Emelkedik a munkába járás költségtérítése - Munkaügyi Fórum
Emelkedik a munkába járás költségtérítése

2023.01.31.

Written by tamas

2023 januárjától a munkáltató által speciális helyzetekben adott minimális költségtérítés szintje 18 Ft / km-re növekszik. Az adómentesen nyújtható munkába járás térítésének összege pedig 30 Ft / km-re növekszik.

Az emelkedő üzemanyagárak és az infláció komoly terhet ró az aktív dolgozókra ezért az év első felében, a szakszervezetek kezdeményezték a munkába járás költségtérítésének emelését, amely sok autóval ingázónak jelenthet könnyebbséget. Az egyeztetéseket követően a kormány 2023 01.27-én hirdette ki a 16/2023. (I. 27.) rendeletben a költségtérítés megduplázását.

Mi változik a munkába járás költségtérítésében?

Adómentesen adható kilométerenkénti költségtérítés 15 Ft ról, 30 Ft-ra emelkedik.

A munkáltató által speciális helyzetekben, kötelezően fizetendő munkábajárási költségtérítés

9 Ft-ról, 18 Ft-ra emelkedik.

Mikortól lép életbe a változás?

A rendelet 2023.01.28-tól lépett hatályba, de kimondja, hogy a januári munkába járási költségekre alkalmazható.

Élő adásban válaszol kérdéseire Fata László cafeteria szakértő

 

Pénteken megjelent a munkába járásra vonatkozó szabályok módosító rendelete.
Ehhez kapcsolódóan hétfőn már érkezett hozzám egy sor kérdés.
– most akkor 30 forintot kötelező adni, vagy ez csak egy lehetőség?
– melyik kifizetésnél lesz először 30 Ft/km adómentes a 15 Ft helyett?
– mennyit kötelező adni januárban és februárban?
– kiknek kötelező adni?
– kinek lehet adni, ha a munkáltató szeretné?

MA (2023.01.31.)  15:00-15:40-ig BeneFits LIVE élő adás különkiadásában megválaszolom ezeket a kérdéseket az új szabályok alapján.

Csatlakozás a Facebook eseményhez>>>

Megtekintés a Youtube-on >>>

A Facebook és Youtube élő adásokra nem szükséges regisztrálni. Egyszerűen az adás időpontjában kattintson a linkre és tartson velünk a programon.

A munkába járás költségtérítésről röviden

Munkába járásnak minősül, a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás. A munkahelyről legfeljebb hetente egyszer a lakóhelyre történő oda- és visszautazás, mint hazajárás is munkába járásnak minősül.

 A munkáltatónak nem kötelessége a munkába járást téríteni amennyiben csoportos személyszállítással oldja meg a munkáltató a munkába járást.

A munkáltatónak kötelessége a munkába járás költségét 86%-ig térítenie amennyiben a munkavállaló jegyet és bérletet mutat be, azaz tömegközlekedést vesz igénybe.

Kilométer elszámolás és a saját gépkocsi használata a munkába járáshoz, speciális esetekben kötelező térítést von maga után, de képezheti egyéni megállapodás tárgyát is a munkáltató és a munkavállaló között.

Digitális megoldás az utazási költségek elszámolásához (X)

Automatizálja az utazási költségtérítés számításokat az OLM Rendszer UTAZÁS moduljával!

Minden munkavállalóra automatikusan számolja a törvényben meghatározott 18-30 Ft utazási költségtérítést. Sőt! A BEOSZTÁS modullal a beosztások alapján is nyilvántartja a költségtérítéssel járó napokat.

Naprakészen tartja nyilván a tömegközlekedési bérleteket vagy egyéb utazási költségeket. A külföldi-belföldi kiküldetések precíz elszámolása sem akadály többé innovatív modulunkkal.

Készítsen megragadó kimutatásokat vagy exportokat az UTAZÁS modul segítségével. Az alkalmazással tetszőlegesen időszakosan, személyre, csoportra bontva látja az adatokat.

Tudjon meg többet: www.olm.hu

UTAZÁS

elszámolás alkalmazás