Hol és hogyan vezessük a munkaidő-nyilvántartást? - Munkaügyi Fórum blog
Hol és hogyan vezessük a munkaidő-nyilvántartást?

2022.09.12.

Written by M. Aurél

A munkaidő-nyilvántartást minden munkáltatónak törvényi kötelezettsége, de több félreértés és tévhit is kering a vezetésével kapcsolatban, melyről a Kúria egyértelmű jogegységi döntést hozott a kötelezettség értelmezésével kapcsolatban.

A munkáltató nyilvántartja a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét, a szabadság és a rendkívüli munkaidőt. A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.”

A Munka Törvénykönyvének 134. § alapján

Azaz a munkavállaló számára megmutatja a munka- és a pihenőidő, valamint a munkáltató által történő beosztás részleteit. Munkáltatói szempontból pedig ellenőrizhetővé teszi, hogy a beosztásának megfelelően teljesítette a munkaidőt a munkavállaló.

Mindkét szempont teljesülése érdekében a munkaidő-nyilvántartásnak objektívnek és hitelesnek kell lennie az érintett munkavállaló és a hatóság számára is.

A munkaidő-nyilvántartás vezetése tehát a munkáltató alapkötelezettsége. A nyilvántartással kapcsolatban az egyik legfontosabb elvárás, hogy naprakész legyen. Arról azonban a törvény semmit sem mond, hogy a munkaidő-nyilvántartást pontosan hogyan kell vezetni. A munkaidő-nyilvántartásnak ugyanakkor hitelesnek és ellenőrizhetőnek is kell lennie.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a munkaidő nyilvántartásnak?

A munkaidő-nyilvántartás vezetése a munkáltató alap kötelezettsége.

A nyilvántartással kapcsolatban az egyik legfontosabb elvárás, hogy naprakész legyen. A munkaidő-nyilvántartásnak ugyanakkor hitelesnek és ellenőrizhetőnek is kell lennie az Mt. szerint.  Korábbi bejegyzésünkben erről többet is olvashatsz.

Arról azonban a törvény keveset mond, hogy a munkaidő-nyilvántartást pontosan hogyan is kell vezetni.

Hol és hogyan kell vezetni a nyilvántartást?

Sok félreértés adódott abból, hogy milyen formában és hol kell vezetni a munkaidő nyilvántartást. Sokan abban a tévhitben éltek, hogy ezt a dokumentumot csak papírformában lehet vezetni. A Munkaügyi Fórumon is rengeteg kérdést válaszoltunk meg ezzel kapcsolatban.

A kérdés olyan sokakban felmerült a munkaügyi ellenőrzések során is, hogy végül eljutott a Kúriához is akik megvizsgálták az ügyet és jogegységi határozatban a következő álláspontra jutottak:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 134. §-a kifejezetten nem írja elő a munkaidő-nyilvántartás munkavégzés helyszínén tartásának munkáltatói kötelezettségét. A munkáltatónak ugyanakkor a munkaidő-nyilvántartást – a nyilvántartási kötelezettség szabályozási céljára tekintettel – objektíven, megbízhatóan, naprakészen és mindezek ellenőrzését lehetővé tévő módon kell vezetnie.

Másképp fogalmazva a munkaidő-nyilvántartás naprakész vezetése a törvény előírásai alapján a munkavégzés helyén ténylegesen nem kell elérhetőnek lennie. A hangsúly a ’ténylegesen’ van. Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha elérhetőnek is kell lennie, de nem szükséges a munkavégzés helyszínén lennie akkor mégis mire gondoltak?

Magát a munkaidő nyilvántartást papíros forma mellett digitálisan is lehet vezetni, mivel a munkaidő-nyilvántartás munkavégzési helyen tartása nélkül is eleget tud tenni a naprakészség elvárásának. Ebben az esetben elérhető a dokumentum.

digitalis-munkaido-nyilvantartas-munkaugyi-forum-blog

A munkaidő nyilvántartás digitális adminisztrációja törvényileg elfogadott. – Pexel

A naprakészség pedig nem a munkaidő-nyilvántartás vezetésének az időbeliségéhez, hanem annak a tartalmához kapcsolódva elvárás. Tehát az csak az ellenőrzéssel érintett munkanapra és a múltra vonatkozik.

A munkaidő-nyilvántartás hitelességét és ellenőrizhetőségét pedig az adott ellenőrzés során, de nem feltétlenül az ellenőrzéssel érintett munkavégzési helyszínen kell biztosítani.

A Munkaügyi Fórumon fontosnak tartjuk, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően támogassunk munkaügyi feladataidbam. Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló tartalmakról akkor iratkozz fel hírlevelünre!

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
muf-roadblock-795x198-olm
muf-roadblock-795x198-ol-munkaido

Csatlakozz szakmai közöségünkhöz és értesülj mindenről első kézből!

Hírlevél feliratkozás