nav-ellenorzesek-2023-tavasz-lista-munkaugyi-forum
Felmérték, mit tartanak a legfontosabb szempontoknak a magyar munkavállalók

2023.08.31.

Written by M. Aurél

Az elmúlt évek során Magyarországon is növekszik az a felismerés a vállalkozások körében, hogy a munkavállalók elégedettségéhez lényeges mértékben hozzájárul a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakítása.

A Munkahelyeink.hu elemzést készített a magyar foglalkoztatottak attitűdjeiről, alapul véve a felhasználói értékeléseket.

Rugalmasság és a munka-magánélet egyensúlya

A 2022. augusztus és 2023. július közötti időszakban az oldalra több mint 10.000 szöveges értékelés érkezett. Ezen visszajelzések elemzése alapján kiderült, hogy az értékelők 58%-a elégedett a munka-magánélet egyensúlyával, valamint a távoli, hibrid vagy rugalmas munkaidő lehetőségeivel. Ugyanakkor a felhasználók 61,5%-a további javításra vágyik ezen a területen. Az elemzés rávilágít arra is, hogy nem minden munkavállaló keres olyan pozíciót, amely távmunka lehetőséget kínál. Az adatok alapján a munkavállalók 32%-a pozitívnak, míg 21%-a negatívnak ítéli meg a home office rugalmasságát. A kutatás azt is megmutatja, hogy a munkavállalók 55%-a számára fontosabb a munkáltató általános rugalmassága, mint a távmunka opció.

Az oldalon a felhasználók nemcsak szöveges értékeléseket adhatnak le, hanem különböző szempontok alapján pontszámokkal és csillagokkal is minősíthetik a munkaadókat. Ebben a rendszerben a felhasználók 43,6%-a adott maximális, 5 csillagos értékelést a munka és magánélet egyensúly terén, míg 11,7% csak 1 csillagot adott.

Elemzésünk eredményei azt mutatják, hogy a munka és a magánélet harmonizálása érdekében megalkotott jogszabályi környezet által biztosított előnyök nagyon fontosak a magyar munkavállalók számára, de még mindig azok vannak többségben, akik úgy érzik, hogy ezen a területen további előrelépésre lenne szükség a vállalatok oldaláról. A munkáltatók számára is számos előnnyel jár a családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahely kialakítása, mivel számos kutatás igazolta, hogy azok az alkalmazottak teljesítenek jobban a munkahelyükön, akiket nem pénzzel vagy béren kívüli juttatásokkal (uszodabérlet, üdülési csekk stb.) ösztönöznek, hanem akik rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak” –tette hozzá Costin Tudor.

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum