panasztörvény-Munkaügyi Fórum
Életbe lépett a panasztörvény

2023.12.18.

Written by tamas

A törvényben meghatározott cégeknek 2023 december 18-tól már rendelkeznie kell visszaélés bejelentő rendszerrel. A 2023 májusában elfogadott törvény alapján az 50 és 250 fős céglétszámmal rendelkező vállalatoknak biztosítaniuk kell a dolgozók számára a visszaélések névtelen bejelentését és vizsgálatát.

A 2023.évi XXV. törvényt az unió Whistleblowing direktívája hívta életre és a célja, hogy a dolgozók és a partnerek biztonságosan tudjanak bejelentést tenni jogellenes vagy gyanús esetekről.

A közszférán túl a magánvállalatoknak is biztosítania kell a visszaélés bejelentő rendszert amennyiben több mint 250 fő alkalmazottal vagy 50-249 fővel rendelkeznek.  

A visszaélés bejelentés folyamatához biztonságos csatornára van szükség írásban szóban és személyesen is. A bejelentések kézhezvételét igazolnod kell hét napon belül és a bejelentést ki kell vizsgálni.

Az eljárás mikéntjét a jogszabály elég részletesen szabályozza ezért érdemes alaposan áttanulmányozni a vállalatoknak. A kötelezettségek teljesítését a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság fogja ellenőrizni az adatvédelmi szabályok betartását pedig a NAIH.

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum