyományos’ munkaviszonyban.

 

4 óránál több kell legyen a napi munkaidő és legfeljebb 12 óra lehet. Az alkalmi munkavállaló legfeljebb heti 48 órát dolgozhat. A rendkívüli munkaidőt (közismertebb nevén túlórát), ügyeletet, is bele kell érteni a heti 48 órába. Munkaidőkeretes alkalmazás esetén a szombati munkanapra nem jár hétvégi pótlék, csak ha rendkívüli munkaidőként, rendeli el a munkáltató.

 

Heti 2db pihenőnap vagy egybefüggő 48 óra pihenőidőt kell biztostani a dolgozó számára.

Szabadság és távollét Efo alkalmazása esetén  

Az alkalmi munkavállalónak jár szabadság az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül is, de vannak specialitások a számítása során. A távollétek esetén fontos tudni, hogy betegszabadság jár, de táppénzre nem jogosult. E-mellett szülési szabadság sem vehető igénybe az Efo. keretein belül.

 

A munkavállalónak járó alapszabadság számát arányostani kell az Efo. bejelentés során létestett alkalmi- vagy idény-munka időszakával és azt kerekíteni.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalónak járó szabadságot le kell osztani az Efo. munkában töltött idővel. Ez a kiadható szabadság mennyisége.

 

Ha az adott időszakra ez a szám 1 alatti akkor nem jár a szabadság. A szabadságot lehetséges pénzben kiváltani.

Az egyszerűsített foglalkoztatott bérezése  

Az Efo. bér kifizetése esetén figyelembe kell venni az adott év minimálbér és garantált bérminimumának összegét. Érdemes órabéres megállapodást kötni a bérszámtáshoz de van lehetőség napibér alkalmazására is.

A 2024. évre érvényes minimálbér kormányrendeletet itt olvashatod: Minimálbér 2024 – Kormányrendelet

Egyszerűsített foglalkoztatás kizárólagosan órabéres megállapodás legyen (pl: van napibér is, de azt el lehet rontani).

Minimálisan kifizetendő bérek az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán 2023.12.01-től:

minimálbér (1 534 Ft/óra) 85%-a, azaz 1 304 Ft/óra, vagy

a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (1 874 Ft/óra) 87%-a, azaz 1 630 Ft/óra.

Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár 15%-os éjszakai pótlék (22 – 06) óra közötti munkaidőre, HA a munkavégzés ideje 22 – 06 óra között meghaladja az 1 órát.

Az egyszerűsített foglalkoztatottnak, a napi 8 óra feletti munkaidőre, az alapbéren felül 50% “túlóra pótlékot” is kell fizetni.

(Kivéve több napos bejelentés, egyenlőtlen beosztás pl: egybefüggő 2 nap bejelentés 1. nap 12 óra, 2. nap 4 óra munka, átlagosan maximum 8 óra)

Boltokban, közértekben stb.., ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy munkakör, 50%-os vasárnapi pótlékot kell fizetni.

Ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy a munkakör, a túlórára 50% “túlóra pótlékot” + 50%-os vasárnapi pótlékot is kell fizetni.

Ha pl.: étteremben fizetett ünnepen dolgozik egyszerűsített foglalkoztatott, akkor a fizetett ünnepi órákra 100% pótlék is jár.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében az 2 700 Ft-os vagy 1 300 Ft-os közteher erejéig maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2023. december 1. napjától: 24 540 Ft/nap/fő.

Természetesen ennél magasabb összegű munkabér is kifizetésre kerülhet, mely költségként is elszámolható, csupán további adófizetési kötelezettséggel kell számolni:

 • a társasági adó hatálya alá tartozó foglalkoztatók esetében Tao tv. 3. számú melléklet A) 14. pontja alapján társasági adófizetési kötelezettség keletkezik;
 • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak, mint foglalkoztatónak az Szja. tv. 11. számú melléklet IV. 15. pontja alapján vállalkozói szja fizetési kötelezettsége keletkezik.

Hogyan adózik az egyszerűsített foglalkoztatás?

Közterheket kell fizetni az Efo-s munkáltatók után, de azok számítása az Efo. törvény szerint van meghatározva. Szja kötelezettség csak speciális esetekben van.

Számítási példa Efo. közterhekre:

HA a munkavállaló szakképzettséget NEM IGÉNYLŐ munkakörben van foglalkoztatva!

a munkában töltött napok száma X a minimálbér napi összege (2024.01.01-től 12 270 forint) Napi mentesített keretösszeg 15 951 Ft.

A számítást az alábbi példa szemlélteti: 

Foglalkoztatás napjainak száma: 25 nap 

Kapott jövedelem: 320 000 Ft (25 nap X 8 óra X 1 600 Ft)

Mentesített keretösszeg: 25 nap X 12 270 Ft = 306 750 Ft X 130% = 398 775 Ft

Az adóbevallásban szereplő összeg: 0 Ft (320 000 Ft – 398 775 Ft)

HA a munkavállaló szakképzettséget IGÉNYLŐ munkakörben van foglalkoztatva!

a munkában töltött napok száma X a garantált bérminimum napi összege (2024.01.01-től 14 990 forint) Napi mentesített keretösszeg 19 487 Ft.

A számítást az alábbi példa szemlélteti: 

Foglalkoztatás napjainak száma: 25 nap 

Kapott jövedelem: 500 000 Ft (25 nap X 8 óra X 2 500 Ft)

Mentesített keretösszeg: 25 nap X 14 990 Ft = 374 750 Ft  X 130% = 487 175 Ft

Az adóbevallásban szereplő összeg: 12 825 Ft (500 000 Ft – 487 175 Ft)

FIGYELEM: Ha a szakképzettséget igénylő és nem igénylő munkakörben is dolgozik, akkor arányosan kell számolni a mentesített keretösszeget.

Figyelem: Szakképzettséget igénylő munkakörök az alábbi rendeletben találhatók:

34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.

Efo. adminisztrációja  

A bejelentésen túl a következőkre lesz szükséged az egyszerűsített foglalkoztatott nyilvántartásához:

 

 • Munkaidő nyilvántartás (jelenléti ív)
 • Munkabér elszámolás
 • Vagy egyszerűsített munkaszerződés

Az egyszerűsített foglalkoztatás buktatói  

1 perc késés is bejelentés nélküli foglalkoztatásnak minősül

 1. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról
 2. § (1) Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató köteles az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a (2) bekezdés szerinti adatokat. A munkáltató bejelentési kötelezettségét
 3. a) elektronikus azonosítását követő elektronikus kapcsolattartás útján, vagy
 4. b) országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon

teljesíti. 

 2. A bírság mértéke nem egetrengető, de kötelezően meg fognak büntetni!

115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről 

 1. § (2) A munkaügyi bírság legkisebb összege harmincezer forint.
 2. § (4) A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság munkaügyi bírságot szab ki, ha a foglalkoztató
 3. a) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségét elmulasztotta,

 

 1. Ami sokba fog kerülni!
 • 30 napra visszamenőlegesen be kell jelentsd teljes munkaidősként.
 • Legalább a minimálbért ki kell fizesd.
 • Járulékokkal növelt, kedvezmények nélküli minimálbér 2024: 266 800 Ft.
 • 10 eset 2 668 000 Ft-ba is kerülhet. 
 1. évi CXXXV. törvény a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről
 2. § (1) Ha a foglalkoztató a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság megállapítja a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállását, és kötelezi a foglalkoztatót a bejelentési kötelezettség teljesítésére.

(2) Ha a foglalkoztató a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállását – az általános teljes napi munkaidő figyelembevételével – a szabályszegés megkezdésétől visszamenőleg számított harmincadik naptól állapítja meg, kivéve, ha a hatósági eljárás során megállapítható, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatás a harminc napot meghaladta. 

 

Gyakorlati tippek az egyszerűsített foglalkoztatáshoz   

Kétségkívül az egyik legegyszerűbb adminisztrációval járó foglalkoztatási forma, azonban mégis érdemes néhány dolgot figyelembe venni a tapasztalatok alapján.

Bejelentés

Mindig a munkakezdés előtt jelentsd be az alkalmi munkavállalót. Egy ellenőrzésen nem mentség, hogy az elektronikus leadás vagy telefonos alkalmazás akadozott technikai hibák miatt (internet, szoftveres gondok). Ha az Efo. létesítés, megtörténik akkor kezdhet dolgozni a munkavállaló!

Munkakör

Ha nem vagy biztos benne, hogy az Efo-s dolgozód szakképesítés igénylő vagy szakképesítést nem igénylő munkakörbe kerül, akkor nézz utána az 5/1997. (III. 5.) IKIM rendeletben.  A bérszámitást nagyban meghatározza ez a tény ami sok kellemetlenséget okozhat a Nav-nál és a munkavállalónál is.

 

Egyszerűsíts

Használj profi digitális megoldást az Efo-s dolgozók kezelésére! Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer EFO alkalmazása pont ilyen. Az OL Munkaidő a Munkaügyi Fórum hivatalos partnere. Az EFO alkalmazással könnyedén tudod a munkavállalók bejelentéséhez szükséges T1042E nyomtatványt előállítani. Kigyűjti a bejelentendő napokat a beosztások alapján. Listázza a bejelentések és a NAV nyugta adatait. Támogatja a szabályszerű foglalkoztatást a jogsértésvizsgálattal. Tudj meg többet róla itt.

 

Segédanyag

A Munkaügyi Fórumon ingyenesen tudod letölteni az Egyszerűsített foglalkoztatás 2023 segédanyag csomagot, melyben megtalálsz minden szükséges dokumentumot és útmutatót. Kattints ide és töltsd le most.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
egyszerusitett-foglalkoztatas-csomag-online-munkaido-nyilvantartas
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog