2023 augusztus 1-től változik a SZÉP-kártya - Munkaugyi Forum
Hideg élelmiszert SZÉP-kártyára

2023.07.26.

Written by M. Aurél

2023. augusztus 1-től újabb változások léptek életbe a SZÉP-kártyával kapcsolatban. Többek között elérhetővé vált felhasználása hideg élelmiszerre is, valamint a rekreációs keretösszegen felül további 200.000 forint béren kívüli juttatás biztosítható a munkavállalóknak. Bejegyzésünkben részletesen bemutatjuk a változásokat.

A SZÉP-kártya felhasználására és adózására vonatkozó szabályokat az 1995. évi CXVII. törvény és a 76/2018. kormányrendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól-című jogszabályok tartalmazzák.

A magyar közlönyben 2023. június 19-én megjelent 237/2023. kormányrendelet alapján a SZÉP-kártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő alkalmazása módosult 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. közötti időszakban.

Ez a módosítás lehetőséget biztosít a SZÉP-kártyára érkező összeg hideg élelmiszerre történő felhasználására, valamint a rekreációs keretösszegen felül, további 200.000 forint juttatás biztosításának lehetőségét adja a munkáltatók kezébe, kedvezményes adózási keretek között.

Hideg élelemre történő felhasználása

A rendelet értelmében, 2023.augusztus 1. és 2023. december 31. között folyósított és a korábban felhalmozott összeggel is lehet hideg élelmiszert vásárolni a SZÉP-kártyával. A rendelet melléklete pontosítja az elfogadóhelyeket, illetve azt, mi számít élelmiszernek:

Élelmiszerek:

élő állatok és állati termékek – hús és húskészítmények –, tejtermékek, növényi termékek – zöldség, gyümölcs –, kávé és tea, gabonából és egyéb magvakból készült termékek, zsír és olaj, valamint származékai, élelmiszer-készítmények, só stb.).

Vegyiáru, alkohol és dohánytermék továbbra sem fizethető a SZÉP-kártyával

A SZÉP Kártya éves rekreációs keretösszegének emelése

A kormányrendelet bővíti a béren kívüli juttatások körét is. A munkáltatók 2023. augusztus 1. napjától 2023. december 31. napjáig a munkavállaló részére a SZÉP-kártya számlájára az éves rekreációs keretösszegen felül, további legfeljebb 200.000 forint béren kívüli juttatást utalhat kedvezményes adózással.

Feltételei:

  • Ha a munkavállalónak az adott időszakban több munkáltatója van, a 200.000 forint támogatást minden munkáltatótól megkaphatja.
  • Ha a munkavállaló munkaviszonya nem áll fenn a teljes adóévben, a 200.000 forint összegű juttatást nem kell a munkában töltött napokkal arányosítani, az teljes összegben jár. Ha a munkavállaló egy új munkaviszonyt létesít, akkor az új munkáltató is utalhat a SZÉP-kártyájára 200.000 forint összegben pluszjuttatást.
  • A munkáltató a 200.000 forint támogatást több részletben is utalhatja a munkavállaló SZÉP-kártyájára.

Azzal, hogy a SZÉP-kártya egyenlege felhasználható hidegélelmiszer-vásárlásra, felértékeli a juttatás hasznosságát a mindennapi életben, hiszen nemcsak vendéglátó- és szálláshelyeken, vagy egyéb szabadidős tevékenységek végzésére használható, hanem a mindennapi megélhetést támogató juttatássá lépett elő.

Forrás: NAV

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum