Hatályba léptek a nagypéntekkel kapcsolatos törvények

2017.03.17.

Written by M. Aurél

Hatályba lépett a 2017. évi XIII. törvény amely a nagypénteket munkaszüneti nappá emelte. A törvény elfogadásával további törvényeket módosítottak. 

A legfontosabb, hogy a munka törvénykönyvébe (2012. évi I.) is bekerült hivatalosan munkaszüneti napként a nagypéntek.

Így rendelkezik az MT.:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.” 

A teljes törvényt itt tudod elolvasni.

Az új munkaszüneti nap miatt minden munkaügyi naptár és munkaügyi segédanyag módosult. A Fórumon található 2017-re szóló segédanyagokat lefrissítettük számodra az április 14. munkaszüneti napot figyelembe véve. Hogy munkaügyi nyilvántartásaid rendben legyenek javaslom, hogy töltsd le őket amint lehet. 

Kattints ide a munkaügyi segédanyagok letöltéséhez.

Az anyakönyvvezetők, a közszolgálati tisztségviselők honvédek jogállásába került be a nagypéntek, mint munkaszüneti nap. Illetve a büntetések végrehajtásáról szóló rendelkezésekre sem lehet a nagypéntekre eső napot a jövőben megjelölni.

A képviselők 163 igen és két tartózkodással fogadták el a javaslatot március 7-én. A törvényjavaslat elfogadása után további módosítások nem érkeztek így a törvények március 17-én érvényben léptek.

 Erzse Tibor

munkaügyi szakértő, tanácsadó

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum