Hogyan lehet élmény a kapcsolattartás a munkatársakkal?

2021.10.25.

Written by viktor

Napjaink munkaerőhiányos világában a legnagyobb kihívások a fluktuáció és a munkaerő megtartása. Mindemellett te is megérzed, ha a munkahelyen kellemes a légkör vagy inkább mindenki csak komor arccal éli túl a napokat… Mitől élmény az egyik vállalatnál dolgozni és mitől lesz tortúra egy másiknál?

Beszédes majomféle

A kérdés összetett, de van egy válasz amire HR-szakemberként vagy munkaügyesként talán nem is gondolnál. Ez a titkos összetevő az emberi természetben rejlik. Az embert az a képesség tette naggyá, hogy képes a gondolatait érzéseit megosztani, érvelni. Bonyolult társadalmunk, fejlett világunk és hatalmas vállalataink szervezettségének a titka a kommunikáció. Az emberbe olyan mélyen van kódolva a közösség és a beszélgetés iránti vágy, hogy a legnagyobb büntetésnek a börtönt elzárást, magányt vagy akár a karantént éljük meg.

Tartozni valahová

Számos kutatás kimutatta, hogy az, aki aktívan tartozik egy közösséghez kisebb eséllyel hagyja el azt mint az aki ’társas magányban’ csak formálisan részese egy csoportnak, így a munkahelynek. Mert tartozni valahová a legfőbb vágyunk. A fluktuáció egyik legjobb ellenszere, ha a dolgozók szeretnek a cégben dolgozni és közösséget alkotnak. De mivel lehet ezt elérni?

Csacsogásból beszélgetés

Ma már pontosan tudjuk, hogy az összetartozás egyik legfontosabb láncszeme a kommunikáció. Ha képesek vagyunk gondolatokat érzéseket közölni és mástól fogadni akkor egy olyan erős kötelék alakul ki köztünk a családban, a barátok között -és igen a munkahelyen is- ami segít minket csapattá kovácsolódni. Egy vállalatnál pedig mindennél nagyobb szükség van erre hiszen rengetegen dolgoznak benne. Van aki másik emeleten, osztályon, irodában van aki otthonról van aki külföldről. Az ismeretlen kollégákat akkor tudjuk valódi munkatársként kezelni, ha beszélgetünk. Egészen egyszerű a megoldás mégis milyen nehéz.

Együtt most

A vállalat belső kommunikációjának van egy másik aspektusa is. Ez nem más, mint hogy milyen hatékony tud lenni egy cég. Szerintem Neked is van legalább egy tucat meséd arról amikor nem jutott hozzád el egy fontos hír. Lemaradtál egy kör e-mailről amit pont Neked kellett volna kapni. Vagy egyszerűen pont azok nem jöttek el a céges buliba, akik miatt szervezték. Ezek az apró bosszantó események a vállalat hatékonyságát is meghatározzák. Egy termék bevezetés egy változtatás azt kívánja meg, hogy az osztályok és a benne dolgozó emberek párbeszédben legyenek. Egy gyorsan és hatékonyan kommunikáló munkahely kimutatható piaci előnyhöz jut azzal a vállalattal szemben ahol a híráramlás káoszba fullad.

Túl az e-mailen

A magánéletedben talán Te is könnyedén használsz közösségi oldalakat és ismersz pár chat felületet. Milyen egyszerűek és szórakoztatóak igaz? A munkahelyeken mégis marad a ’végtelen kör e-mailezés’, a az ’újra és újra telefon láncolat’, ahol húsz embernek kell ugyanazt elmondani és a leg sportigényesebb a ’szaladgálás irodák’ között futam. Miért ne lehetne a vállalati kommunikáció ugyanolyan szórakoztató, mint a közösségi alkalmazások?

Mitől lesz jó a kapcsolat

A technológiának köszönhetően a vállalati kommunikáció sohasem látott szintre emelkedett. Mára létezik olyan megoldás, ahol a vállalat főbb eseményeit képekkel videókkal és komment lehetőséggel lehet belső hálózaton megosztani.

Az eseményekről pedig garantáltan nem marad le senki mert saját platformon tudod megosztani és aktivitásra serkenteni a kollégáidat. Mi több, érdeklődési körnek megfelelően csoportokat tudsz létrehozni, akár hobbi vagy munkaterület alapján ezáltal mindenki aktív részese lehet a cég életének.

Ha pedig nem tudjátok eldönteni például azt, hogy ki szeretne céges cafeteriát, fel tudod tenni a felmérésedet a hálózatra, ezzel megismerve kollégáid véleményét.

De akár galériát is létrehozhatsz, hogy megoszd a jó élményeidet. Mindemellett pedig egyetlen helyen találod a legfontosabb dokumentumaid. Mindez természetesen elérhető okostelefonon és asztali számítógépen is.

Sőt! Egy digitális alkalmazással a beszélgetéseken túl, szervezhetsz a munkatársaidnak közös edzéseket, megbeszéléseket kihívásokat, hogy garantáltan csapattá váljatok.

Ezen túl még számos hasznos funkció van egy korszerű vállalati kommunikációs rendszerben, amellyel a céged hatékonyabbá válik mert megszűnik a gát a korlátlan kapcsolattartásban. Ami pedig megfizethetetlen; élménnyé válik a munkahely és társaságokká formálódnak a névtelen kollégák. Egy pezsgő, jó hangulatú cég pedig nagyobb sikereket ér el.

Csevegjünk róla

Most már érted, hogyan lesz élmény a kapcsolattartás a munkatársaiddal és mitől lesz munkaerő-megtartó vagy sikeres egy cég. Mit szólnál, ha ez az eszköz Nálatok is elérhetővé válna? Sokkal könnyebb, mint gondolnád. Fedezd fel az OLM Rendszer KOMMUNIKÁCIÓS modulját mely önálló alkalmazásként segít beindítani a céges információ áramlást és közösség építést. Tudj meg többet itt:

Kommunikációs modul

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
muf-roadblock-795x198-olm